Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
UKRAYNA'YA NATO ORDUSU!
UKRAYNA YA NATO ORDUSU!
 
ABD ile Rusya arasında nüfuz mücadelesine sahne olan Ukrayna krizi, küresel çatışmaya dönüşüyor. Galler'de 60 ülkenin katıldığı NATO zirvesinden Rusya lideri Putin'e karşı 'acil müdahale gücü' oluşturma kararı çıktı. Kremlin NATO'ya askeri tatbikatla cevap verirken AGİT 'Rusya'sız çözüm zor' dedi.
 
6.9.2014 - 08:13

Ukrayna ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar Minsk'te başlayan görüşmelerde ateşkes imzalarken 60 ülkenin katıldığı Galler'deki NATO Zirvesi'nden Rusya'ya karşı 'acil müdahale gücü' oluşturma kararı çıktı. Karar, ABD ve AB ile Rusya arasındaki nüfuz mücadelesine sahne olan Ukrayna krizinin, küresel çatışmaya dönüşeceği endişesini had safhaya taşıdı. 28 üyeli NATO'nun ortak kararına karşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cevabı, orduya askeri tatbikatlara devam emri vermek oldu. Rusya'nın Hazar Denizi'nin kuzeyinde yürüttüğü ve savaş gemilerinin de katıldığı askeri tatbikattan sonra NATO ülkeleri de 15 Eylül'de 'Rapid Trident/Çevik Zıpkın' adlı planlı bir askeri tatbikat yürütecek. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ise 'Ukrayna krizi Rusya'sız çözülemez' dedi.

DOĞU AVRUPA'YA NATO MERKEZİ

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, zirveden sonra Ukrayna'ya destek amacıyla hızlı hareket etme yeteneğine sahip acil müdahale gücü oluşturma konusunda liderlerle anlaşmaya varıldığını açıkladı. Rusya tehdidine karşı oluşturulacak müdahale gücüne kara ve deniz birliklerinin dahil edildiği bildirildi. Rasmussen, binlerce askerlik kara birliklerinin birkaç gün içerisinde konuşlandırılabileceğini söyledi.

Rasmussen, planın NATO'nun kollektif savunma kapasitesini güçlendireceğini söyledi. NATO Genel Sekreteri, Doğu Avrupa'da NATO'nun bir komuta merkezi kuracağını bölgedeki tesislerin kontrolünü sağlayacağını ifade etti. Rasmussen, kim NATO'ya üye herhangi bir ülkeyi tehdit ederse karşısında tüm NATO müttefiklerini bulacaktır dedi.

Bölünme alevini tetikler tehdidi

Rusya Dışişleri Bakanlığı, NATO'nun, ABD ve Barış için Ortaklık ülkelerinin katkıları ile Ukrayna topraklarında gerçekleştireceği tatbikata sert tepki göstererek, bunun bölgedeki gerilimi artıracağını ileri sürdü. Rus Dışişleri'nden yapılan açıklamada 'Bu adımlar, Ukrayna'daki barış sürecini tehlikeye atacağı gibi, toplumda bölünme alevlerini de körükleyecektir' ifadeleri yer aldı.

MİSSİLEME TATBİKATI

Bu arada Rusya'nın Hazar Denizi'nin kuzeyindeki Astrahan'da yürüttüğü tatbikata savaş gemileri de katıldı. 7 Eylül'e kadar sürecek olan tatbikata 800 asker katılıyor. Tatbikatta S-300 ve yeni nesil Rus yapımı hava savunma füze sistemi olan S-400 füzeleri de denendi.

Tatbikatta Türkiye yok

NATO, ABD ve Barış için Ortaklık ülkelerinin katkıları ile düzenlenecek 'Rapid Trident/Çevik Zıpkın' askeri tatbikatı, Ukrayna'nın Yavoric kentindeki Uluslararası Barış Koruma ve Güvenlik Merkezi'nde düzenlenecek. 15 Eylül'de başlayıp 26 Eylül'e kadar sürecek tatbikatta, 15 ülkeden bin 300'den fazla askeri personel görev alacak. NATO'nun Ukrayna'ya desteğini gösteren tatbikata Ukrayna'nın yanı sıra ABD, Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Kanada, Gürcistan, İngiltere, Letonya, Litvanya, Moldova, Norveç, Polonya, Romanya ve İspanya katılıyor. Listede Türkiye'nin yer almadığı görüldü.

IŞİD'e karşı koalisyon

ABD Başkanı Barack Obama, NATO zirvesinin yapıldığı Galler'de IŞİD'e karşı Türkiye dahil on müttefik ülkeden destek istedi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise 'IŞİD'in toprak almasını engellemek için saldırmalı ve Irak ordusunu ve IŞİD'e karşı mücadele eden diğerlerini desteklemeliyiz' dedi. Ancak Kerry NATO birliklerin karaya ayak basmayacaklarını belirtti. NATO'nun bölgede kuracağı merkezlerle Irak ordusuna askeri mühimmat ve havadan sevkiyat desteği vermesi planlanıyor. Öte yandan İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in, ABD'nın yanında IŞİD'e karşı mücadeleye onay verdiği de ileri sürüldü.

Fransa bacadan girdi

Fransız firmalarının, Rusya'nın Avrupalı gıda ürünlerine koyduğu ambargoyu Fas üzerinden deldiği belirtildi. France Info radyo kanalı, Fransız şirketlerinin Rusya'ya ihraç edecekleri gıda ürünlerini, Fas üzerinden bu ülkenin etiketi ile gönderdiğini duyurdu. Fransız gıda üreticilerinin ayrıca diğer bir yol olarak Belarus ve Kazakistan'ı kullandığı ortaya çıktı. Rusya'nın bu iki ülke ile gümrük birliği yapması sayesinde Fransız gıda ürünlerinin Belarus ve Kazakistan üzerinden Rusya'ya gönderildiği kaydediliyor. Rusya, kendisine yaptırım uygulayan AB ülkelerinden aldığı gıda ürünlerine ambargo uygulama kararı almıştı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


16 YAŞINDAKİ GENÇ KIZA TOPLU TECAVÜZ

ÜNLÜ KOMEDYEN VE SUNUCU ÖLDÜ!

NATO'DAN RUSYA'YA UKRAYNA ÇAĞRISI!
»  HOLLANDA'NİN SEKS SIRLARI BU KİTAPTA!
»  1 MİLYON UKRAYNALI EVİNİ TERKETTİ!
»  HZ. MUHAMMED'İN MEZARI TAŞINACAK İDDİASI
»  ABD'DEN RUSYA'YA, 'ÇEKİL' UYARISI!
»  PUTİN, DÜNYAYI TEHDİT ETTİ!
»  ÇİN'DE İSTEYENE SANAL SEVGİLİ HİZMETİ
»  EL SIKIŞMAK YASAK!
»  TÜRKİYE ÜZERİNDEN SEKS CİHADI YOLCULUĞU
»  FRANSA'DA YENİ HÜKÜMET KURULDU!
»  İNSANLIK KIYIYA VURDU!
»  SURİYE'DEN FLAŞ IŞİD AÇIKLAMASI
»  ABD'DEN FLAŞ IŞİD AÇIKLAMASI
»  IRAK'TA CAMİYE SALDIRI, 73 ÖLÜ
»  RUSYA'DAN MC DONALD'S'A DARBE
»  ''IŞİD'İN 21. YÜZYILDA YERİ YOK''!
»  GAZETECİ İNFAZI İNGİLTERE'Yİ KARIŞTIRDI
»  ATEŞKES YİNE BOZULDU!
»  İRAN'DA ŞİDDETLİ DEPREM
»  AVRUPA'NIN EN SEKSİ VEKİLİ!
»  KADIN VEKİLLERİN MİNİ ETEK İSYANI!
»  ABD'DESOKAĞA ÇIKMA YASAĞI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.