KaR-Tel, 2004'te de 425 milyon dolar ile Rus VimpelCom şirketi tarafından satın alındı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzanlar'ın payını, daha önce ortağı olduğu şirketi alan Rus cep telefonu operatöründen bir mektupla isteyince Rusya karıştı. VimpelCom, Fon'un kendilerinden 5,5 milyar dolar talep ettiğini duyurunca, New York'ta işlem gören hisseleri değer kaybetti. Rus basınında bomba gibi patlayan açıklama üzerine Fon yetkilileri, söz konusu mektubun, Uzanlar’ın el konulan 220 şirketinin borçlarını tahsil için yurtiçi ve dışındaki tüm şirket ortaklarına gönderildiğini kaydetti.
KaR-Tel GSM şirketi, Telsim ve Rumeli Elektronik yüzde 60 hisseye sahip olarak kurulmuştu. Ancak daha sonra yerli ortaklarla Türk ortakların anlaşmazlığa düşmesi üzerine Kasım 2003’te Kazak mahkemesi Telsim ve Rumeli Elektronik’in 450 bin tenge (yaklaşık 5,5 milyar lira) tutarındaki kuruluş sermayesinin Kazak ortak tarafından mecburi alımı yönünde kararı kabul etmiş, Kazak Yüksek Mahkemesi de bu kararı onamıştı. KaR-Tel şirketinin yüzde 100’ü, Eylül 2004’te 350 milyon dolar artı yaklaşık 75 milyon dolar borcu ile Rus VimpelCom şirketi tarafından alınmıştı.
Rusya’nın ikinci büyük GSM operatörü olan VimpelCom, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun KaR-Tel dolayısıyla 7,55 katrilyon lira (5,5 milyar dolar) istediğini açıkladı. KaR-Tel şirketi Başkanı Konstantin Markov, önceki gün Almatı’da yaptığı açıklamada, Fon’un 7 Ekim imzalı tebliğinin, Almatı Bostandık İlçe Mahkemesi tarafından geçen hafta sonu kendilerine iletildiğini söyledi. Markov, tebliğde, KaR-Tel’in ödemesi gereken 5,5 milyar dolar tutarında borcu bulunduğunun belirtildiği; ama borcun kaynağı ve niteliği hakkında bilgi bulunmadığını söyledi. Markov, KaR-Tel’in tebliği gönderen kuruluşla ve borçla bir ilgisinin bulunmadığını savundu.
Rus firmasının açıklaması dün Rusya basınında geniş şekilde yer aldı. Gazetelerin birinci sayfalarından duyurduğu haberde, Fon’un, KaR-Tel’in eski sahipleri Uzan Grubu’na ait borcu tahsil etmek için şirkete 5,5 milyar dolarlık ödeme tebliğinde bulunduğu belirtildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan TMSF yetkilileri, Kazak GSM şirketi KaR-Tel’e borç ödeme tebliği gönderilmesinin diğer Uzan Grubu şirketlerine uygulanan işlemin aynısı olduğunu kaydetti. Açıklamada “Uzan Grubu şirketleri arasında yer alan KaR-Tel Limitet Şirketi, İmar Bankası dolayısıyla TMSF’ye borçlu olduğundan, bu şirkete de diğer Uzan Grubu şirketlerine uygulanan mutat işlemler uygulanmıştır.” denildi. İmar Bankası’nın 2003 yılında bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırıldığı, yönetim ve denetiminin Fon’a devredildiği hatırlatılan açıklamada, sorumlular hakkında tedbir alınarak mal varlıklarının dondurulduğu ve alacakların tahsili için Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre, 7 katrilyon 552 trilyon 995 milyar 710 milyon 632 bin 930 Türk Lirası (7,55 milyar YTL) Fon alacağı takip işlemlerine başlandığı bildirildi. Açıklamada, bu çerçevede diğer Uzan Grubu şirketleri gibi KaR-Tel aleyhine Şişli 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nce tedbir kararı alındığı ve mal varlıklarının dondurulduğu belirtilerek, şöyle denildi: “Ayrıca alacağın tahsilini teminen Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre, söz konusu alacağın takip ve tahsil işlemleri kapsamında, KaR-Tel firmasına 10 Şubat 2004 tarih ve 3786 sayılı ödemeye çağrı mektubu düzenlenmiş, firmanın adresinin yurtdışında olması sebebiyle, mektubun tebliği için 6183 sayılı kanunun 8’inci maddesine istinaden, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 97. maddesi gereğince Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla tebliğ ettirilmek üzere, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Abdüllatif Şener’e gönderilmiştir. Bu tebliğ talebi Türkiye Almatı Büyükelçiliği aracılığı ile Kazakistan Dışişleri Bakanlığı’na bildirilmiş ve borçlu şirkete 10 Şubat 2004 tarihinde tebligat yapıldığına ilişkin tebliğ iadesi Dışişler Bakanlığı’nın 23 Ağustos 2004 tarihli ve 354341 sayılı yazısından öğrenilmiştir. Bunun üzerine alacağın takip ve tahsil işlemlerinin devamı için borçlu firma aleyhine 21 Ekim 2004 tarihinde ödeme emri düzenlenmiş ve aynı prosedür ile tebliğe çıkarılmıştır.” Ekonomi Servisi