Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3818
EURO
34,7064
IMKB
10.123,000
ALTIN
2.408,220
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Uczu Gıda Hayal Gibi!
Uczu Gıda Hayal Gibi!
 
Yazın gıda fiyatları ucuzlayacak mı? Gıdada fiyatlarındaki yangını ekonomistler değerlendirdi...
 
4.4.2023 - 08:33

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kaldı. Seçim süreciyle birlikte din ve dinsel simgeler üzerinden yürütülen politik tartışmalar beklendiği gibi birden alevlendi. Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çektirdiği bir fotoğrafta yerde seccadenin bulunması, dinsel simgelerin politik tartışmaların merkezine oturmasına yol açtı.

Halk TV'den Olcay Aydilek konuyuı bugünkü yazısında ele aldı. Aydilek'in konuyla ilgili yazısı şöyle:,

" Görünen o ki bu seçimlerde de yaşamımızı doğrudan etkileyen parasız, kaliteli eğitim ve sağlık hizmeti, tarımsal ve hayvansal üretimde artış, erkler ayrılığı, hukuk güvencesi, adalet, bürokraside liyakat, adil bölüşüm, gençlere iş olanakları ve özgürlükler daha az konuşulacak. İktidar, din ve dinsel simgeleri olabildiğince öne çıkartacak. Politik ve ekonomik sorunlar gizlenecek ve mümkün olduğunca gözden kaçırılacak.


HAKİKATİ DAHA ÇOK SEVERİM

Muallim-i Evvel ya da "ilk öğretmen" Aristoteles, hocası Platon’a yaptığı itirazın eleştirilmesi üzerine “Hocamı severim ama, hakikati ondan daha çok severim” karşılığını veriyor.

Evet, bu tartışmaları bazıları çok sevebilir. Sürmesi için çaba da harcayabilir. Bu, Türkiye'nin siyasal iklimi göz önüne alındığında anlaşılabilir. Ama, hakikat... Gerçeğe, bu topraklardaki yaşamı doğrudan etkileyen politik ve ekonomik gerçeklere, varoluşsal sorunlara hakkını vermek gerekmez mi?

GIDADA FİYAT ARTIŞLARI SÜRECEK

Bu bağlamda daha somut alanlara bakmakta yarar var. Örneğin Mart ayı enflasyon rakamları ve gıda fiyatları gibi... Mart ayı enflasyon rakamları, gıda fiyatlarındaki artışın devam edeceğini gözler önüne serdi.

Nitekim, Mart ayında Üretici Fiyatları Endeksi'nde yer alan ve işlenmiş ürünleri içeren Gıda Sanayi ürünleri fiyatları yıllık bazda yüzde 88,38 oranında arttı. Aynı dönemde Tüketici Fiyatları Endeksi'nde yer alan Gıda-Alkolsüz İçeceklerdeki fiyat artışı da yüzde 67,89 oranında gerçekleşti.

GIDA FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDECEK

Ekonomist Prof. Dr. Yaşar Uysal, tarım ve hayvancılık sektörlerini çok yakından takip ediyor. Uysal'la mart enflasyonu kapsamında soframızı ve gıdada yaz aylarını konuştuk.

Mart enflasyon verilerinin gıda sanayiinden markete yansımamış bir fiyat artışına işaret ettiğini belirten Uysal, "Dolayısıyla gelecek aylarda bu yansımaya bağlı olarak gıda enflasyonunun yüksek seyretmeye devam edeceği söylenebilir" dedi.

Tarım Ürünleri Fiyat endeksinin daha geç açıklandığını anımsatan Uysal, "Bu endekse ilişkin açıklanan son veri şubat ayına ilişkindir. Şubat ayında Tarım Ürünleri Fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 127,56’dır. Dolayısıyla tarım ürünleri fiyatlarındaki artışın hem gıda sanayiine hem de perakende yani market fiyatlarına yeterince yansıtılmadığı söylenebilir. Bu nedenle gelecek aylarda tarla/çiftlik fiyatlarından gıda sanayi ve gıda-içecek perakende fiyatlarına olası yansımalar nedeniyle enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi olasıdır" diye konuştu.

Uysal, gıda enflasyonu yavaşlasa bile fiyatlardaki artışın devam edeceğini belirterek, "Halkın bu ürünlere ulaşması zorlaşmaya devam edecektir" dedi.

UCUZ GIDA İHTİMALİ DÜŞÜK

Uysal, tarımda iç ve dış faktörler (küresel ısınma ve gıda fiyatları, sığınmacı ve turist sayısı, döviz kuru, girdi fiyatları, verim ve üretim düzeyi) dikkate alındığında yaz aylarında vatandaşların ucuz gıda tüketme ihtimalinin düşük olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu durumda, yani fiyatlarının inme ihtimalinin düşüklüğü çerçevesinde vatandaşın yeterli gıda tüketebilmesi, gelirlerindeki artışa bağlı olacaktır. Bu da asgari ücret ve memur maaşlarına seçim öncesi veya temmuz ayı itibarıyla yapılacak zamlara göre şekillenecektir."

Hayvancılık sektörüne de işaret eden Uysal, gerek küçük gerekse büyükbaş hayvancılıkta asli ürünün süt, diğerlerinin et, deri, yün gibi tali olduğunu, bu nedenle de “süt yoksa diğer ürünlerin de olamayacağını” vurguladı.

Uysal, hayvancılığın içinde bulunduğu maliyet koşulları ile çiftçilerin motivasyon durumu dikkate alındığında, talepteki yavaşlamaya rağmen süt, peynir ve et gibi ürünlerin fiyatlarında gerilemenin mümkün olamayacağını kaydetti. Bu ürünlerde fiyat artışlarının devam edeceğini vurgulayan Uysal, "Bu artışların da yine büyük ölçüde yem fiyatları ile yem fiyatlarının bağlı olduğu döviz kurlarına göre şekilleneceği söylenebilir" dedi.

VATANDAŞIN SOFRASI DA FAKİRLEŞECEK

Bu koşullarda vatandaşın sofrasının da kendileri gibi fakirleşmesinin beklenebileceğini ifade eden Uysal, şunları söyledi: "Böylesi bir durum ile karşılaşmamaları için yeni bir büyüme/kalkınma modeli, bütünsel bir tarım politikası ve gerçekten ve nitelikli bir çiftçi örgütlemesi ile nitelikli demokrasinin gerektirdiği seçmen davranışlarına ihtiyaç bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Benzine Zam Geliyor

TÜİK Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

ENAG: Yıllık Enflasyon Yüzde 112,5
»  LPG'ye İndirim Geliyor
»  İstanbul'un Enflasyonu Belli Oldu!
»  Enflasyonda Gerileme Beklentisi
»  KKM'de Yüksek Faizin Önü Açıldı
»  Varlık Fonu 790 milyon Euro Kredi Aldı
»  Döviz Kurlarında Yükseliş
»  Yatırımcılar TL'de Umutsuz
»  Dolar 25 TL Olabilir İddiası
»  Merkez Bankası Para Basma Rekoru Kırdı
»  Yolsuzluk Sınırı 31 Bin Lirayı Aştı
»  Asgari Ücrete Temmuz'da Zam Mesajı
»  BES Alacağında Devir Düzenlemesi
»  Benzin 80 Kuruş Zamlandı
»  AB'den Benzinli ve Dizel Otomobil Kararı
»  İhtiyaç Kredisi Faizi Yüzde 30'u Geçti
»  Bankalardan İhtiyaç Kredisine Sert Fren
»  Merkez Bankası Kur Zararı 328 Milyar TL
»  Merkez Faizde Frene Bastı
»  Altında FED Dopingi
»  FED Beklenen Faiz Kararı Açıklandı
»  Altın Fiyatları Rekor Tazeledi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.