Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,3788
EURO
47,0890
IMKB
10.366,000
ALTIN
4.354,170
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
VALİLERİMİZ PLAKET YAĞCILIĞINI BIRAKSIN
VALİLERİMİZ PLAKET YAĞCILIĞINI BIRAKSIN
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, terör konusunun 17 Ekim’den önce Meclis gündemine gelebileceğini belirterek, “Gönül arzu ediyor ki bu çok önemli bir müzakere olsun. Terör meselesini 1/1.000.000 ölçeğinde değil de 1/1.000 ölçeğine indirerek konuşabilsek. Alınan tedbirlerin sonuçlarını da iyi değerlendirerek, daha birlikte bir çözüm çabası içine girilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Çiçek, "Keşke partiler olarak ortak noktaları bulabilsek. Belki o zaman alınan veya alınacak tedbirler her hükümet bu beladan kurtulmak için çok ciddi tedbirler aldı. Hatta yeri geldi faydası olacak diye Türkiye uzun süre olağanüstü yönetim şekilleriyle yönetildi” diyerek geçmiş uygulamalara göndermede bulundu.
 
12.9.2012 - 15:05

NTV’ye açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin terörle çok uzun süredir uğraştığını belirterek, "Maalesef, bir terör konusunu bu kadar zamandır yaşamış olmamıza rağmen bütün boyutlarıyla değerlendirme yönünde birçok bir şeyimiz olmadı. Biz meydana gelen olayların güvenlik boyutu ve yüreğimizi yakan acıları üzerinde durduk. 20 sene önce sorulması gereken sorular ilk defa soruluyormuş gibi biz cevaplıyoruz ya da ilk defa bu iller bugün çıkmış gibi bir değerlendirme yapılıyor” dedi.

-KAMPLAŞMALAR TERÖRE HİZMET EDİYOR-

Bir taraftan insanların ülkenin birliği için hayatını kaybettiğini öbür tarafta da siyasi tartışmalar, kamplaşmalar olduğunu ifade eden Çiçek, bu durumun teröre hizmet ettiğini söyledi. Tüm dünyada terörün terör bir devlet sorunu olduğunu belirten Çiçek, 25-30 yıldır geriye dönük tartışmalara bakıldığında işin devlet sorunu olarak görülmediğini ifade etti.

-TERÖRÜN DIŞ BOYUTU KAMUOYU TARAFINDAN YETERİNCE BİLİNMİYOR-

Milli mesele söz konusu olduğunda da partiler üstü algılanması gerektiğini söyleyen Çiçek, partiler arası bir mesele gibi kabul edildiğinde terörün siyasi tartışmaların konusu olduğunu vurguladı. Çiçek, terör konusuna parti menfaati değil millet açısından bakmak gerektiğini ifade etti. İstihbarat zafiyeti ve sabotaj iddialarını anımsatılması üzerine Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin en temel sıkıntılarından birisi her konuyu konuşuyoruz ama sonlandırmadan başka gündeme geçiyoruz. Genellikle bu tartışmalar suçlama üslubu içinde yapılıyor. Bu tartışmaların sonucunda gerekli dersleri çıkararak bir sonuca varmamız gerekir... Dış boyutu kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir konudan bahsediyoruz.”

Çiçek, terörün dış boyutunun içerdekinden çok daha önemli olduğunu belirterek, “Bugün terörün çözümünde bu boyutu göz ardı ederek bu olguyu anlamak mümkün değildir. Vatandaşımızın söyle bir algısı var; ‘Türkiye’nin güçlü bir ordusu var, sayısı 3-5 binin üstesinden gelinemiyor’ sorusunu soruyor. Bir endişe kararsızlık ortaya çıkılıyor” dedi.

-YERİ GELDİ UZUN SÜRE OLAĞANÜSTÜ YÖNETİM ŞEKİLLERİYLE YÖNETİLDİ...-

Terör meselesinde kimin ne düşüncesi varsa ne fikri varsa bunları ortaya koyması gerektiğini sözlerine ekleyen Çiçek, tüm görüşlerden istifade edilmesinin önemine dikkat çekti. Çiçek, “Meclis açılınca zannediyorum bilgiye dayalı söylemiyorum ilk görüşeceği konulardan birisi husus ötesi operasyonlara yetki veren teskere konuşulacaktır. Hükümet zannediyorum bunun bir yıl daha uzatılması için talepte bulunabilecektir. Olaylar şiddetini devam ettiriyor. Gönül arzu ediyor ki bu çok önemli bir müzakere olsun. Terör meselesini 1/1 milyon ölçeğinde değil de 1/ bin ölçeğine indirerek konuşabilsek. Alınan tedbirlerin sonuçlarını da iyi değerlendirerek, daha birlikte bir çözüm çabası içine girilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla 17 Ekim’den evvel bu tezkere Meclis gündeminde yer alacak... Tüm partilerimiz orada genel söylemler yerine dese ki, bu terör olaylarını asgariye indirmenin yolu bana göre şu şu şu. Bir başkası dese ki bana göre de 12-15 tedbir vesaire. Ortak noktaları bulabilsek. Belki o zaman alınan veya alınacak tedbirler her hükümet bu beladan kurtulmak için çok ciddi tedbirler aldı. Hatta yeri geldi faydası olacak diye Türkiye uzun süre olağanüstü yönetim şekilleriyle yönetildi” değerlendirmesinde buldu.

-BENİ TARTIŞIRSANIZ NE GEÇECEK ELİNİZE?-

Meclis Başkanı Çiçek, teröre karşı milli mutabakat çağrısının ardından yaşananlarla ilgili sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye'nin bir alışkanlığı konuya değil konuşana bakarlar. Ben tartışılırım, tartışılmaz değilim ama yürek yakan olay olmaya devam ediyor. Beni tartışırsanız ne geçecek elinize? Dedim ki burada tutanaktan okuyayım; başka ülkelerde buna benzer durumlar olduğunda bir mutabakat metni imzalamışlar. Neye nasıl baktıkları tespitler vesaireler konusuyla ilgili olarak bende buradan size dağıtacağım. Hiç gerek yoktur, lüzumsuzdur, nereden çıktı, saçma sapan dâhil her türlü niteleme yapılabilir. Ama iyi niyetle yapılmış bir çabadır buna eksik diyen, yanlış diyen, zamanı mıydı diyenler varsa bunlar olabilecektir. O zaman herkesin söylediklerinde doğrular olabilir ama bunlardan bir büyük resmi çıkarmamız lazım. Hiçbir partiyi, hiçbir hükümeti nitekim onu da arada söyledim bir eleştirel yaklaşım değil arka arkaya gelen cenazeler sebebiyle vatandaş diyor ki; geliyorsunuz acımızı paylaşıyorsunuz, burada böyle bir partiler üstü olması gereken bir sorunu bir araya gelin birlikte bir çözüm bulun.”

-BU KADAR SENE TERÖRLE UĞRAŞILMIŞ BİLİMSEL BİR ARAŞTIRMA BİLE YOK-

Çiçek, etnik, bölücü, ayrılıkçı terörle neredeyse 30 yıldır uğraşıldığını anımsatırken terör konusunda bilimsel temelleri üzerinde yapılmış bir araştırma bulunmadığına dikkat çekti. Meclis Başkanı, “Şu an 48 araştırma var. Bu araştırmaların önemli bir kısmı polis akademisinin ve Genelkurmayın. Şimdi bir üniversitemizde bir faaliyet başladı. Üniversitelerimizde terör enstitüsü diye bir enstitü bile yok. Yani sadece güvenlik güçlerimizin uğraştığı bir sorun olarak mütalaa edilir işin bilimsel başka boyutları üzerinde doğru dürüst durulamadıysa bu geriye dönük bir tespittir” diye konuştu.

-VALİLERİMİZ PLAKET YAĞCILIĞINI BIRAKSIN-

Afyonkarahisar’daki patlamanın ardından Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e hediye vermesine yönelik tartışılmaların anımsatılması üçerine Çiçek, vailiklerin plaket yağcılığını bırakmasını isteyerek, sözlerine şöyle devam etti:

“O geride kaldı ve hoş olmadığında herkes söyledi. O geride kaldı bundan sonrakiler için ders olsun. Şu valilerimiz plaket yağcılığını bir bırakıverse. Türkiye’de yüzde yüz kapasiteyle çalışan sektör plaket sektörüdür. Her gittiğiniz yerde verirler. Benim evimde plaket koyacak yer kalmadı. Çuvallar dolusu var. Kimin malını kime hediye ediyoruz deyip bu işe noktayı koysak bu tür sıkıntılarda yaşanmaz. Belediye başkanlığı döneminde canım çıkmıştır, Yozgat’ın bir başından bir başına 300 kilometre karşıla. Ne olacak yani bana plaket verilince? Bunun anı olacak bir yanı yok, biz o vilayete 50 defa gitmişizdir. Onun için o olumsuzluktan bir ders çıkarıp bu plaket faslını valilerimiz kaldırıversin.”

-DOKUNULMAZLIK HASSAS BİR KONU-

PKK’lı teröristlerle BDP’li milletvekillerinin kucaklaşması sonrasında gündeme gelen dokunulmazlık konusunun anımsatılması üzerine Çiçek, BDP’li milletvekilleriyle olay sonrasında görüşmediğini belirterek, dokunulmazlık konusunun önemli ve hassas bir konu olduğunu ifade etti. Meclis’te şu ana karda 770 civarında dokunulmazlık dosyası bulunduğunu hatırlatan Çiçek, Dokunulmazlığın kaldırılıp kaldırılmamasının hukuki bir işlem olmadığını, siyasi bir karar olduğunu kaydetti. Çiçek, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda “Yargı diyor ki, ‘dokunulmazlığın kaldırılmasının istendiği suçlar açısından bakın, bunu Meclis’te değerlendirin. Kaldırırsanız ben buna devam edeceğim, kaldırmazsanız kenara alacağım, zaman aşımı da işlemiyor milletvekilliği bittikten sonra kaldığı yerden devam edeceğiz.’ Gelecekle ilgili ya da bir makamın yerine kendimi koyarak bir şey söylemek çok doğru olmaz. Meclis Başkanı olarak Meclis iradesinin yerine Cemil Çiçek iradesini koyarak bir açıklama yapmak benim çok siyaset üslubuma da uygun düşmüyor. İkincisi bu doğmadık çocuğa elbise biçmek gibi bir şey. Belli milletvekillerinin o karşılaşmaları sebebiyle geldi bu gündeme. Bunun doğru olmadığını hoş olmadığını ben söyledim. Bizler milletvekiliyiz nerede bulunacağımıza nerede oturup kalkmamız gerektiğine dikkat etmemiz gerekiyor, toplum önünde sorumluluk taşıyan insanlarız. Kaldı ki uluslararası hukuk açısından bir sürü sakıncaları olan bir şey. Ben benzer bir şeyi bundan üç sene evvel söylediğimde bana söylenmedik laf kalmamıştı. Şimdi ben ‘günaydın’ diyorum o kişilere. Uluslararası hukukta, AİHM kararlarında net ve açık; ‘terörü desteklemek değil, telin etmemeyi bile demokratik ilkelerle bile AİHS ile bağdaştırmıyor.’ Ama şimdi onun üzerinden bir dosya da bize gelmedi daha. Geldiği zaman benim yapacağım iş bunu ilgili komisyona havale etmektir, orada buna partiler karar verecek ve bundan sonraki safhası Genel Kurul.”

-BAŞARAMAZSAK ANAYASA 30 YIL DAHA YÜRÜRLÜKTE KALIR-

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 4 siyasi partinin kararıyla kurulduğunu anımsatan Çiçek, şu ana kadar hiç bir siyasi partinin bu komisyondan çekileceğini ifade etmediğini kaydetti. Komisyonun çalışmalarını sürdüreceğini, söz verdiklerini, bu atmosferin bir daha bulunamayacağını ifade eden Çiçek, “Toplumun her kesiminin şikâyet ettiği bu anayasa aksi halde 30 yıl daha yürürlükte kalmaya devam eder. Hem tartışacağı kötü diyeceğiz hem de kötüyle memleketi yönetmeye devam edeceğiz” dedi. Başbakan Erdoğan’ın BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda yargıya müdahale anlamına geldiği iddia edilen açıklamalarının anımsatılması üzerine Çiçek, “Konuşma, belli bir konuşma üzerinden değil de spontene üzerinden yapılıyorsa, kavramlar kelimeler tam yerine oturmayabilir. Yargıya talimat mevzuat açısından uygun olmayan bir husus” dedi



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


0 PKK'LILARIN KORUMALARI ÖLDÜRÜLDÜ!

GÜLEN'DEN CÜBBELİ'Yİ AĞLATAN JEST!

KAÇIRILAN İŞ ADAMI SERBEST BIRAKILDI
»  ŞEMDİNLİ'DE ÇATIŞMA, 2 ASKER ŞEHİT!
»  SURİYE'DEKİ SEÇİMLERİN BAĞLAYICILIĞI YOK
»  ŞEHİT POLİS, 5 GÜN SONRA EVLENECEKTİ!
»  ANKARA'YA SÜRPRİZ ZİYARET!
»  CANLI BOMBANIN KİMLİĞİ BELİRLENDİ
»  "YÜZDE 99 DEĞİL, 99,5 CSABOTAJ"
»  SABOTAJ DEĞİL, İHMAL!
»  KILIÇDAROĞLU'NDAN SABOTAJ AÇIKLAMASI!
»  HAŞİMİ İSTEDİĞİ KADAR KALABİLİR
»  AFYON'DA 4 KOMUTAN GÖREVDEN ALINDI
»  PKK KAMPINA BASKIN 25 PKK'LI ÖLDÜRÜLDÜ!
»  KARAKOLA CANLI BOMBA SALDIRISI,1 ŞEHİT!
»  AKM'DE YANGIN!
»  CANLI YAYINDA MÜTHİŞ İDDİA!
»  TUÜLUK'UN 3MİLYARLIK ÇANTASI!
»  BDP'LİLERDEN HABER ALINAMIYOR!
»  KRALLAR GİBİ GELDİLER!
»  KAZDAĞLARI ALEV ALEV!
»  ÜNİFORMALI FOTOĞRAFIYLA BAŞBUĞ TEŞHİSİ!
»  BAŞBAKANLIK'A YENİ KORUMA MÜDÜRÜ
»  ARINÇ: "GENELKURMAY BAŞKANININ SUÇU YOK"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.