|
|
 |
 |
| |
| DOLAR |
| 45,5176 |
 |
|
 |
| EURO |
| 52,9944 |
 |
|
 |
| IMKB |
| 14.368,000 |
 |
|
 |
| ALTIN |
| 6.644,890 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
| |
| VARLIK BARIŞINDA SON FIRSAT
|
 |
 |
 |
|
|
|
| Varlık Barışı'nın son fırsat olduğunu hatırlatan Bakanlık, yurtdışında gizli hesabı olanlara, paralarını Türkiye'ye getirme çağrısı yaptı. Aksi halde ağır cezalar geliyor |
| |
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
Maliye Bakanlığı, İsviçre bankalarındaki 60 milyar doların peşine düştü. Varlık Barışı'nın son fırsat olduğunu hatırlatan Bakanlık, yurtdışında gizli hesabı olanlara, paralarını Türkiye'ye getirme çağrısı yaptı. Aksi halde ağır cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulundu.
Amerika'nın, İsviçre bankalarında hesabı bulunan vatandaşlarının bilgilerini kendisine vermesi konusunda bu ülkeyle anlaşması Türkiye'yi harekete geçirdi. Türkiye'nin de OECD üyesi olduğuna işaret eden Maliye Bakanlığı, İsviçre'de yaklaşık 60 milyar dolar olduğu tahmin edilen banka hesaplarıyla ilgili başvuru yapmaya hazırlanıyor. Varlık Barışı kapsamında düşük vergi oranı ve incelenmeme garantisi veren Gelir İdaresi, işadamlarına 30 Eylül'de sona erecek uygulamadan faydalanmaları çağrısında bulundu. Türkiye'deki işletmesinden elde ettiği geliri farklı yöntemlerle dışarıya götürenlerden paralarını getirmelerini isteyen Maliye, patronları, hesaplarını iyi yapmaları konusunda uyarıyor: "Barışa el uzatmayanlar vergi incelemesine tabi tutulacak. Yüksek faturayla karşı karşıya kalabilirsiniz." Yetkililerden alınan bilgiye göre, yurtdışında bir bankaya Türkiye'de beyan edilmeden 100 lira yatırıldığını tespit edilmesi halinde hesap sahibine Kurumlar Vergisi, KDV, stopaj ve gecikme faiziyle birlikte 50 liralık fatura çıkarılacak. Varlık Barışı'nda ise maliyet 100 lira için sadece 2 TL.
OECD ve diğer uluslararası verilere göre, İsviçre başta olmak üzere Lüksemburg, Belçika, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde, Türklere ait 20 bini aşkın hesapta 100 milyar doların üzerinde bir para bulunuyor. Bunların 60 milyar doları aşan kısmının da İsviçre bankalarında olduğu belirtiliyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki kişi ve kuruluşlar, bu varlıklar için 30 Eylül 2009 tarihine kadar Varlık Barışı'na başvurabilecek. Yurtiçi varlıklar için ilk uygulamadaki gibi yüzde 5, yurtdışı varlıklar için de yüzde 2 oranında vergi ödenecek. Barış kapsamında bildirimde bulunanların kimliklerinin gizli kalacağını vurgulayan üst düzey bir yetkili, "Varlık Barışı'nda güven ortamına dayanarak beyan ve başvurular kabul ediliyor. İlgili bankaya başvuruyor. Bankadan para, takip eden ayın sonunda bize bildiriliyor. Banka Ahmet, Mehmet bey başvurdu demiyor. Kümülatif ne kadar para almış, onu biliyoruz." dedi.
Hükümetin yurtiçi ve yurtdışındaki Türk vatandaşlarının birikimini ülke ekonomisine kazandırmak için geçen yıl kasımda yasalaştırdığı Varlık Barışı'nda beyan edilen miktarın getirilmesi için tedbir alındı. 5,2 milyar lira getireceğini beyan ettiği halde parasını getirmeyen Ali Türkan benzeri girişimlerin önüne geçmek için 'peşin vergi' uygulamasına geçildi. Buna göre parasını Maliye'ye bildirerek Varlık Barışı'ndan faydalanmak isteyenler, öncelikle vergisini ödemek zorunda kalacak. Ayrıca ilk Varlık Barışı'nda bildirimde bulunan ancak vergisini ödemeyenler de 30 Eylül'e kadar vergilerini gecikme zammıyla birlikte ödeyebilecek.
Vergi gelirlerini artırmak isteyen Maliye, rotayı düşük vergi oranları uygulayan ülkelere çevirdi. Vergilemenin hiç olmadığı ya da çok düşük miktarda olduğu ülkelere yapılacak para ve kâr transferleri mercek altına alındı. Bu ülkelerde yerleşik veya faaliyette bulunan kurumlara 'nakden veya hesaben yapılan, tahakkuk ettirilen' bütün ödemelerden yüzde 30 vergi kesintisi (stopaj) yapılıyor. Bu ülkelerin amacının; bankacılık, finans ve vergi konularında sundukları imkânlarla ve gizlilik prensipleriyle her ülkeden, her milletten sermayeyi kendilerine çekmek olduğunu aktaran yetkililer, haritada yeri dahi bilinmeyen bu ülkeler üzerinden yüz milyarlarca dolarlık işlem yapıldığına dikkat çekiyor. Gelir İdaresi, bu ülkeleri tespit ederken OECD'nin 2000 yılında hazırladığı 'kara liste'yi dikkate alıyor. Bunlar arasında Anguilla, Andorra, Bahamalar, Bahreyn, İngiliz Virjin Adaları, Dominik, Guernsey, Jersey, Liberya, Maldivler, Hollanda Antilleri, Panama, Seyşeller gibi ülkeler yer alıyor. Bu ülkelerin sayısı 35'i buluyor.
İŞ DÜNYASI DA PARA ARAYACAK
Hükümetin finansman bulmak için süresini uzattığı Varlık Barışı için Maliye seferberlik ilan ederken, devreye iş dünyası da giriyor. Gurbetçinin parası ve yastıkaltı birikimi ekonomiye kazandırmayı amaçlayan çalışma için patronlar para bulacak. Bu çerçevede, Almanya, Belçika ve Rusya'da "Türkiye'de yatırım imkanları ve teşvikler" konulu toplantılar düzenlenecek. Toplantılara Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci de katılacak. 11-12 Eylül tarihlerinde Almanya'nın Köln şehrinde gerçekleştirilecek ilk toplantı, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) desteğiyle yapılacak. Köln'deki toplantıya Almanya'nın yanı sıra Hollanda ve Fransa gibi ülkelerdeki Türk işadamları da davet edilecek. TUSKON, Belçika ve Lüksemburg'u kapsayacak şekilde Belçika'da tertip edilecek toplantının da koordinasyonunu üstlenecek. Son toplantı ise Maliye Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilecek.
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
|
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
| ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Flash Haber TV kapanıyor
Bankpozitif soruşturmasının ardından TMSF kontrolüne geçen Flash Haber ... |
 |
|
 |
 |
|
Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, sosyal medyada gündem olan çakarlı araç tartışmasının ... |
 |
|
 |
 |
|
AKP Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy’un eşi, babasından kalan miras için açtığı davada tapu ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ile Lübnan arasında 16 Nisan’da ilan edilen ateşkesin 45 gün süreyle ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Türk sinemasının usta oyuncularından Kadir İnanır, dün gece yaşadığı rahatsızlık nedeniyle hastaneye ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Trump, İran'da "her şeyi iki günde yerle bir edebileceklerini" iddia etti |
 |
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Donald Trump, DEAŞ'ın iki numarası olarak bilinen Abu Bilal al-Minuki'nin, Nijerya ... |
 |
|
 |
 |
|
YÖK’ün hazırladığı 27 maddelik öğrenci affı taslağı, lisans ve lisansüstü öğrencileri kapsarken ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Şehirler arası otobüs biletlerinde yeni bir dönem başlıyor. Hareket saatine 12 saat kalana kadar ... |
 |
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
| YAZARLAR |
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
 |
| ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, sosyal medyada gündem olan çakarlı araç tartışmasının ... |
 |
|
 |
 |
|
AKP Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy’un eşi, babasından kalan miras için açtığı davada tapu ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ile Lübnan arasında 16 Nisan’da ilan edilen ateşkesin 45 gün süreyle ... |
 |
|
 |
 |
|
Türk sinemasının usta oyuncularından Kadir İnanır, dün gece yaşadığı rahatsızlık nedeniyle hastaneye ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Flash Haber TV kapanıyor
Bankpozitif soruşturmasının ardından TMSF kontrolüne geçen Flash Haber ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Donald Trump, DEAŞ'ın iki numarası olarak bilinen Abu Bilal al-Minuki'nin, Nijerya ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Trump, İran'da "her şeyi iki günde yerle bir edebileceklerini" iddia etti |
 |
|
 |
 |
|
YÖK’ün hazırladığı 27 maddelik öğrenci affı taslağı, lisans ve lisansüstü öğrencileri kapsarken ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Şehirler arası otobüs biletlerinde yeni bir dönem başlıyor. Hareket saatine 12 saat kalana kadar ... |
 |
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
| ANKET |
|
|
 |
 |
|
|
|
| |
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
| |
|