Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bütçe ile ilgili açıklamalar yaptı. Ocak-Mart bütçe dönemi ile ilgili açıklamalar şöyle:
"Ekonomimiz 12 çeyrektir büyüyor. Geçmişe baktığımızda büyümenin sürekliliğini yakalayamamışz. 3 yıldan bu yana büyümeye devam ediyoruz. Biz bu yıl büyemeyi yüzde 5 olarak hedefledik. Ancak bu büyümenin üstünde bir oran gerçekleştirdik. Biz büyümenin merkezine özel sektörü oturttuk. Dolayısla hedeflerimizden fazla büyüdük.
ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇTIK
Kamu kaynakları sınırlı olduğu için özel sötörü hareketlendirmek lazım. Özel sektörün önün açacağız dedik ve açtık. 60 katrilyonu liranın üzerinde bir yatırım yaptı özel sektör. Bu bizim hükümet döneminde oldu. Özel sektör yatıram devam ederse, büyüme de gerçekleşir ve sürekli olur.
MİLLİ GELİR HEDEFİMİZ 10 BİN DOLAR
Bunların sonucu da milli gelirin artmasıdır. 2004 yılında 4172 dolara çıktı. Bu rekordur.2002'ye göre yüzde 60 arttı.İnşallah v atandaşlarımız bu büyümeyi hisseder. Ama bu bize yetmez. Yunanistan'a baktığımızda 15 bin dolar geliri var. Bizim hedefimiz 10 bin dolarlık milli gelirdir. Bu olur mu olur.
644 BİN KİŞİYE İŞ BULDUK
Artık Türk üretecisi şunu anlaki kaliteyi artırmak lazım. AB ülkeleriyle ancak bu şekilde rekabet edebiliriz. İşsizlik oranını yüzde 10.5'ten 10.3'e düşmesi bizim için önemlidir. Geçen sene istihdamda düşüş yaşanmadı ama 644 bin kişiye iş bulduk. Ama işgücü sayısı da arttı. Bu oran 2003'te 23 milyon 600 iken, 2004'te ise 24 milyon 389 oldu. Yani işgücü sayısı da artıyor. Bu açıdan baktığınzda işsiz sayısının düşmesi önemlidir.
KAMU ARTIK SİYASİLERİN ÇİFTLİĞİ DEĞİLDİR
Bu arada kamu artık siyasilerin çiftliği değildir. Artık onu da al bunu da al dönemi bitmiştir. Vatandaşın vergisini bu şekilde harcamayacağız. Enflasyonda da düşme devam ediyor. Mart ayı itibarıyla 12 aylık enflasyon 7.9 olmuştur. 2005 enflasyon hedefimiz yüzde 8 olduğuna göre bu oranı artık inşallah tutturacağız.
Kamu Borç Stoku'ndaki artış ekonomik krizlerine girmemizi sağlıyordu. Biz kamu borç stokunu düşürdük. 2004'te kamu borç stokunun Gayri Safı Milli Hasıla'ya oranı yüzde 63'tür. Bizim hedefimiz yüzde 60 idi. Dolayısıyla kamu borç stoku oranı düşmektedir. Ekonomi artık sağlam adımlarla istikrarı yakalamaktadır. Önemli olan bu istikrarı sürdürebilmektir.
BÜTÇE DİSİPLİNİNDEN TAVİZ VERMEYİZ
Burada en önemli husus şudur: Ekonomide bir unsur var ki çok önemlidir. O iyiyse ekonomi iyi oluyor. Eğer bütçeniz iyiyse, ekonominiz de iyyiey gider. Ama orada kötülük varsa, o zaman kıyamet kopar.Eğer hükümetler bütçelerini iyi yönebilirlerse o ülkenin ekonomiszi iyi olur. Bu şimdiye kadar hep böyle oldu. Bütçeyi kötü yönetirseniz ekonominiz de kötü olur.
Kalıcı bir büyümeyi istiyorsanız bütçe disiplininden tavi vermemeniz gerekir. Biz bütçeden taviz vermeyeceğiz. Bütçe disiplininden maksat hesabını bilmektir. Ne kadar topluyorsun, ne kadar harcıyorsun. Olay budur.
YAPISAL REFORMLARA DEVAM
Siyasilerin keyfine göre değil, kurumsallaşmış bir Türkiye için yapısal reformları devam ettireceğiz. Gelir İdaresi Yasası'nı artık çıkaracağız.
Bu politikaların neticesinde faizler de düşmeye devam ediyor. Bugün Türkiye 40 milyar dolarlık borç faizle karşı karşıyadır.Biz bu sene 27 milyar YTL faiz dışı fazla vereceğiz. Yapılan ekonomik başarılardan dolayı geçen sene bütçemiz 30 milyar dolar açık verdi. Beklentiler 40 milyar dolardı. 2005 için ise 29 milyar dolar bekliyoruz.
Mart ayı bütçe sonuçları ise şöyledir.
Gelir: 9.27 milyar YTL,Gider:10.96 milyar YTL,Vergi: 7.9 milyar YTL,Açık: -1.6 milyar YTL,Kurumlar vergisi: 273 milyon YTL,KDV: 1.4 milyar YTL,ÖTV: 2.17 milyar YTL,FDF: 2.17 Milyar YTL,Harcamalar: 10.9 milyar YTL,Faiz Dışı: 7 milyar YTL,Cari Transfer: 3 milyar YTL,Personel: 2.55 milyar YTL,Faiz: 3.87 milyar YTL