Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3295
EURO
35,0712
IMKB
8,990
ALTIN
2.300,300
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Ve Çalışan Devlet Eliyle Köleleştirildi!
Ve Çalışan Devlet Eliyle Köleleştirildi!
 
En az 1 milyon gencin kıdem hakkını ve iş güvencesini kaldıracak, maaşını düşürecek, emekliliğini zorlaştıracak maddeler komisyonda kabul edildi.
 
24.10.2020 - 09:33

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberin göre AKP'li milletvekillerinin gençlerin işe girişlerini sözde kolaylaştırmak amacıyla getirdiği 25 yaş altı, 50 yaş üstü vatandaşların esnek çalışmasına yol açacak düzenlemenin maddeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda AKP'li milletvekillerin oylarıyla kabul edildi. AKP Milletvekili Cemal Öztürk, düzenleme yasalaştığında halen düzenli çalışan yaklaşık 1 milyon gencin kısa çalışma sistemine geçmesini beklediklerini söyledi. Kısa çalışmaya geçen gençlerin maaşları düşecek, işten atılmaları kolaylaşacak, kıdem ve ihbar tazminatı hakları kaybolacak. Gençler ve 50 yaş üstü işçiler, devlet eliyle işverenlere adeta ‘köle işçi' gibi sunulacak.

Komisyonda konuşan AKP Milletvekili Cemal Öztürk, 25 yaş altında 3 milyon 449 bin 393 gencin kayıtlı, 1 milyon 754 bin gencin ise kayıt dışı çalıştığını bildirdi. Öztürk, düzenlemenin yasalaşması halinde bu 3.5 milyon gençten yüzde 25'nin (862 bin kişi) kısa çalışma modeline geçmesini beklediklerini söyledi. Öztürk kayıtsız çalışanların ise yarısının (877 bin kişi) kısa çalışmayla kayıt altına gireceğini belirtti.

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Öztürk'ün bu açıklaması, halen düzenli bir işte tam zamanlı olarak çalışıp tam maaş alan en az 862 bin gencin kısa çalışma modeline geçeceği, dolayısıyla bu gençlerin maaşının düşeceği ve kıdem haklarını kaybedeceği anlamına geliyor. Kayıtsız çalışan 877 bin kişinin de kısa çalışmaya geçeceği dikkate alındığında, toplam 1 milyon 739 bin genç adeta köle işçi statüsünde çalışma riskiyle karşı karşıya kalabilecek.


Sendikacılar, kayıtlı çalışanlar için açıklanan 862 bin rakamının iyimser olduğunu, halen kayıtlı çalışan 1 milyondan daha fazla kişinin patronların baskısıyla kısa çalışmaya geçmek zorunda kalabileceğini söylediler. Yasa çıktıktan sonra işverenlerin bu kesimi tam zamanlı ve iş güvenceli çalıştırmak istemeyeceğini belirten sendikacılar, köle düzeniyle çalıştırılacak genç işçi sayısın çok daha yukarılara çıkabileceği uyarısında bulundular.

ESNEYEN KÖLE OLACAK
Komisyonda kabul edilen maddelere göre, işverenler 25 yaş altı 50 yaş üstü insanları belirli süreli sözleşme şartına takılmadan esnek çalışma modelleriyle çalıştırabilecek. Üstelik bu sayede işverenlerin devlete ödemesi gereken prim yükü azalacak, maaş yükü düşecek. Esnek çalışma modeline geçecek işçilerin ise maaşları düşüp, primleri eksileceği için emekli olma süreleri uzayacak, işten atılmaları kolaylayacak. Bu işçiler işten atıldıklarında ise kıdem ve ihbar tazminatı alamayacaklar, mahkemelere işe dönüş davası açamayacaklar.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Goldman Sachs'tan Yıl Sonu Faiz Tahmini

2021'de Tam Gaz Özelleşme Planı

Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi
»  Değerli Konut Vergisi Geri Geldi
»  Buğday, Arpa ve Mısır İthalatına Teşvik
»  Bütçede Emekli,İşçi,Memur,Esnaf Unutuldu
»  İşte Gerçek Enflasyon
»  Torba Yasada Kıdem Sürprizi
»  Hangi Borçlar Taksitlendirilecek?
»  Torba Yasada Şirketlere Vergi Güzelliği
»  Kısa Çalışma Ödeneği İçin Yeni Düzenleme
»  Bütçe Açığı Eylül’de Patladı
»  Çin'den Toparlanma Rekoru
»  Emlak Alım Satımında Yeni Dönem
»  İstanbul'da Ekmeğe Sessiz Zam
»  Merkez Bankası'ndan Yeni Döviz Hamlesi
»  ATV’nin Sahibine 9,5 Milyarlik İstisna
»  Bu Hafta En Çok Hangisi Kazandırdı?
»  Doğalgaz Müjdesi Güncellenecek
»  Gram Altın Rekor Seviyeye Geldi
»  Biden Seçilirse Dolar Ne Olur?
»  Dolar 7.94 TL'yi Aştı
»  Doların Ateşi Düşmüyor!
»  Eylül'de En Çok Dolar Kazandırdı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.