Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5853
EURO
34,8063
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.505,070
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YABANCI DOKTOR YASASI MECLİS'TE
YABANCI DOKTOR YASASI MECLİS TE
 
Zorunlu hizmetin süresi ve uygulamasında sorunlar olduğu gerekçesiyle son olarak bin 100 tıp doktorunun Doğu ve Güneydoğu'ya gitmemesi üzerine harekete geçen hükümet, yabancı doktorların da artık Türkiye'de çalışabilmesine olanak sağlayacak yasa tasarısını hükümete sundu.
 
27.6.2006 - 13:30

Ayrıca tasarıyla 2007'den itibaren doktorlara zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılması da öngörülüyor. "Sağlık Hizmetleri Temel Yasası, Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Yasa ile Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Yasada Değişiklik Yapılmasına Dair yasa Tasarısı" TBMM'ye sunuldu.Toplam 9 maddeden oluşan tasarıyla en önemli düzenleme yabancı doktorların da artık Türkiye'de çalışabilmesine olanak sağlanmasıyla gerçekleştirilecek.

YABANCIYA GEREKÇE: TABİP SAYISININ AZLIĞI VE AB'YE UYUM

Tasarının gerekçesinde yabancı doktor ihtiyacı, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Türkiye'nin doktor sayısı bakımından Avrupa bölgesi içinde 52 ülke içerisinde son sırada bulunmasıyla açıklandı. Gerekçede şöyle denildi:"Tıp fakültelerinin bugünkü kapasitesi ile ülkemizdeki tabip açığının kapatılması ve Avrupa ortalamasına ulaşılması da mümkün bulunmamaktadır. Diğer taraftan, ülkemiz sağlık hizmetlerine ve tıp bilimine katkı sağlayacak yabancı tabiplerin ülkemizde sağlık hizmeti verebilmeleri de mer'i mevzuatımıza göre mümkün değildir. Ülkemizdeki hekim sayısının artmasına katkı sağlamak, başarılı yabancı tabiplerin ülkemizde çalışmalarının önündeki engelleri kaldırmak ve Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde kişi ve hizmetlerin serbest dolaşımı önündeki engellerin kaldırılması amacına uygun olarak, Türkiye'de tababet icra edebilmek için Türk olmak şartının kaldırılması gerekmektedir."

DOKTORA ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI

 Tasarıyla doktorların, 1 Ocak 2007'den itibaren "zorunlu mali sorumluluk sigortası" yaptırması da zorunlu kılınıyor. "Tıbbi kötü uygulama" nedeniyle zarar gören bir hasta veya vefat halinde yakınlarına ödenecek tazminat için getirilen bu uygulamada, serbest çalışan doktorlar kendileri, resmi veya özel kurumda çalışan doktorlar içinse kurumları sigorta yaptıracak. Resmi kurumda çalışan doktorların sigorta primlerinin yarısı döner sermaye gelirinden ödenmek koşuluyla kurum tarafından diğer yarısı da doktorun döner sermayeden alacağı parayla ödenecek. Resmi kurumda çalışan doktorun, bu sigortası hastane dışındaki muayene ve operasyonlarını ise kapsamayacak. Özel sektördeki işverenler hiçbir gerekçe ve isimle sigorta primlerini yanlarında çalıştırdıkları doktorların maaşlarından kesemeyecek, bu yönde sözleşme düzenleyemeyecek. Zorunlu sigortasını yaptırmayan doktorlara ve işverenlere, ödenmesi gereken pirimin beş katı ceza kesilecek. Kamu kurum kuruluşun amiri sigorta yaptırılmaması nedeniyle doğan zarardan sorumlu tutulacak. "Tıbbi hizmetlerden kaynaklanan her türlü tazminat taleplerinin karşılanması" amacıyla getirilen sigorta için prim ve teminat kapsamı bakımından en iyi taahhüdün alınacağı ihale düzenlenecek. Sağlık Bakanlığı bir veya birden fazla sigorta şirketini bu konuda yıllık olarak yetkili kılacak.

RADYOLOJİ ÇALIŞANLARINA DA AB STANDARDI GELİYOR

 Radyasyona maruz kalan doktor ve tıbbi personelin günlük çalışma limitlerinin yeniden düzenlenmesi amacıyla ilgili yasada değişiklik öngörülen tasarıyla, "iyonlaştırıcı radyasyon ile teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personelin, tıbben kabul gören radyasyon dozu limitleri içinde çalıştırılması"nın sağlanması da öngörülüyor. Radyasyon dozu limitlerinin AB kriterlerine çekilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı'nın yönetmelik hazırlaması da düzenlendi. 1939'dan kalan bir yasa uyarınca halen bu personelin fiilen 5 saat çalışması gerekiyor, ancak bu kural özel sektörde halen pratiğe konulamamış durumda.

ANEZTEZİ TEKNİSYENİ UZMAN YOKSA AMELİYATA GİRECEK

 Türkiye'de anestezi uzmanı sayısı yetersiz olduğu ve yeni TCK'dan sonra ameliyatlarda aneztezi teknisyenlerinin daha etkin kullanımında çekinceler yaşandığı için bu yönde de tasarıyla bir düzenleme yapılacak. Buna göre, anestezi teknisyenlerine, "anestezi uzmanı veya bunun bulunmadığı hallerde ameliyatı yapan ilgili uzmanın gözetiminde ve direktiflerine uygun olarak anestezi iş ve işlemlerini yapma" yetkisi tanınacak.




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AKCİĞER HASTALIĞINA ÇARE VİAGRA

KUŞ GRİBİ, İNSANDAN İNSANA GEÇTİ

MİGREN'E MUCİZE CİHAZ
»  İTHAL İLAÇ SIKINTISI ÖLÜM GETİRDİ
»  29 İLAÇ FİRMASINA SORUŞTURMA
»  BEBEK ÖLÜMLERİ BAKTERİ'DEN
»  TOKAT VALİSİ SAKİN OLUN ÇAĞRISI YAPTI
»  SİROZ'A KARŞI TÜRK KAHVESİ
»  SAĞLIK BAKANI SANKİ KENDİ BAKACAK "DOĞURUN"DEDİ
»  BAŞHEKİM BEBEKLERİN ÖLÜM NEDENLERİNİ AÇIKLADI
»  5 ÇOCUKLU AKDAĞ: "DOĞURGANLIK SAYIMIZ DÜŞMESİN"
»  ŞEKER KÖRLÜĞÜ BİTİRİYOR
»  PROSTAT'IN ÇARESİ BİRA
»  VİAĞRAYA RAKİP DOĞAL TÜRK BİTKİSİ BULUNDU
»   YEŞİL ÇAY'IN TÜRKLERE HİÇ BİR FAYDASI YAKMUŞ
»  DİKİŞLER HADEMEDEN, PANSUMAN ODACI'DAN!
»  SIKIYSA ŞİMDİ ÇEVREYİ KİRLETİN BAKALIM
»  KALP NAKLİNDE ÇIĞIR AÇACAK CİHAZ
»  KARACİĞER KANSERİNE KARŞI MEYAN KÖKÜ
»  500 MİLYON DOLARLIK İLAÇ ÇÖPE GİDİYOR
»  KAMU HASTANELERİNE ÖZERKLİK SÖZÜ!
»  İNSAN VÜVUDANDA 100 TRİLYON ADET BAKTERİ VAR
»  DOKTOR KURALARINA HİLE KARIŞTI İDDİASI
»  PİYASA, SAHTE DİPLOMALI DOKTOR DOLU!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.