Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,0496
EURO
46,9391
IMKB
10.167,000
ALTIN
4.260,430
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 35 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YARGITAY'DAN TARİHİ KARAR
YARGITAY DAN TARİHİ KARAR
 
Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, içtihat değişikliğine giderek tarihi bir karara imza attı. Yargıtay'ın verdiği karar sonrası, kıyı tapuları iptal edilenlere 'devletin saygınlığının' zedelenmemesi için tazminat ödenmesinin önü açılmış oldu.
 
22.11.2007 - 00:14
Kıyı tapuları, kendilerine hiçbir ücret ödenmeksizin iptal edilenler Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) dava açmaya başladı. AİHM, dava açanlara uygun ve makul bir miktar ödenmeksizin mülkten yoksun bırakılmalarının 'aşırı bir müdahale' oluşturduğuna ve bu kişilere tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi.

AİHM'in kıyı tapuları iptal edilenlere tazminat ödenmediği gerekçesiyle Türkiye'yi mahkum etmesinin ardından Yargıtay 1. Hukuk Dairesi içtihat değişikliğine gitti. İçtihat değişikliği ile kıyı tapuları iptal edilenlere devletin tazminat ödemesinin yolu açıldı. Bu kararın ardından Türkiye, bedel ödemeksizin kıyı tapuları iptal edilenlere tazminat ödeyerek AİHM nin Türkiye yi mahkum etmesinin de önünü kapatmış olacak.

İŞTE, TARİHİ KARAR

Rize'nin Pazar ilçesinde yaşayan Ferhat Galipoğlu'na ait 6 parsel taşınmazın bir bölümünün kıyı kenar çizgisi içerisinde kaldığı ve kıyıların devlete ait olduğu gerekçesiyle tapuları iptal edildi. Bu karar sonrası Galipoğlu, Pazar Asliye Hukuku Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, Galipoğlu'nun talebinin reddine karar verdi. Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, tapu iptalinin Anayasa nın 43. maddesine uygun olduğuna dikkat çekerek, "Davalının tapu kaydının iptalinden dolayı ancak tazminat talebinde bulunabilir" diyerek yerel mahkemenin kararını onadı. Yargıtay, verdiği kararla kıyı tapusu iptal edilenlerin tazminat talebinde bulunmalarının önünü açmış oldu.
Kararda şöyle dendi:
"Mülkiyet hakkı gerek Anayasa ve yasalarla iç hukuk yönünden, gerekse AİHS ve ek protokolleri ile kabul edilmiş temel haklardandır. Kamu yararı ile mülkiyet hakkından kısmen veya tamamen yoksun bırakılan kişinin hakkı arasında makul, kabul edilebilir, hak ve adalet dengesini sağlayacak bir oranın kurulması asıldır. Bu arada, üzerinde durulması gereken konulardan biri de; çekişme yaratılan tapu kaydına bağlanan ve böylece kişi adına mülkiyet hakkı oluşturulan kıyı kapsamındaki yere ait tapunun niteliğinin belirlenmesidir. Devlet tarafından verilen, doğru esasa ve geçerli kayda dayalı tapu ile sağlanan mülkiyet hakkına değer verileceği kuşkusuzdur. Böyle bir yer kıyı kapsamında kalmakla, temel vasfı yani kamu malı olma niteliği değişmemekle birlikte, kişinin söz konusu tapuya dayalı hakkının korunması gerekeceği muhakkaktır. Aksi düşünce tarzının devletin verdiği tapunun geçersizliğini ileri sürerek, hiçbir karşılık ödemeksizin iptalini istemesi, geçerli kayda dayalı mülkiyet hakkı ile bağdaşmayacağı gibi, devletin saygınlığını zedeler nitelikte bir tutum olacaktır.

VERİLECEK TAZMİNAT, TAŞINMAZIN TAM DEĞERİNİ KARŞILAMAK ZORUNDA DEĞİL

Kıyılar, kamunun yararlanacağı yerlerden olup buralarda belirtilen nitelikte tapu kaydı oluşturulmuş ise tapu iptalinde Anayasanın 43., Tapu Kanunu'nun 33., Kadastro Kanunu'nun 16. maddesi göz önüne alınarak, kamu yararının bulunduğunun kabulü gerekir. Ancak, kişinin mülkiyet hakkı sona erdirilirken karşılıklı hak dengesinin sağlanması için mülkiyet hakkı sahibine tazmini nitelikte bir bedelin ödeneceği de kuşkusuzdur. Tazminatın nedeni yasa dışı bir işlemden değil, hak dengesinin sağlanmasından kaynaklandığından, taşınmazın tam değerini karşılaması da gerekli değildir."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KARE KARE ÖLÜMLE DANS

MSN İLE YAYILAN BÜYÜK TEHLİKE

DUT AĞACINDA ÇIKAN ESRARENGİZ MEYVA
»  BU KREM, BOTOKS'UN TAHTINI SALLADI
»  KADINLAR İÇİN ORGAZM DİYETİ
»  YANLIŞ TEDAVİYE KURBAN GİDEN KOLUN BEDELİ BU MU?
»  KADIN PROFOSÖRLE AŞK YAŞAYAN KADIN SUNUCU!
»  ADANALI PİYANGOCULARIN BÜYÜK İKRAMİYE DUASI
»  KÖRFEZİ KAPLAYAN ESRARENGİZ MADDENİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ
»  BİLGİSAYARINIZ ZOMBİ BİLGİSAYARA DÖNÜŞMESİN
»  METEOROLOJİ SEL BASKANI RİSKİ OLAN İLLERİ AÇIKLADI
»  TELEVİZYONDA 'LAZER TV' DÖNEMİ BAŞLIYOR
»  HASTA EŞİ ÜFÜRÜKÇÜYE GÖTÜRME BOŞANMA SEBEBİ
»  EDİRNE SELDEN KAÇIYOR
»  KUŞ GRİBİ DEĞİL, KENE İLACI ÖLDÜRMÜŞ
»  ERKEKLERE SİGARA DARBESİ
»  KUTSAL MEKAN KABE'NİN İÇİNİ MERAK EDİYORMUSUNUZ?
»  İSKİ'DEN İLGİNÇ TASARRUF ÇAĞRISI
»  DOKTOR HATALARI KİTAP OLDU
»  THY UÇAĞININ HAVADA ÖN CAMI PATLADI
»  DAMADA SİNİRLENEN GELİN KAN REVAN İÇİNDE KALDI
»  DEMİREL'İN BOŞ EVİNİ 6 POLİS 24 SAAT KORUYOR
»  BOKSÖRÜN KARİZMASINI YERLE BİR EDEN FOTOĞRAFLAR
»  KARS'TA KAZ ETİ YİYENLERDE KUŞ GRİBİ ŞÜPHESİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.