Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,0296
EURO
44,3454
IMKB
9.356,000
ALTIN
4.222,950
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YENİ ŞAFAK, AKP'Yİ UÇURDU!
YENİ ŞAFAK, AKP Yİ UÇURDU!
 
Yeni Şafak'ın seçim anketine göre AK Parti oylarını yüzde 84.4 artırdı. 12 ilde 2639 kişi üzerinde yapılan ankete göre CHP ve MHP barajı aşarak TBMM'ye giriyor.
 
13.3.2006 - 07:27

12 ilde 2639 kişiyle tek tek görüşüldü

POLLMARK ARAŞTIRMA, Yeni Şafak için hazırladığı 'Türkiye'de Siyasi Partilerin Performansı ve Gelecekten Beklentiler' araştırması için Türkiye'nin 12 farklı ilinde de çeşitli sosyodemografik özellikler taşıyan 2 bin 639 kişi ile yüzyüze görüştü. NUTS-1 bölgeleme sisteminin esas aldığı araştırmada, İstanbul bölgesini İstanbul, Batı Marmara bölgesini Tekirdağ, Ege bölgesini İzmir, Doğu Marmara bölgesini Bursa, Akdeniz bölgesini Adana, Batı Anadolu bölgesini Ankara, Orta Anadolu bölgesini Kayseri, Batı Karadeniz bölgesini Samsun, Doğu Karadeniz bölgesini Trabzon, Kuzeydoğu Anadolu bölgesini Erzurum, Ortadoğu Anadolu bölgesini Malatya ve

Güneydoğu Anadolu bölgesini Gaziantep temsil ederken, kırsal ve kent örneklemleri de tek tek tespit edildi. 22- 25 Şubat 2006 tarihleri arasında 2639 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmanın örneklem seçiminin son aşamasında cinsiyet ve yaş kotaları uygulandı. Araştırma sonuçlarının analizinde 3 Kasım 2002 milletvekili seçiminde oy verilen partiye göre ağırlıklandırılmış veriler kullanıldı. Araştırma, ODTÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Prof. Dr. İhsan Dağı, Çankaya Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ertan Aydın ve Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi Dr. İbrahim Dalmış tarafından yönetilerek, raporlandı. Yeni Şafak, bu dev araştırmanın geniş bir özetini yayınlıyor.

Beklentiler icraatların sonucuna yöneldi

K Parti hükümeti, üç yılı aşkın iktidar döneminin ardından, toplumsal beklenti ve ümitlerin daha somutlaşarak talebe dönüşmesiyle karşı karşıyadır. Çeşitli toplum kesimlerinin seslendirmeye başladığı istek ve eleştirileri, bir bakıma üç yılı aşkın bir süredeki icraatın sonucunu görme isteği olarak değerlendirmek mümkündür.

ATürk siyasal hayatında AK Partinin siyaset üretmede hakim konumda olduğu, diğer siyasal oluşumların ise daha ziyade tepkisel davranış gösterdiği ve bu nedenle "alternatif" oluşturmada bu tutumun toplum nezdinde pek tasvip görmediği söylenebilir.

Nitekim, AK Parti son genel seçimden bu yana toplumsal tabanını güçlendirerek devam ederken, muhalefet partileri için tam tersi bir durum sözkonusu olmaktadır. AK Parti hükümetinin çeşitli alanlardaki icraatları toplum tarafından farklı başarı düzeylerine göre değerlendirilmektedir. Dolayısıyla, toplum AK Parti iktidarına toptancı bir onay veya ret vermemekte; seçici davranarak başarılı-başarısız bulunan alanları işaret etmektedir.

Erken seçim istikrarsızlık yaratacağı endişesiyle istenmiyor, yeni cumhurbaşkanı için erken bir seçimi de toplumun onayını alamamaktadır. Dolayısıyla, toplum nezdinde bugünkü parlamentonun herhangi bir meşruiyet sorunundan bahsetmek mümkün gözükmemektedir.

3 Kasım 2002'ye göre oy oranlarını arttırdığı gözlenen partiler AK Parti, MHP, DTP/DEHAP ve ANAP olarak belirmektedir. Bugün seçim olması halinde kararsız kalan seçmen oranı yüzde 15,7 iken, hiçbir partiye oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı yüzde 11,5'tir.
Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan

İşsizlik açık ara ilk sırada

Türkiye'de Siyasi Partilerin Performansı ve Gelecekten Beklentiler anketinin ortaya çıkardığı önemli sonuçlar birisi de Türk halkının en önemli sorun olarak işsizliği görmesi... Halkın yüzde 58.1'i 'işsizlik en büyük sorun' derken, yüzde 17.4 'ekonomi', yüzde 5.3 'eğitim' yüzde 4.6 'yoksulluk', yüzde 2.8 de 'terör' diyor. Kredi kartları, kapkaççılık, yüksek vergileri en büyük sorun görenlerin yanısıra, kamoyunun önemli bir kısmı ise bu soruya "ABD'nin her istediğini yapmak" cevabını verdi. AB ve demokrasiyi de sorun olarak görenler bulunuyor.

Başörtüsüne büyük destek

Üniversitelerde öğrencilerin başörtüsü takma yasağı toplumun yüzde 72,2'si tarafından onay görmüyor. Danıştay'ın, okulda başını açan ancak okul geliş-gidişlerinde başını örten bir öğretmenin müdür olamayacağı yönündeki kararı toplumun yüzde 70,2'si tarafından onaylanmıyor.

Yüksek yargı müdahale ediyor

Yargı ile yürütme ilişkilerinde ilginç bir tablo gözleniyor. Danıştay ve Anayasa Mahkemesi gibi üst yargı organlarının, hükümetin yetki alanına müdahalede bulunduğunu düşünenler toplumun yüzde 34'ünü oluştururken; bu kuruluşların kendi yetki alanlarında faaliyet gösterdiğini düşünenlerin oranı yüzde 35 civarında. Toplumun yaklaşık yüzde 50'si düşünceyi yargılayan TCK 301'in değişmesi gerektiğini düşünüyor.

Rasmussen özür dilemeli

Ankete katılanların yüzde 71.1'i Hz. Muhammed'e hakaret eden karikatürleri protesto gösterilerinde şiddete karşı olduklarını belirtirken, halkın yüzde 91.9'u da Danimarka Başbakanı Rasmussen'in özür dilemesi gerektiğini düşünüyor.
Türk halkının yarıdan fazlası karikatür krizinden sonra yaşanan gelişmeleri medeniyetler çatışması olarak değerlendiriyor. Ankete katılanların yüzde 56.1'i yaşananlara 'savaş' diyor.


 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TRABZON FENER'E ÇALIŞTI 1-1

'AK PARTİ TEK TİPÇİ, TEK SESLİ, OLMAYACAKTIR"

"PKK'YI KULİSTE ELEŞTİRENLER KÜRSÜDE DE ELEŞTİRMELİ"
»  ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİ ÇATLI MI KULLANDI?
»  BAKAN EKER VE MİLLETVEKİLERİ'NİN KORKULU DAKİKALARI
»  MECLİS BU HAFTA YÜKSEK TANSİYONLU
»  AKP'Lİ DEMİR'DEN SEZER'E BOMBARDIMAN
»  ÇANKAYA'DAN SATILIK VASITA!
»  UNAKITAN'DAN VEKİLLERE İKNA KİTABI!
»  30 AĞUSTOS SÖZÜ!
»  MEMURA TASARRUFLU ZEYTİN YEME KURSU!
»  "ÖLDÜRÜN, KANINI İÇİN"
»  KÜRT KONFİRANSINDA ZANA TARTIŞMASI
»  ERDOĞAN VE EŞİ KRAL DAİRESİNDE AĞIRLANDI
»  UNAKITAN, HAKKINDAKİ İDDİALARA KİTAPLA YANIT VERDİ
»  ALEVİLER, DANİMARKA'DAN TANIMA İSTEDİ
»  DEMİREL:"TÜRKİYE, DAHA İYİYE LAYIK"
»  "ASKER ÜZERİNDEN SİYASET YAPMA"
»  DTP:"KÜRT KONFERANSI BİR BAŞLANGIÇ"!
»  "MAL VARLIĞININZ HESABINI VERDEMEYENLER VAR"!
»  ERDOĞAN :"BİRBİRİMİZE GÖNÜL BAĞIMIZ SAĞLAM OLMALI"
»  ADNAN HOCA YİNE SAHNEDE
»  MUTEBER SANIĞIN ESTETİK YALANI
»  MECLİS'TE İNCE AYAR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.