Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2772
EURO
34,8378
IMKB
10.269,000
ALTIN
2.435,480
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YEP'te Çalışana 'Emeklilik' Darbesi
YEP te Çalışana  Emeklilik   Darbesi
 
Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) satır arasında çalışana darbe var. Önceki gün açıklanan YEP’e göre 25 yaş altı gençlerin emekliliği zora girecek, çalışanları işten atma kolaylaşacak. Kıdem ve ihbar tazminatları alınamaz hale gelecek. Programla Covid-19’da zorunlu uygulanan uzaktan çalışma kalıcı hale getirilecek.
 
1.10.2020 - 06:54

Yeni Ekonomi Programı'ndan (YEP) işten çıkarmanın kolaylaştırılması, emekliliğin zorlaştırılması, kıdem tazminatının fiilen kaldırılması, işverenin istihdam yükünün işçi aleyhine düşürülmesi gibi milyonlarca vatandaşı mağdur edecek radikal kararlar çıktı. Programla Covid-19'da zorunlu uygulanan uzaktan çalışma kalıcı hale getirilecek, bu yüzden işçi maaşları düşecek.

KÖLE DÜZENLEMESİ

Kovid-19 sürecinde iş hayatında yaşanan evden çalışma ve esnek çalışma gibi uygulamaların yasalara girerek sendikaların ‘köle işçilik' dediği sistemin yasal hale getirilmesinden endişe ediliyordu. YEP ile endişeler daha da arttı. İşte YEP'te yer alan ve köle işçiliğin önünü açacak politika metni:

“Covid-19 salgını sonrası ekonomik toparlanmayı destekleyici, gençlerin deneyim kazanarak işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırıcı, kısmi süreli çalışmayı teşvik edici ve işgücü piyasasına ilişkin yapısal düzenlemeleri de içeren İstihdam Kalkanı Paketi hayata geçirilecektir. 25 yaş altı gençler ile 50 yaşın üstünde olan çalışanların istihdam edilebilirliklerini kolaylaştırmak için daha esnek koşullar sağlanacaktır. 50 yaş üstü tam zamanlı çalışanların kısmi zamanlı çalışmaya geçişi teşvik edilecektir. 10 günden az çalışan 25 yaş altı gençlerin daha kolay istihdam edilmesine imkân sağlayacak düzenleme ile gençlerin deneyim ve beceri kazanmaları sağlanacak ve işverenlerin gençleri tercih etmesi desteklenecektir.”

GENÇLER YANDI

YEP'e göre sayıları milyonlara ulaşan işsiz gençlerin istihdamını kolaylaştırma adı altında süreli sözleşmelerin önü açılacak. Gençler ayda 5-10 gün çalıştırılarak sözde işsizler listesinden düşürülecek. Ancak bu çalıştıkları sürelerde emeklilik için gereken sigorta primleri yatmayacak. Bu gençlerin hem emekli olmaları zora girecek hem de kıdem ve ihbar tazminatı alamayacaklar. Genç köle işçi çalıştıran patronlar asgari ücretli işçi başına 868 lira SGK primini ödemekten kurtulacak.

50 YAŞ ÜSTÜNÜN KIDEM HAKKI GİDİYOR
YEP'e göre 50 yaş ve üzerindekiler tam zamanlı çalışmadan kısmi zamanlı çalışmaya geçerlerse gelir vergisi istisnasından yararlanacaklar. Ancak çalışma süreleri düşeceği için aylık gelirleri düşecek. Patronlar bir kişinin yapacağı işi iki işçiye paylaştıracak. 50 yaş üstü çalışanlar kolay iş bulmuş gibi olacak ancak bulduğu iş karnını doyurmayacak. Üstelik kıdem tazminatı hakları olmayacak.

Esnek çalışma modeliyle iş hayatına tümden belirli süreli sözleşmelerin getirilme riski doğacak. Belirli süreli sözleşmelerle çalışanların kıdem ve ihbar tazminatıyla işe dönüş davası açma hakkı tümden yok olacak.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


35 Bin Esnaf Kepenk Kapattı!

Faizde Artış Dalgası Başladı

Benzine 11 Kuruş Zam Geliyor
»  Döviz ve Altın Alımında Vergi Düşürüldü
»  'Döviz Kuru Hiç Önemli Değil'!
»  Yeni Ekonomi Programında Büyüme Sürprizi
»  Esnek Çalışmalı İstihdamPaketi Hazırlığı
»  BDDK'dan Bir Hamle Daha
»  Dolar/TL Yeni Haftaya Rekorla Başladı
»  Flaş..2 Yıl Sonra Faiz Artırım Kararı
»  Toki Konut Satışına Başladı
»  Dolar Haftaya Nasıl Başladı?
»  İkinci El Sekiz Ayda Yüzde 85 Zamlandı
»  Benzine 28 Kuruş, Motorine 25 Kuruş Zam
»  Moody's Sekiz Dev Şirkete Şok
»  Dolar Ne Kadar Oldu?
»  "Son Kale de Özlelleşiyor"
»  Pandemi Tarımda İthalatı Patlattı
»  Dolar'de Yükseliş Sürüyor
»  Moody’s Not İndirmeye Devam Ediyor
»  Gayrimenkule Rant Vergisi
»  Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geçti
»  Engelli Vatandaşlara Otomobilde ÖTV Şoku
»  Uzmanlar Altın İçin Ne Diyor?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.