|
 |
 |
|
DOLAR |
39,5998 |
 |
|
 |
EURO |
46,0176 |
 |
|
 |
IMKB |
9.449,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
4.231,290 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
YERLİ OTODAN SONRA YERLİ TELEFON ÜRETİLMESİ GÜNDEMDE
|
 |
 |
 |
|
|
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme taşıdığı yerli otomobil üretilmeli konusundan sonra bu seferde bu seferde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer yerli telefon üretilmesi gerektiğini gündeme getirdi. Her yıl 16 milyon telefonun ithal edildiğine dikkat çeken Acarer, 16 milyon telefonun yüzde 20’sini Türkiye’de üretildiğinde 350 milyon dolarlık ekonomik bir kazanç sağlanacağını vurguladı |
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme taşıdığı yerli otomobil üretilmeli konusundan sonra bu seferde bu seferde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer yerli telefon üretilmesi gerektiğini gündeme getirdi. Her yıl 16 milyon telefonun ithal edildiğine dikkat çeken Acarer, 16 milyon telefonun yüzde 20’sini Türkiye’de üretildiğinde 350 milyon dolarlık ekonomik bir kazanç sağlanacağını vurguladı. Acarer, 2010 yılında bilişim sektörünün yüzde 6 büyüyerek 35 milyar dolara ulaştığını belirterek, 2011 yılı için sektörde yüzde 10’lik bir büyüme hedefi belirlediklerini açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Kurumun 2010 yılı faaliyetleri ve 2011 yılı iş planını düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Acarer, 2010’da kaydedilen IMEI (mobil cihaz kimlik numarası) sayısının 15 milyon 936 bin 78 adet olduğunun bilgisini verdi. Böylece 2010 yılında en az 16 milyon yeni telefonun piyasa girdiğine işaret eden Acarer, “Bu telefonların neredeyse tamamı yurt dışından ithal ediliyor. Bu aslında üzerinde çalışmamız gereken bir konu. Bu 16 milyon telefonun bir kısmının Türkiye’de üretilmesi lazım. 16 milyon telefonun mütevazi bir rakamla yüzde 20’sini Türkiye’de üretseniz 3.2 milyon telefon yapar. Bunu da 100 dolar gibi mütevazi bir rakamla çarpsanız 350 milyon dolarlık bir ekonomik kazanç temin edersiniz. Ayrıca istihdam demektir. Türkiye’de üretilecek telefonların teşviklerden yararlanması gerekli. Bu konuda Ulaştırma Bankalığı bünyesinde bir hazırlık yapıldı. Torba Kanunu içinde bu madde değerlendirilecek. Ulaştırma Bakanı bu konuda çok ısrarlı” ifadelerini kullandı. Yerli telefon üretilmesi konusunu eleştirenler olduğunu ifade eden Acarer, “Telefonun tamamı Türkiye’de nasıl üretilecek diye eleştiriler var. Dünyanın hiçbir ülkesinde telefonun tamamı bir ülkede üretilmiyor. Ekranı başka, bataryası başka bir ülkede üretiliyor. Özellikle bu telefonların montajının burada yapılması ve içeriklerinin Türkiye’de üretilmesi gerekiyor” dedi.
-SEKTÖRÜN YÜZDE 10 BÜYÜMESİNİ HEDEFLİYORUZ-
Acarer, 2010 yılında 2009 yılına göre bilişim sektörünün yüzde 6 büyüyerek 33 milyar dolardan 35 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Acarer 2011 yılında ise sektör için yüzde 10’luk bir büyüme beklediklerini açıkladı. Acarer, bilişim sektörüne bakıldığında 2009 yılında 8.1 milyar dolar olan bilgi teknolojileri sektörünün 9 milyar dolara, iletişim teknolojilerinin ise 26 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.
-GENİŞ BANT ABONE SAYISI YÜZDE 25 ARTACAK-
Acarer, 2010 yılında 2009 yılına göre geniş bant abone sayısının yüzde 25 arttığını söyleyerek, 2011 yılında da en az yine yüzde 25 artış yaşanacağını kaydetti. Acarer, “Mobil geniş bantta çok ciddi bir artış var. 2011’de satılacak olan mobil bilgisayarların çoğunda bu alt yapı hazır olacak. Sadece bir sim kart takılacak” dedi. BTK Başkanı Acarer, geniş bant internette abone sayısındaki artışın yüzde 48 olduğunun belirterek, “Her ne kadar geniş bantta Avrupa’nın çok gerisindeyiz diye bir eleştiri varsa da bu eleştirilerin gerçeği yok. Hane sayısı dikkate alınmalı bunun altını çiziyorum. Türkiye’de bir hanede 4 kişi yaşıyorken bu sayı Avrupa’da 2’nin altında. Olay bu şekilde değerlendirildiğinde geniş bant kullanan hane sayısının AB ile eşit olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.
-İNTERNETTE REKABET CİDDİ BOYUTTA-
İnternette rekabetin şu anda ciddi boyutta olduğunu belirten Acarer, mobil genişbanttaki artış hızı sabit geniş banttan çok daha fazla. 2011 yılında sabit genişbantta internet hizmeti verenler bazı alt yapıcılar çok ciddi alt yapı yaptı ve 2011’de bunları kendileri çevirme çabaları başlayacak. Bizim yaptığımız düzenleme yaklaşık 11 günlük bir abonenin servis sağlayıcı değiştirmesini biz 3 saate indirdik” şeklinde konuştu.
-TÜRKİYE DAHA ÇOK KONUŞUYOR-
Acarer, Türkiye’nin 2010 yılında çok daha fazla konuşur hale geldiğine işaret ederek, toplam ses trafiğinin 2010 yılında 2009 yılına göre yüzde 10 arttığını, kısa mesaj trafiğindeki artışın ise yüzde 52 olduğunun bilgisini verdi.
-25 GÜNDE 5 BİN NUMARA TAŞINDI-
Acarer, şu anada kadar 24.7 milyon numara taşıma işleminin yapıldığını, bu yılın ilk 25 gününde ise 5 bin numara taşıma işleminin gerçekleştiğini belirterek numara taşıma istatistikleri hakkında şu bilgileri verdi: “2009 sonu kümülatif taşınan numara sayısı 10 milyon 95 bin 579, 2010 sonu kümülatif taşınan numara sayısı 23 milyon 800 bin 301 oldu. Kümülatif taşınan numara sayısı açısından 2009’dan 2010’a yaklaşık 2.5 kat artış sağlandı.”
-YEREL YÖNETİMLER ALDIKLARI KARARLARDA ÇOK DAHA DİKKATLİ OLMALI-
Acarer, özellikle son dönemlerde baz istasyonlarla ilgili yerel operatörlerin aldığı kararların çok tehlikeli boyuta gelmeye başladığına dikkat çekerek, “Türkiye’deki mobil iletişim alt yapısını dinamitleyecek hale geldi. Bu kararlar devam ettiği sürece kararı alan yerel otoriteler çok yakın bir süreçte çok ciddi tazminat davalarıyla karşı karşıya kalabilecekler” dedi. Yaşam yerinde mobil iletişimin kesilmesiyle ortaya çıkabilecek sorunların çok büyük olduğunu vurgulayan Acarer, “Çünkü bir yerde iletişimin kesilmesi olmaması sağlık, güvenlik gibi bir çok konuda iletişimin engellenmesi demek” dedi. Acarer, yerel yönetimlerin aldığı kararların ilgili kişiler tarafından çok dikkate alınmadığını söyleyerek, “Zafiyetler ortaya çıktığında hem ekonomik hem de sosyal açıdan yaşayan olumsuzlukların boyutu çok büyük olacak. Ben bu konuda karar alıcıların çok daha dikkatli olmasını öneriyorum. Kurumun çalışmalarına güvenilmesini ve saygı duyulmasını istiyorum” şeklinde konuştu.
-7 BİN ŞİKAYET-
Acarer, Kuruma 2010 yılında 6 bin 911 şikayet geldiğinin bilgisini vererek, bunların hepsinin sonuçlandığını toplam şikayetlerin içinden de 27 tanesinin teşekkür olduğunu kaydetti. Acarer, en fazla şikayetin ise abonelik hizmetleriyle ilgi olduğunu belirtti.
-İHBARLARIN İKİNCİ SIRASINDA ÇOCUK İSTİSMARI-
İnternetle ilgili yaklaşık olarak 85 bin 613 ihbar geldiğinin bilgisini veren Acarer, ihbarların ilk sırasında 52 bin 861 ile müstehcenlik, ikinci sırasında 11 bin 47 ihbar ile çocukların cinsel istismarının geldiğini kaydetti. Acarer, “Maalesef ikinci sırada çocukların cinsel istismarı var. Bu toplumda duyulan sıkıntının bir göstergesi. Bu siteler Türkiye içinde yayın yapıyor ama kaynağı neredeyse tamamı dışarıdan gelen vidolar” dedi. Acarer, gelen ihbarların yüzde 3’ünde siteyi kapatma yoluna gidildiğini, diğerlerinde başka yollarla sorunun çözüldüğünü söyledi.(ANKA) 26 OCAK 2011
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Trump, "Belki İran artık bölgede barış ve uyuma doğru ilerleyebilir ve ben de İsrail'i aynı şeyi ... |
 |
|
 |
 |
|
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, "Şunu memnuniyetle bildiriyorum ki hiçbir Amerikalıya ... |
 |
|
 |
 |
|
Bu gece motorinde 1,66 TL indirime gidilirken, hafta boyunca toplam indirimin 5 lirayı aşması bekleniyor. ... |
 |
|
 |
 |
|
MHP lideri Devlet Bahçeli, 28 Ocak'tan bu yana ilk kez partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katılacak. ... |
 |
-
|
 |
 |
|
İran’a karşı saldırılarını sürdüren İsrail’in hedeflerine büyük oranda ulaştığı ve hafta sonunda ... |
 |
|
 |
 |
|
30 Haziran tarihinde görülecek olan CHP Kurultay davası öncesinde Kılıçdaroğlu'nu ziyaret eden ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Trump'ın İran ve İsrail arasında ateşkes sağlandığını söylemesi sonrası petrol fiyatların geriledi. |
 |
|
 |
 |
|
ABD Temsilciler Meclisi idaresinin, Kongre çalışanlarının işyeriyle ilgili cihazlarda mesajlaşma ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gazeteci Fatih Altaylı'nın izinsiz ... |
 |
|
 |
 |
|
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 5 ay sonra ilk kez partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldı. ... |
 |
|
 |
 |
|
İsrail-İran savaşının patlak vermesi ve ABD'nin de fiilen dahil olmasıyla küresel piyasalarda dengeler altüst oldu. |
 |
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Donald Trump'ın çatışmaların 12. gününde ateşkes ilanından sonra İran, İsrail'e füzeler ... |
 |
-
|
 |
 |
|
KRT çalışanlarının maaş ve yemek ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle başlattığı 20 günlük direniş ... |
 |
|
 |
 |
|
İstanbul ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılıklarınca müşterek yürütülen FETÖ soruşturmasında, 174’ü ... |
 |
|
 |
 |
|
Aksaray’da 24 yaşındaki bir kadının, zayıflamak için sık sık tükettiği poşetli bitki çayı sebebiyle ... |
 |
|
 |
 |
|
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Grup Toplantısı'nda konuştu. ... |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, "Şunu memnuniyetle bildiriyorum ki hiçbir Amerikalıya ... |
 |
|
 |
 |
|
İran’a karşı saldırılarını sürdüren İsrail’in hedeflerine büyük oranda ulaştığı ve hafta sonunda ... |
 |
|
 |
 |
|
Trump, "Belki İran artık bölgede barış ve uyuma doğru ilerleyebilir ve ben de İsrail'i aynı şeyi ... |
 |
|
 |
 |
|
MHP lideri Devlet Bahçeli, 28 Ocak'tan bu yana ilk kez partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katılacak. ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Bu gece motorinde 1,66 TL indirime gidilirken, hafta boyunca toplam indirimin 5 lirayı aşması bekleniyor. ... |
 |
|
 |
 |
|
İstanbul ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılıklarınca müşterek yürütülen FETÖ soruşturmasında, 174’ü ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Temsilciler Meclisi idaresinin, Kongre çalışanlarının işyeriyle ilgili cihazlarda mesajlaşma ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Trump'ın İran ve İsrail arasında ateşkes sağlandığını söylemesi sonrası petrol fiyatların geriledi. |
 |
-
|
 |
 |
|
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gazeteci Fatih Altaylı'nın izinsiz ... |
 |
|
 |
 |
|
30 Haziran tarihinde görülecek olan CHP Kurultay davası öncesinde Kılıçdaroğlu'nu ziyaret eden ... |
 |
|
 |
 |
|
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 5 ay sonra ilk kez partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldı. ... |
 |
|
 |
 |
|
Aksaray’da 24 yaşındaki bir kadının, zayıflamak için sık sık tükettiği poşetli bitki çayı sebebiyle ... |
 |
-
|
 |
 |
|
İsrail-İran savaşının patlak vermesi ve ABD'nin de fiilen dahil olmasıyla küresel piyasalarda dengeler altüst oldu. |
 |
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Donald Trump'ın çatışmaların 12. gününde ateşkes ilanından sonra İran, İsrail'e füzeler ... |
 |
|
 |
 |
|
KRT çalışanlarının maaş ve yemek ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle başlattığı 20 günlük direniş ... |
 |
|
 |
 |
|
4 yıla kadar hapis cezası isteniyor |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|