Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7612
EURO
43,6459
IMKB
9.391,000
ALTIN
4.143,630
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YILIN İLK AY TUTULMASI 21 ŞUBAT'TA
YILIN İLK AY TUTULMASI 21 ŞUBAT TA
 
Bu yıl gerçekleşecek iki ay tutulmasından ilki 21 Şubat’ta tam ay tutulması şeklinde meydana gelecek. Ay tutulması, Türkiye'den de izlenebilecek.
 
17.2.2008 - 11:45
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden alınan bilgilere göre, ayın tamamen kararması anlamına gelen tam ay tutulması 20 Şubat'ı 21 Şubat'a bağlayan gece, Türkiye saati ile 02.34'te başlayacak. Ay, dünyanın yarı gölgesinin içinden geçmeye başlayacak, bu sırada yansıttığı güneş ışığı giderek azalırken sarımsı bir renk alacak. 3.42'de dünyanın tam gölgesinin içine girmeye başlayacak rengi yavaş yavaş koyu bakır kırmızısına dönerken 5.00'da tamamen tutulmuş olacak. Ay'ın tamamen kızardığı tam tutulma evresi yaklaşık 51 dakika sürerken, Türkiye'de batı ufkunda görülebilir bir yükseklikte olacak. Tam tutulmadan 5.51'de çıkmaya başlayacak olan Ay, doğu illerinde batmış batı illerinde de batmak üzere olacak. Bu nedenle tutulmanın sonu Türkiye'den izlenemeyecek.

21 Şubat’ta gerçekleşecek tam ay tutulması Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Avrupa kıtalarından da izlenebilecek.

Tam tutulma ile ilgili detaylı bilgiye Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin http://www.koeri.boun.edu.tr/astronomy/ adresinden ulaşılabilecek.

-YILIN İKİNCİ AY TUTULMASI 17 AĞUSTOS'TA-
Yılın ikinci ay tutulması ise 16 Ağustos'u 17 Ağustos'a bağlayan gece parçalı ay tutulması şeklinde gerçekleşecek. Hava açık olursa, tutulmanın tamamı Türkiye'den izlenecek. Ay Dünya'nın gölgesinden çıktıktan sonra da Türkiye'de ufkun üstünde olacak. Tutulmanın tamamı Avrupa, Afrika ve Asya'nın batısından gözlenebilecek.

-AY TUTULMASI-
Ay’ın kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girmesiyle Ay tutulması oluşur. Ay tutulması, dolunay zamanında ve ayın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu zayıf ışık kalıntıları görünürlüğü mahalli atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı bakır renginde ortaya çıkarır.

Dünya, Ay ve Güneş'in bazı değişik durumları Kısmi Ay Tutulmasını sağlar. Bu durumlarda Ay'ın üzerine Dünya'nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer.

Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya üç defa ortaya çıktığı da olabilir. (ANKA)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MAHKEME AFFEDİYOR AMA GOOGLE AFFETMİYOR?

KALABALIK İNSAN GRUBU DA KOYUN SÜRÜSÜ GİBİ

YUNANİSTAN'A "İNSANLIK SUÇU İŞLEMEYİN" UYARISI
»  ANNELERİNİ HACİZCİLERİN ALDIĞI KUZULARA KÖPEK ANALIK YAPIYOR
»  9 TÜRK'ÜN YAKILIŞI ANKARA'DA PROTESTO EDİLDİ
»  M.ALİ AĞCA'NIN ESKİ NİŞANLISI İTALYANLA EVLENDİ.
»  PROF.DR. TÜRK'E GÖRE TÜRKİYE'NİN YÜZDE 90'I HASTA
»  YASAK AŞK YAŞAYAN KARDEŞLER!
»  DOMUZ YAĞI İDDİASI EKMEK SATIŞLARINI DÜŞÜRDÜ
»  GORİLLER YÜZ YÜZE ÇİFTLEŞİYOR!
»  BELEDİYELERİNİN OTOGAR SOYGUNU
»  TÜBİTAK "BEYAZ'IN HELYUM"U ÖLDÜREBİLİR
»  BU MEKTUBA DİNCİ BASIN KÖPÜRECEK!
»  EMEKLİ AYLIĞI ALANLAR DİKKAT!
»  "YARIŞMA PROGRAMLARI GÜNAH MI HOCAM?"
»  NAPOLYAN KANSERDEN Mİ, ÖLDÜ YOKSA ZEHİRLENDİ Mİ?
»  FAZLA KİLOLAR KANSER RİSKİNİ ARTTIRIYOR
»  ANKARA’DA KULLANILABİLİR SU ALARM VERİYOR…
»  EVLİ PSİKOLOG, ŞİZOFREN MAHKUMDAN HAMİLE KALDI
»  SEÇİMLERDE PARMAK BOYANMASINA SON
»  DAĞ TRAŞ OLACAK
»  AKMERKEZ'DE NAMAZ ŞOV!
»  İKİ ASKERİN ÜZERİNE YILDIRIM DÜŞTÜ
»  SEVGİLİLER GÜNÜNDE EŞİNE BÖBREĞİNİ BAĞIŞLADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.