Türkiye’de 1956 yılında başlayan mayınlama 2005 yılında 1 milyon mayına ulaştı. Türkiye, son 1 yıl içinde 52 kişinin öldüğü 109 kişinin yaralandığı mayınları kullanmamayı Ottowa Sözleşmesiyle kabul etti. Ancak PKK “uzaktan kumandalı” mayınlarla güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını sürdürüyor. PKK’nın kullandığı mayınların büyük bir bölümünün İtalyan yapımı olduğu belirlendi. “Uzaktan kumandalı” mayınların uluslararası sözleşmeler kapsamına girip girmediği ise halen tartışılıyor.
MAYINLAR DÖŞEME MALİYETİNİN 500 KATINA TEMİZLENİYOR
Ucuza mal olmaları ve etkin bir savaş aracı olması nedeniyle iç çatışmaların yoğun olarak yaşandığı ülkelerde sıkça kullanılan mayınların toprağa döşenmesi 3-5 dolara mal olurken bu mayınların topraktan temizlenmesinin maliyeti ise bin 500 dolar civarında. Türkiye’de değişik zamanlarda döşenmiş 1 milyona yakın mayının toprak altında olduğu biliniyor. 75 yıl boyunca aktif kalabilme özelliğine sahip olan bu mayınları Türkiye’nin 2003 yılında taraf olduğu anti-personel kara mayınlarının kullanımını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’ne göre, 2013 yılına kadar temizlemesi gerekiyor.
UZAKTAN KUMANDALI MAYIN TARTIŞMASI
Son günlerde PKK tarafından güvenlik güçlerine karşı yapılan mayınlı saldırıların artması beraberinde bir tartışmayı da getirdi. Antipersonel kara mayınlarının kullanımını yasaklayan uluslararası anlaşmaların varlığına rağmen uzaktan kumandalı mayınların kullanımı ile ilgili uluslararası bir hüküm bulunmuyor. Eylemi düzenleyen için düşük riskli olmakla birlikte etkinliğinin yüksek olması nedeniyle son bir yıldır PKK tarafından sıkça kullanılan uzaktan kumandalı mayın olarak adlandırılan bombalar cep telefonu ya da telsiz ile patlatılıyor. PKK’nın artan mayın saldırıları nedeniyle yapılan çalışmalar çerçevesinde, eylemlerde kullanılan mayınların yüzde 60’ının İtalyan yapımı olduğu tespit edildi. İtalya dünyanın en büyük mayın üreticisi konumunda. (DİGİMEDYA)