Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3752
EURO
34,9699
IMKB
9,075
ALTIN
2.325,650
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Yaş 28, bedel 20 bin TL!
Yaş 28, bedel 20 bin TL!
 
Ekim ayında TBMM'ye gelmesi beklenen bedelli askerlik düzenlemesinde yaşın alt sınırının 28, bedelin ise 20 bin lira civarında olacağı öne sürülüyor
 
16.9.2014 - 12:54

 Türkiye bugünlerde en çok bedelli askerliği tartışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi gündeme gelen ancak seçimle birlikte rafa kalktığı düşünülen bedelli askerliği TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Ak Partili Oğuz Kağan Köksal’ın "Daha önceden dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın 'bedelli askerlik düşünülebilir' şeklinde bir ifadesi oldu. Bu ifade üzerine Milli Savunma Bakanlığında bir çalışma başlatıldı. TBMM tatile girdiği için şu anda yapılacak bir şey yok. Milli Savunma Bakanlığı'ndaki çalışma Genelkurmay Başkanlığı ile temas halinde" sözleri tekrar Türkiye’nin gündemine taşıdı.

Kamuoyunun merakla beklediği bedelli askerlik düzenlemesinin, askeri yargı alanında kapsamlı değişiklikleri içeren, “askeri torba” yasa tasarısıyla ekim ayında TBMM Başkanlığı’na sunulacağı belirtiliyor. Torba yasada bedelli düzenlemesinin 30 yaş ve üzerini kapsayacak şekilde yasalaşması durumunda 400 bin, 28 yaş ve üzerini kapsayacak şekilde yasalaşması durumunda ise 600 bine yakın yükümlünün yararlanabileceği ifade ediliyor.

Kulislerde bedelli askerlik konusunda hükümet ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arasında çift taraflı çalışma yürütüldüğü dile getiriliyor. Kulislerde düzenlemenin 28 yaş ve üzerini kapsayacağı, bedelin ise 20 bin ile 25 bin lira civarında olacağı dile getiriliyor.Yeni çıkarılacak bir bedelli uygulamasında ücretin 20 bin lira olması durumunda 250 bin kişi yararlanırsa hazineye 5 milyar lira girecek. Askerlikle bir şekilde ilişkisi olan bakaya ve yoklama kaçağı yaklaşık 800 bin kişi bulunuyor.

Başbakan Davutoğlu'ndan bedelli askerlik açıklaması


800 BİN KİŞİ BEKLİYOR AMA...
Şimdi 800 bin gencin büyük bir beklenti içinde olduğu bedelli konusunda gerek yaş gerekse fiyat nedeniyle beklenen rakamlara hiç ulaşılamadı. 2011 yılında çıkan bedelli askerlik düzenlemesinin 30 yaşın üstünü kapsaması ve 30 bin TL bedelle yasalaşması sebebiyle istenilen başvuru gerçekleşmedi. O dönemde 420 bin kişi bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilecekken, bu uygulamaya başvuranların sayısı 70 bin civarında kaldı. Marmara depremi sonrası 1999'da çıkarılan bedelli askerlik düzenlemesinden 344 bin kişi yararlanabiliyordu. O dönem 15 bin lira ödeyip askere gidenlerin sayısı 72 binde kalmıştı.1987'de, 198 bin kişiden sadece 18 bini bedelli askerlik için başvurmuştu. 1992'de ise 243 bin kişiden 35 bini bedel parasını ödeyip askere gitmişti.

35 YILDA DÖRT KEZ BEDELLİ ÇIKARILDI
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 10 kez çeşitli nedenlerle bedelli askerlik çıkarıldı. 1980 ihtilalinden bu yana en sonuncusu 211 yılında olmak üzere 35 senede dört kez bedelli askerlik çıkarıldı. 1987 yılında 18 bin 433, 1992 yılında 35 bin 111 ve 1999 yılında 72 bin 290, 2011 yılında 70 bin kişi olmak üzere toplam 195 bin 834 kişi yararlandı.

ARAŞTIRMALAR YAŞ 25 DİYOR
Vatani görevini yapmamış olanların önemli kısmı bedelli askerlik beklentisi içinde... yapılan araştırmalarda 'bedelli'ye destek yüzde 65.2’lerde. Bedellide yaş alt sınırının 25 olması talep edilirken, bedelin ise 15 bin olması isteniyor.

FİLMİ BİLE ÇEKİLECEK
Bedelli Askerlik Derneği'nin profesyonel bir yönetmenin desteğiyle 12 ilde bedelli askerlik konusunda film çekeceği açıklandı. Filmin ana temasının "neden" bedelli beklendiği olacağı belirtildi. Kısa filmde yer alacak detaylarda da sona gelindi. Bakalım bu konuda ne gibi gelişmeler yaşanacak



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Okullara Mescit geliyor!

Şahin: 'Olacaksa Samsun olsun dedim'

İşte İstanbul'un yeni valisi!
»  Kuveyt elçisinden küstah tehdit!
»  PKK, 1 ayda 17 okul yaktı!
»   KATAR DÖNÜŞÜ FLAŞ AÇIKLAMALAR
»  FLAŞ.. VE TRT GENEL MÜDÜRÜ VALİ OLDU!
»  GÜNEYDOĞU'DA AÇILIM İSTİFALARI!
»  ARINÇ, KÜRTÇE OKUL İÇİN PROVOKASYON DEDİ
»  KAYSERİ'DE GÜL'Ü KARŞILAMA İLANLARI
»  KÜRTÇEOKULA MÜHÜR!
»  ''TRT'DEN HESAP SORMAZSAM NAMERDİM''
»  FLAŞ.. İSTANBUL HİLTON'DA YANGIN!
»  ''TÜRKİYE GÖKDELEN ŞAMPİYONU''
»  KILIÇDAROĞLU'NDAN IŞİD SORULARI
»  AKILLI TELEFON KULLANANLARA ÖZEL YOL!
»  ''DAVUTOĞLU, 2034'TE CUMHURBAŞKANI''
»  KÖŞK İÇİN YENİ MODACI!
»  GAZİNOCULAR KRALININ OĞLU MHP'DE
»  TÜRKİYE'NİN BÜYÜK KORKUSU!
»  ESKİ BAKANDAN SİTEM DOLU SÖZLER!
»  ''BUNU YAPANLAR MİLLİYETÇİ OLAMAZ'
»  TARAF YAZARI MEHMET BARANSU EVLENDİ
»  SAVCI ÖZ'DEN HSYK RESTİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.