Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Yeni Kabinenin Perde Arkası!
Yeni  Kabinenin Perde Arkası!
 
Kendi kabine listesini Erdoğan’a sunup ‘önerilerini’ almak isteyen Davutoğlu başaramadı.
 
25.11.2015 - 08:19

Erdem Gül / Cumhuriyet -

Son seçimde alınan yüzde 49.5 oyun verdiği moralle kendi kabine listesini Erdoğan’a sunup ‘önerilerini’ almak isteyen Davutoğlu başaramadı. Kulislerde “Davutoğlu bu kavgayı AKP kongresinde boyun eğdiği zaman kaybetmişti zaten” yorumları yapıldı.
Suriye sınırında düşürülen Rusya uçağının yarattığı krizin gölgesinde gerçekleşen AKP’nin yeni hükümetinin kuruluşunun perde arkasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kendi kabinesini kurma girişimi yaşandı. Ancak kabineye kilit bakanlıklar açısından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan damgasını vurdu.
Fotoğraf isim ve görevleriyle yeni kabine
Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinden partisinin yüzde 49’la tek başına iktidar olarak çıkmasına karşın dün hükümeti görevi aldıktan sonra 7. gününde kurdu. Bir tek parti iktidarı olduğu halde Ankara’da neden hükümetin ilk günden kurulmadığı bu 7 günde nelerin yaşandığı sorularına yanıt arandı. Erdoğan’la Davutoğlu arasında 12 Eylül’deki AKP kongresinde yaşanan sürecin bir benzeri kabine listesinde de yaşandı. Tarafların kabine listesine ilişkin süreç boyunca izledikleri tutum ve bunun listeye yansımasına ilişkin AKP kulislerinde anlatılanlar şöyle:
Önerilerini alacaktı
İkili arasında bakanların kim olacağına ilişkin asıl müzakere pazartesi günü yapıldı. Davutoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde her ikisinin de aynı partiden olmasına karşın kabineyi Başbakan olarak Tayyip Erdogan’ın kurması geleneğinden hareket etmek istedi. AKP’deki uygulamalara göre Erdoğan, Başbakan olarak listesini onay için Gül’e götürürdü. Gül’den cumhurbaşkanı olarak önerileri olup olmadığını sorar, eğer öneri varsa kendisi de uygun bulursa listede değişikliklere giderdi. Davutoğlu da henüz parlamenter sistemin uygulamada olduğundan hareketle, benzer bir yöntemin izlenerek kendi yaptığı listeyle varsa önerilerini değerlendirmek üzere Erdoğan’ın karşısına çıkmayı planladı. Hatta Davutoğlu’nun Erdoğan’ın mutlaka kabinede istediğini bildiği isimleri de listesine koymayı tasarladı.
Kongrede bitti
Ancak tam bu sırada Erdoğan, “Cumhurbaşkanı başka telden çalarsa, Başbakan başka telden çalarsa, o zaman biz bir netice alamayız. Bu bakımdan yani bizim özellikle buradaki senkronize olmamız çok çok önemli” açıklamasıyla, kabine listesinde müzakere etmeyeceğini net olarak ortaya koydu. Bu açıklamanın yanısıra Davutoğlu’na listeyi kendisinin yapamayacağı mesajları da ulaştı. Ve sonuçta dünkü görüşmenin ardından Davutoğlu, Erdoğan’ın damgasını vurduğu listeyi 64. Hükümet olarak açıkladı.
Listedeki Erdoğan belirleyiciliği, partinin kurucu isimlerinden biri tarafından, “Davutoğlu’nun listeye ağırlığını koyamayışının nedeni parti kongresinde istemediği MKYK listesine rıza gösterip geri atmasından kaynaklanıyor. Yani aslında dün değil kongrede kaybetti. 1 Kasım’daki yüzde 49 oy yeni bir cesaret oldu. Yüzde 49’a ortak olduğu görüşüyle kabine listesine asılmak istedi ama kongrede kaybettiği zemin bunu yapmasına imkân vermedi sözleriyle değerlendirdi. Aynı AKP’li, 26 kişilik Bakanlar Kurulu listesine, kongrede tamamını Erdoğan’ın seçtiği MKYK’den 11 ismin alınmasının da altını çizdi.
Reform mu?
Davutoğlu, 1 Kasım sonrası “kibir değil kucaklayıcılık ve reform” kavramlarını öne çıkarmıştı. Lütfi Elvan’ın da bu doğrultuda reformlardan sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirildiği görülüyor. Ancak “Ali Babacan boşluğu” yaşanan kabinede kongrede Davutoğlu’na karşı genel başkan adaylığı için topladığı imzalardan son anda vazgeçen Binali Yıldırım’ın kabineye girmesi, Erdoğan’ın en yakınındaki isimler olan Bekir Bozdağ ve Efkan Ala’nın Adalet ve İçişleri Bakanı olması, damat Berat Albayrak’la birlikte Süleyman Soylu’nun da bakan yapılmasının anlamı üzerinde duruluyor. Bu isimler ve üstlendikleri bakanlıkları nedeniyle “Reformdan çok operasyon hükümeti” analizleri yapılıyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'Türkiye'nin Kendini Savunma Hakkı Var'

'Daiş Diye Türkmenleri Vuruyorlar'

Lavrov Türkiye Ziyaretini İptal Etti
»  ABD, Türk-Rus Gerilimine Fransız Kaldı
»  'Rus Pilotları Havada Vurduk'
»  Bir de Rus Helikopteri Vuruldu
»  CHP'de Muhalifler 600 İmzayı Bulamadı
»  Putin'den Çok Sert Açıklama
»   Kulislerdeki İsimler Liste Dışı Kaldı!
»  Flaş.. İşte Yeni Hükümet
»  Küvette Köpük Banyosu Yapan O Değilmiş!
»  Rusya'dan İlk Açıklama!
»  Genelkurmay'dan Flaş Açıklama!
»  Cumhurbaşkanlığı: Rus Uçağı Düşürüldü
»  Flaş.. Düşen Uçağı Türk Jetleri Vurdu!
»  Flaş.. Suriye Sınırında Uçak Düştü
»  Türkiye'den BM'ye Tarihi DAEŞ Mektubu
»  Bin 500 Türkmen Türkiye Sınırında
»  Zencani'den 1.5 Ttonluk Altın İtirafı
»  Ş.urfa'da Polise Silahlı Saldırı,1 Şehit
»  ''Buyrun Ben Cumhurbaşkanı''
»  Fetullah Gülen,'Uçtu'ididası
»  Flaş..Demitaş'a Suikast Girişimi
»  Cadı Avında Sıra TSK'da mı?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.