Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3295
EURO
35,0907
IMKB
9,042
ALTIN
2.298,580
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Yoksulluk ve Kriz Sinir Sahibi Yaptı
Yoksulluk ve Kriz Sinir Sahibi Yaptı
 
Küresel Duygu Raporu’na göre sinir, stres ve üzüntüde Türkiye ilk üçte yer aldı. Lübnan en sinirli, Finlandiya ise en sakin ülke oldu. Psikiyatrist ve sosyologlar, ülkedeki siyasi ve ekonomik atmosferin, toplumların ruh sağlığı üzerinde etkisinin olduğunu dile getirdi.
 
12.8.2022 - 07:54

Türkiye’nin Küresel Duygu Raporu’nda sinir, stres ve üzüntüde dünya sıralamasında ilk üç sırada yer alması dikkat çekerken; gelecek kaygısı, siyasi atmosfer, ekonomik kriz, artan belirsizliğin getirdiği gelecek kaygısı gibi durumların toplum ruh sağlığı üzerinde etkisinin olduğu vurgulandı. Psikiyatrist ve sosyologlar, “Olumsuz duygular bulaşıcıdır. Sinir, stres ve üzüntü kaygı bozukluğu, depresyon gibi ruh sağlığı problemlerine neden olabilir. Ülkede antidepresan kullanımı ve psikiyatrik destek ihtiyacı da giderek artıyor” uyarılarında bulundu.


Birgün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre Dünya genelinde 100 ülke arasında yapılan anket çalışmasında Türkiye’nin, Avrupa’nın en sinirli ülkesi olduğu belirlendi. Lübnan’ın ilk sırada çıktığı çalışmada, Finlandiya en sakin ülke oldu. Araştırma, en çok üzüntü ve stres yaşayan ülkeler sıralamasında da Türkiye’nin ilk üçte yer aldığını ortaya koydu.

ÇÖZÜM MEKANİZMASI YOK

Psikiyatrist Dr. Şahut Duran, olumsuz duyguların bulaşıcı olduğunu belirterek “Olumsuz duyguları genellikle engellendiğimiz ya da gelecekle ilgili kaygılı olduğumuzda yaşarız. Bunları yaşadığımızda da öfke, üzüntü gibi duygular hissederiz. Aile içine ya da toplum içine baktığımız zaman sürekli öfkeli ve üzüntülü bir aile yapısında bunun bulaştığını görebiliriz. Bunu topluma dağıttığımız zaman da benzer tablo çıkar. Gerginlik bulaşıcı bir durumdur. Bu ülke yönetimi ve siyasetle de ilgili” dedi.

Ülkede son dönemde ciddi ekonomik kriz yaşandığını, bunun ruh sağlığımıza da etkilerinin olduğunu anlatan Duran, özetle şunları kaydetti:

“Toplumda belli dönemlerde, ekonomik kriz, savaş gibi olumsuz duygular karşısında birçok araç kullanılır. Medyadan tutun da toplumsal olarak organize edilen pek çok festival gibi...Yani insanları mutlu edebilecek pek çok aktivite insanlardaki gerginliği bir şekilde azaltır. Bunu etkileyecek bir çözüm organizasyonu ise maalesef yok. Bu dönemde genel olarak toplumda stres oluşturabilecek nedenlerden birisi ekonomik kriz ve gelecekle ilgili belirsizliktir. Ayrıca ülke politikaları ile paralel şekilde olumsuz duyguların da geliştiğini söyleyebiliriz. Danimarka, İsviçre gibi siyasi, ekonomik anlamda sıkıntı yaşamayan, kaygısı olmayan toplumlara baktığımızda gülümsemelerin, mutluluğun daha fazla olduğunu görebiliriz. Ülkede anlık da olsa üzgün olma, gülümseyememe kaygı bozukluğu ve depresyonun bir parçası olarak değerlendirilebilir. Bu durumun sonucu olarak psikiyatri kliniklerine ya da psikiyatriye yönelik başvuruların ve gereksinimin de arttığını, antidepresan kullanımının arttığını biliyoruz. Sorunları sosyopolitik olarak çözümlemek yerine maalesef psikolojik olarak çözümlemeye çalışıyoruz, bastırmaya çalışıyoruz aslında. Sorunu yaratan ne ise onu çözmek gerekir. Yani ülkedeki siyasi atmosfer, ekonomik gelişmeler vatandaşın ruh sağlığını da etkiliyor.”

İŞSİZLİK KAYGIYI ARTIRDI

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı ise ülkede olumsuz duygu yaşayan insanların yüksek sayıda olma nedenini açıklarken Covid-19 pandemisinin getirdiği eve kapanma, ekonomik sorunlar, artan belirsizliklerin getirdiği gelecek kaygısı ve gerilemek yerine sürekli artış gösteren aile içi şiddet oranları gibi faktörlerin dikkate alınması gerektiğini söyledi. The Lancet dergisinin 2021’de yayımlanan 204 ülkede yapılan araştırma bulgularına dikkat çeken Prof. Narlı, şöyle devam etti:

“Türkiye, Covid-19 kaynaklı majör depresyon vakalarının artışında Avrupa’da ilk sırada yer almıştır. Türkiye’de majör depresyon vakalarındaki artış en az yüzde 38, anksiyete vakalarındaki artış da en az yüzde 32 olarak genel ortalamanın üstündedir. Hem gençler, hem yaşlılar üzerine yapılan bilimsel araştırmalar, Covid-19 döneminde bu iki grupta depresyon oranının yüksek olduğunu göstermiştir. Gençlerin durumunu anlamak için online eğitime geçiş ve kapanma döneminde öğrenme ve kendi denkleri ile iletişim ve etkileşim potansiyellerinin kısıtlanması, ebeveynlerin iş kaybı, kendilerinin işsizlik riski ile karşılaşması onların olumsuz duygularını güçlendirmiş olabilir. Çaresizlik, çökmüş hayat algısı gibi ruh hallerinin de olumsuz duyguları tetiklediğini düşünebiliriz. Gençlerin eğitim, istihdam ve cazip kariyer imkânları gibi sınırlı kaynaklara ulaşmak için kıyasıya rekabet içinde olması, artan belirsizlikle baş edebilme sorunları ve aile içi iletişim sorunları sinirlilik, kızgınlık, üzüntü gibi olumsuz duyguları besliyor olabilir."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Meclis'e Vegan ve Vejeteryan Restoranı!

Çin'de Yeni Bir Ölümcül Virüs Keşfedildi

Ankara'da Simit 5 TL Oldu
»  Kahramanmaraş'ta Evlat Katliamı,4 Ölü
»  İstanbul ve Ankara İçin Sağanak Uyarısı
»  TOKİ’nin Kurasından Suriyeliler Çıktı
»  İkinci El Araç Sitelerine Soruşturma
»  Halkın Yüzde 70'i Kartla Geçiniyor
»   9 İl İçin 'Kuvvetli Yağış' Uyarısı
»  Vakalarda Büyük Artış
»  Ogeday'ın Babası Denizde Kayboldu
»  Ankara'da Halk Ekmeğe Zam!
»  Hlal Cebeci'den Üzücü Haber
»  Ankara'ya Sel Baskını Uyarısı
»  YarışmadaYabancılara Vatandaşlık İtirafı
»  İkinci El Araçta Fiyatlar Düştü
»  Toki'ye Aidat Zammı İsyanı
»  KPSS Geçerlilik Sürecine Yeni Düzenleme
»  Tarihi Hastanede Yangın ve Can Pazarı!
»  Ajda Pekkan'dan kötü haber!
»  Kuzu Eti Fiyatlarında Yüzde 25 İndirim
»  Vaka Sayısı Hız Kesmiyor
»  Vaka Sayısı Hız Kesmiyor
»  Uzmanlardan Güneş Fırtınası Iyarısı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.