Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,1704
EURO
47,0711
IMKB
10.358,000
ALTIN
4.315,870
 
Hava Durumu ANKARA
21 / 37 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ZARARLI İNTERNET SİTELERİNE OTOMATİK ENGELLEME GELİYOR
ZARARLI İNTERNET SİTELERİNE OTOMATİK ENGELLEME GELİYOR
 
İnternet suçlarının önlenmesinde yeni dönem başlıyor.8 temel suçla ilgili internet sitelerine erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca engellenmesi uygulaması 23 Kasım 2007 tarihinde başlayacak.
 
8.10.2007 - 11:40
Atatürk aleyhine işlenen suçlar başta olmak üzere sanal ortamdaki çocuk istismarı, müstehcenlik, kumar, uyuşturucu gibi 8 temel suçla ilgili internet sitelerine erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca engellenmesi uygulaması 23 Kasım 2007 tarihinde başlayacak.

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”un 23 Mayıs 2007 tarihinde çıktığını ve öngörülen denetim mekanizmasının kuruluşu için 6 aylık bir süre tanıdığını anımsattı.

Bu sürenin 23 Kasım 2007 tarihinde dolacağını ifade eden Şimşek, yasada yazılı 8 katalog suçla ilgili internet sitelerine erişiminin engellenmesi kararlarının artık doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına geleceğini kaydetti. Şimşek, “Şu anda internet ortamında kişiler arasında hakaret ve benzeri konularla ilgili mahkeme kararları doğrudan erişim sağlayıcılara gönderiliyor. Ama 23 Kasım 2007 tarihinden itibaren bu yasada yazılı 8 konudaki suçla ilgili erişim engellenmesi kararları bize gelecek” dedi.

Geçtiğimiz günlerdeki Sivas ve Elazığ mahkemelerinden alınan Youtube görüntü paylaşım sitesindeki Atatürk'e hakaret videosunun kaldırılması yönündeki kararın hem Türk Telekom gibi erişim sağlayıcılara hem de Başkanlığa gönderildiğini, kurulan diyalog neticesinde bu videonun siteden çıkartıldığını anlatan Şimşek, erişimin engellenmesi uygulamasının henüz kendi bünyelerinde başlamamasına karşın bu tür kararların uygulanmasına destek olduklarını söyledi.

YÖNETMELİK ÇALIŞMALARI SON AŞAMADA

Şimşek, “5651 sayılı yasa gereğince, Başbakanlıkça internet kafelerle ilgili bir yönetmelik çıkarılacağını”, bu yönetmelikte “Toplu Kullanım Sağlayıcısı” olarak isimlendirilen internet kafelere izin belgesi verilmesi ve denetimlerine ilişkin esas ve usullerin düzenleneceğini belirtti. Şimşek, ikisi Başbakanlık, ikisi Telekomünikasyon Kurumunca çıkarılmak üzere 4 ayrı yönetmelik çalışması yapıldığını bildirdi.
Telekomünikasyon Kurumunca çıkartılacak internet erişim sağlayıcılarının Telekomünikasyon Kurumundan lisans almalarını öngören yönetmelik üzerindeki çalışmaların da son aşamaya geldiğini belirten Şimşek, “İnternet erişim sağlayıcıları, bu işi yapabilmeleri için Telekomünikasyon Kurumundan lisans alacaklar. Lisans almadan erişim sağlayıcılık yapmanın artık önüne geçilecek” diye konuştu.

“İNSANIMIZA BİR İMKAN SAĞLAYACAĞIZ”

Şimşek, yasanın çıkarılmasının ardından, özellikle çocuk istismarı konusundaki haberlerin azalmasının, bu tür suçların işlenmemesi yönünde insanlarda psikolojik etki yaratmış olabileceğini de dile getirdi.

Sanal ortamda suç işlenmesinin önlenmesi konusunda pek çok sivil toplum örgütüyle görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Şimşek, “İnternet, her gün gelişen sanal bir ortam. İnternetin zararlı etkilerinden korunmak isteyen insanımıza biz imkan sağlayacağız. En azından bunu sağlayabilirsek görevimi yapmış olmanın mutluluğunu hissedeceğim” dedi.

İHBAR MERKEZİ KURULACAK

Şimşek, internet ortamında Atatürk aleyhine işlenen suçlar, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlamayı içeren 8 suçla ilgili erişimin engellenmesine yönelik mahkeme kararlarının gereğinin yapılması için 23 Kasım 2007 tarihinden itibaren Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderileceğini söyledi.

Söz konusu suçlarla ilgili her vatandaşın ihbar hakkının bulunduğunu vurgulayan Şimşek, 23 Kasım itibariyle bir ihbar merkezinin kurulmuş olacağını, vatandaşların hem bu ihbar merkezine, hem de kolluk merkezlerine ihbarda bulunabileceklerini, ihbarın doğruluğu kanaatine varılırsa süreç çok hızlı bir şekilde işletilerek, ilgili mahkemesinden karar alınacağını ve gereğinin yapılacağını kaydetti.

“YAKICI SORUN VARSA YETKİMİ KULLANACAĞIM”

Şimşek, 5651 sayılı yasanın 8'inci maddesinin özellikle müstehcenlik ve çocuk istismarı suçlarını oluşturan yayınlara ilişkin erişimin engellenmesi kararının doğrudan Başkanlık tarafından verilebilmesine imkan tanıdığını, ancak bunun bazı sivil toplum örgütlerinde “sansüre dönüşebilir mi” kaygısı yarattığını dile getirdi.

Kanunun verdiği bu yetkisini çok sık kullanmayı düşünmediğini belirten Şimşek, “Söz konusu yetkiyi şayet kullanırsam, kullandıktan sonra bunu hakim onayına sunmayı düşünüyorum. Tabii ki ortada gerçekten çok yakıcı bir sorun varsa yetkimi kullanacağım” dedi.

ERİŞİMİN ENGELLENMESİ

Fethi Şimşek, erişimin engellenmesi konusundaki hukuki sürecin işleyişine değinirken, hakim kararlarının uygulanmasında gecikme olacağını düşünmediğini, kolluk güçleri hakim kararını aldıktan sonra kendilerine elektronik ortamda kararı intikal ettirdiğinde erişim sağlayıcılarla irtibatı sağlayarak en kısa sürede erişimin engellenebileceğini kaydetti.

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Şimşek, çocuk istismarı ve müstehcenlik konusunda, uluslararası kabul gören filtre programlarıyla otomatik engelleme yapılacağını, diğer suçlarla ilgili hakim kararı gerektiren konuların erişim sağlayıcısına gönderilerek en çabuk sürede erişimin engellenmesinin istenileceğini belirtti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DİYANETTEN SİGARA YASAĞI

KİŞLAYA SİM KART SOKAN ASKERE 1 YIL HAPİS

DÜNYA GÜZELİ RUS KIZI KÜRT GENCE AŞIK OLURSA
»  İLK YAPAY CANLIDA BÜYÜK ADIM
»  KARAKOL YOLU'NA DÖŞENEN BOMBA İMHA EDİLDİ
»  PİRE İÇİN YORGANI DEĞİL, EVİNİ YAKTI
»  KAYINPEDERİNDEN HAMİLE KALACAK
»  ŞEHİT ONBAŞI, ANNESİNDEN HELALLİK İSTEMİŞ
»  CHE GUEVERA, KAMERADAN UTANIYORMUŞ
»  KIZILIRMAK'TA BALIK ÖLÜMLERİ ARTTI
»  POLİFONİK ORGAZM MELODİSİ!
»  GREEN CARD BAŞVURULARI BAŞLADI
»  GÖSTERİCİLERİ MANDA SÜRÜSÜ DAĞITTI
»  ÖĞRENCİLERİN YETİŞTİRDİKLERİ BALIKLAR YOK SATTI
»  NET'TEN MÜZİK İNDİRMEYE BÜYÜK CEZA
»  DEVLETİN SİTESİ ÇÖKTÜ
»  BİLİM ADAMLARI YENİ BİR DÜNYA KEŞFETTİ
»  AKP'YE KOMŞU CAMİYİ MEDİNELİ İMAMLAR AÇACAK
»  KORAY AYDIN TÜM SUÇLARDAN BERAAT ETTİ
»  KUŞADASI KÖRFEZİNDE DENİZ ANASI İSTİLASI
»  RİZE'Lİ KÖYLÜLERİN FIKRA GİBİ KUŞKUSU
»  SOKAK KÖPEKLERİ İŞ GÜÇ SAHİBİ OLACAK
»  CAMİ'YE 3 BİN 500 YTL'LİK ELEKTRİK FATURASI
»  SURİYE SINIRINDA 3 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.