Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Zeytinyağı'nın Litresi 20 Lirayı Geçti
Zeytinyağı nın Litresi 20 Lirayı Geçti
 
Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez besinlerinden zeytinyağında fiyatların artması, tüketimi düşürüyor. Beş litrelik zeytinyağının raf fiyatının 100 liraya çıktığını gören tüketici, çareyi toplu siparişte arıyor.
 
23.6.2015 - 00:02

Üretici fiyatları geçen yıl 7 lira olan zeytinyağının bu yıl sezon başı fiyatları, artan iç talep ve dünya fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 13 lira seviyesinde seyrediyor. Ambalajlandıktan sonra market rafında litresi ortalama 20 liraya yükselen zeytinyağının 5 litrelik teneke ambalaj fiyatı ise 100 lirayı geçiyor.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Emre Uygun, üreticinin "fiyatların yükseleceği" beklentisiyle malını pazara indirmemeyi tercih etmesi nedeniyle fiyatların yüksek bantta ilerlediğini, bu sezon içinde gerileme beklenmediğini belirtti.

Fiyatın yüksek seyretmesinin iç tüketimi düşürdüğünü, tüketicinin raftaki fiyatları görünce zeytinyağından uzaklaştığını dile getiren Uygun, birçok tüketicinin de "beyaz ambalaj" olarak adlandırılan markasız ürünlere yöneldiğini söyledi.

İnternet üzerinden de zeytinyağı alışverişinin bu yıl hareketlendiğine ilişkin bilgiler aldıklarını ifade eden Uygun, "Bazı tüketiciler bir araya gelerek toplu alım yapma seçeneğini kullanıyor. Fabrikalarla doğrudan temasa geçerek sipariş veriyorlar. Bu fiyat açısından avantaj getirse de tağşişli yani farklı yağlarla karıştırılmış zeytinyağı riskini de gündeme getiriyor" dedi.

İHRACAT DURMA NOKTASINDA

Türkiye'nin bu yıl zeytinyağı dış satışında yüksek ihracat beklediğine dikkati çeken Uygun, fiyatlarının dünya ortalamasının üzerine çıktığına değinerek, "Geçen sene zeytinde 'yok yılı' idi ve sezon başından haziran ayına kadar 15 bin tonluk ihracat gerçekleşmişti. Bu yıl ise aynı dönemde ancak 9 bin ton mal satabildik. Geçen yıla en kötü sezon diyorduk ama bu sezon daha da kötü oldu. Birçok ihracatçı mal sattığı ülkelerdeki market raflarını kaybetti" diye konuştu.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkan Vekili ve Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy ise geçen yılın ikinci yarısında fiyatların artmaya başlamasıyla zeytinyağı tüketiminin gerilemeye yaşandığını, haziran ayı itibarıyla bu gerilemenin yüzde 15'i bulduğunu belirtti.

Fiyatın tüketiciyi olumsuz etkilediğine işaret eden Ersoy, "Zeytinyağı ve ayçiçek yağı raf fiyatları arasındaki farkın büyümesi, zeytinyağına yürekten bağlı olmayan tüketicilerin alımlarını düşürdü. Zeytinyağı tüketimi fiyat değişiklerine karşı hassas. Bu ürünün faydaları anlatıldıkça fiyat değişiklikleri tüketimi daha az etkileyebilir" ifadelerini kullandı.

Ersoy, sektördeki tüm firmaların ambalajlı girdikleri pazarları kaybetmemek için mücadele verdiğini de sözlerine ekledi.Kaynak: Hürriyet



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DolarSeçim Öncesine Döndü!

Ekili Arazilerde Hasar Büyük!

109 Milyon Banka Kartına Şok Komisyonlar
»  ''Türkiye Erken Seçimi Kaldırmaz''
»  Dolarda Rüzgar Tersine Döndü!
»   Asgari Ücretliye Günlük 1,71 lira Zam!
»  Etin Kilosu 40 Liraya Dayandı!
»  Bütçe 2,4 milyar lira açık verdi
»  Akaryakıt Zammının ArkasındakiŞok Gerçek
»  Altın Fiyatlarında Son Durum!
»  Ramazan Pidesi Fiyatları Belli oldu
»  Bank Asya Hisseleri Tavan Yaptı
»  Tüsiad, Partilerden Uzlaşma İstedi!
»  Doğan Holding Hisseleri Coştu!
»  Dolardan Yeni Zirve 2,79!
»  Seçim Sonuçları Doları Uçurdu!
»  İş Dünyasından İlk Yorum!
»  Binlerce işçiye zam müjdesi
»  Euro, 3 TL'nin Aştı
»  Yıllık Enflasyon Yüzde 8'i Aştı!
»  Babacan: Seçimin Sonucunu Kestirmek Zor
»  Mahkemeden Doğan Grubuna İyi Haber
»  Dolar Haftaya 2.67'den Başladı
»  Babacan'dan Bank Asya Açıklması
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.