Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3496
EURO
35,0999
IMKB
9,080
ALTIN
2.307,710
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Ziraat Bankasına'Yandaş Medya'Eleştirisi
Ziraat Bankasına Yandaş Medya Eleştirisi
 
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, kamu bankalarının 2020 yılındaki hangi gazete ve televizyonlara ne kadar reklam verdiğini açıklamasının ardından Ziraat Bankası'nın 2020 yılındaki reklam harcamasını da açıkladı. Sertel’in açıklamasına göre Ziraat Bankası’nın son üç yıllık ilan ve reklam harcaması 171 milyon 945 bin TL olurken, bu paraların hepsi hükümete yakın medya kuruluşlarına gitti.
 
12.7.2021 - 09:20

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, kamu bankalarının reklam harcamalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ziraat Bankası’nın 2020 yılındaki reklam harcamasına değinen Sertel, “Ziraat Bankası 2020 yılında 42 milyon 55 bin TL televizyonlara, 11 milyon 149 bin TL de gazete ve dergilere olmak üzere toplamda 53 milyon 204 bin liralık reklam vermiş. Ama bu bütçenin tamamı AKP iktidarına ve onun küçük ortağı MHP'ye yakın gazete ve televizyonlara ayrılmış. Bir kamu bankası olan Ziraat Bankası'nın bu devasa bütçesinden gerçek anlamda gazetecilik yapan gazete ve televizyonlar yararlandırılmamış” dedi.

ÜÇ YILDA 171.9 MİLYON TL HARCAMA

2018 yılında 65 milyon 337 bin, 2019 yılında 53 milyon 404 bin ve 2020 yılında 53 milyon 204 bin TL olmak üzere Ziraat Bankası'nın son üç yıllık reklam harcamasının 171 milyon 945 bin TL olduğunu açıklayan Atila Sertel, şunları söyledi:

*Ziraat Bankası'nı KİT komisyonunda denetlemiştik. Orada Ziraat Bankası'nın hangi medya kuruluşlarına hangi tutarda ilan ve reklam verdiğini sormuştuk. Buna göre; 2018'de 58 milyon 162 bin lirası televizyonlara, 7 milyon 174 bin lira da gazetelere olmak üzere toplamda 65 milyon 337 bin lira reklam verilmiş.


*2019'da 40 milyon303 bin lirası televizyonlara, 13 milyon 102 bin lira da gazetelere olmak üzere toplamda 53 milyon 404 bin lira reklam verilmiş. 2020'de ise 42 milyon 55 bin TL televizyonlara, 11 milyon 149 bin TL gazete ve dergilere olmak üzere 53 milyon 204 bin TL reklam verilmiş.

*Bu ilan ve reklamların hangi kurum ve kuruluşlara hangi kriterlere göre verildiğini de sormuştum. Medya kuruluşlarını açıklamamışlar ancak bütçenin tiraja ve izlenirliğe göre verildiğini söylemişler. Bu külliyen yalan. Ölçüleri ne tiraj ne de izlenirlik. Onların tek ölçüleri yukarıdan gelen talimatlar.

BİRİNCİ SIRADA MHP'NİN YAYIN ORGANLARI VAR

MHP'nin yayın organı niteliğinde olan Türkgün Gazetesi ve BengüTürk TV'nin kamu bankaları tarafından verilen reklamlarda birinci sırayı almasının dikkat çekici olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şöyle devam etti:

*Kamu bankalarından neredeyse hiç izlenmeyen ama MHP'ye yakın olan BengüTürk en fazla reklamı alırken, yine MHP'ye yakınlığıyla bilinen Türkgün gazetesi en fazla ilanı almış. Öte yandan çok izlenen Habertürk'e BengüTürk'ün 50'de 1'i oranında, NTV'ye BengüTürk'ün 15'de biri oranında reklam verildiğini görüyoruz.


*Fakat reyting rekorları kıran FOX TV, Halk TV, KRT, Tele 1, TV 5 gibi kanallar Ziraat Bankası ve diğer kamu bankalarından hiç reklam alamamış. Hani izlenirliğe göre reklam veriyordunuz? Çok izlenmesine rağmen hükümete haklı eleştiriler getiren bu televizyonlara bir kuruş reklam verilmemiş.

*Reklamları tamamen yandaş izlenmeyen televizyonlara, okunmayan gazetelere vermişler. BengüTürk'e 600 bin 19 saniye reklam verirken Habertürk'e siz nasıl 2 bin 260 saniye reklam veriyorsunuz?

*Yine iktidarın borazanlığını yapan Akit TV'ye 151 bin 578 saniye reklam verilmiş. Akit TV'ye verilen reklam da BengüTürk'e verilen reklamın dörtte biri oranında. Bu adaletsizliği AKP iktidarı yapıyor ve bu işten MHP kazançlı çıkıyor.

EMLAKBANK DA AYNI YOLDA

2019 yılında faaliyete geçen Emlakbank'ın da diğer kamu bankalarını takip ettiğini ve yandaş yayın organlarını desteklediğini dile getiren Atila Sertel, sözlerini şöyle sürdürdü;

*2019 yılında yeniden faaliyet göstermeye başlayan Emlakbank da tıpkı diğer kamu bankaları gibi reklam bütçesi kullanmış. 12 milyon 500 bin liralık reklam bütçesi olan Emlakbank'ın bu bütçesinden gazetecilik yapanlar yine yararlanamamış.


*Bu bütçenin tamamını Turkuvaz, Demirören, Doğuş, Acun Medya, TRT, Türkmedya, Mepa, Albayrak, Akit, İhlas ve 3N Medya gibi iktidara yakın kuruluşlara kullanmışlar. Ama çok izlenen FOX'a, Tele 1'e, Halk TV'ye, KRT'ye, TV 5'e, Birgün, Korkusuz, Evrensel, Karar, Cumhuriyet, Milli Gazete, Sözcü, Yeniçağ, Yeni Asya ve Yeni Asya gibi gazetelere de bütçe ayrılmamış.

*Kamu bankaları halkın bankasıdır. Yandaş medyaya peşkeş çekilmek için kurulmamışlardır. Yandaşlara dağıttıkları her kuruş halkın parasıdır. O nedenle Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Emlakbank'ı adaletli davranmaya davet ediyorum.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Halk TV'ye Şarkı Cezası Açıklaması

AA Çalışanı Denizde Kayboldu

Yandaşa 300 Bin Sütun, SÖZCÜ’ye ‘0’
»  Uzan'dan 69 Milyarlık Tazminat Davası
»  Sözcü Yazarından 'Somut Delil' Tepkisi
»  Hıdır Göktaş Gazeteciliğe Geri Döndü
»  Gazeteci Erk Acarer'e Evinde Saldırı
»  RTÜK'ten flaş 'Sözcü TV' kararı!
»  RTÜK'ten Muhalif Kanallara Ceza
»  Cumhuriye'Gazetesine 1 MlyonTL'lik Dava
»  Sözcü Acun'la tartışan Gazeteciyi Kovdu
»  A Haber'de Flaş Ayrılık
»  Muhalif Basına İlan Önlemi
»  Akşam Gazetesi'nden Sputnik'e Transfer
»  RTÜK'e 3 Yeni Üye
»  Sınırlı Davetl İle Medya Çalıştayı!
»  Gazetecilerden,'Nefes Alamıyoruz' Eylemi
»  Uğur Dündar-Aslı Baykal Kavgası
»  TV 24'te Sürpriz Ayrılık
»  Televizyon Dünyasına Kadın Eli Değdi
»  Güneş Gazetesi Sözünde Durmamış
»  Ünlü Yazetecinin Yaşam Savaşı
»  Shov tv'den Kanal D'ye Flaş Transfer
»  Soyludan Belgeli 'Uçak' Yalanlaması
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.