Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÜNİVERSİTE SINAVI SİL BAŞTAN DEĞİŞİYOR!
ÜNİVERSİTE SINAVI SİL BAŞTAN DEĞİŞİYOR!
 
Üniversite sınav sistemi neredeyse her yıl değişikliğe uğruyor. Tek sınavdı, ikiye çıktı, sonra 6’ya çıktı. Katsayıda sık sık değişiklik oldu. Bu yıl son kez YGS yapılabilir. Seneye adaylar yeni bir sistemle karşı karşıya kalabilir. Bu durumda da adayların kafası allak bullak. Çünkü, sınava hazırlık genellikle 2 yıl önceden başlıyor. Son bir yılda eksik kalanlar tamamlanıyor. Şimdi lise 2’de olan bir öğrenci, iki yıl sonra nasıl bir sınav sistemiyle karşı karşıya bilemiyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, televizyondan açıkladı, 2016’da sistem değişebilir. 2015’te bambaşka bir format ile adaylar sınava girebilir. YGS ve LYS’nin yerini başka bir model alabilir
 
7.3.2014 - 12:56

Bakan Nabi Avcı, “2016 yılına kadar üniversiteye girişte de, liselere girişte de bu yıl uygulanan merkezi sınavlara benzer, öğrencilerin ilgilerini, becerilerini ve bilgilerini ölçen bir sınav üzerinde çalışıyoruz. Üniversiteye girişte yükseköğretim kurumlarının ve fakültelerin kendi sınavlarını yapması planlanıyor” dedi.

Henüz net açıklanan birşey yok. Ama anlaşılan Bakanlık, ortaöğretimdeki uygulamanın bir benzerini üniversitede de yapacak. Nasıl ki, ortaöğretime geçişte tek sınav (SBS) kalktı, birden fazla sınav geldi, üniversite girişte de bu mantıkla hareket edilecek.

Tahminler şöyle:
Sınavlar birden fazla yapılacak ve yıl içine yayılacak. Çoklu sınav sistemi olarak bilinen bu modelde büyük ihtimalle fakülteler kendi öğrencilerini kendi seçecek. Bu seçim nasıl yapılacak, yine ÖSYM işin içinde mi olacak, üniversiteler kendi sınav sorularını kendileri mi hazırlayacak, henüz belli değil. Ancak, ÖSYM’nin bu konuda çalışma yaptığı bir gerçek. Her fakülte kendi kurallarını oluşturup, seçebileceği bir sistem açıklayacak. Bir ara “tıp, mühendislik, hukuk” dışındaki fakültelere sınavsız bile geçiş yapılacağı konuşuluyordu. Büyük ihtimalle temel bilimler öğrencileri isteğe göre seçecek, kendileri küçük bir sınav yapacak, ya da not ortalamasına bakacak.

Bakan Avcı’nın dediği gibi “Tek sınavla, neresi çıkarsa” mantığı ortadan kalkacak. Büyük ihtimalle ortaöğretime geçişte olduğu gibi öğrencilerin lise notları daha önem kazanacak. Spor, sanat başarıları kadar yurtdışında yapıldığı üzere performansları ve hocaların referans mektupları gündeme gelebilir.

Her yıl 2 milyona yakın öğrenci üniversiteli olmak için kıyasıya bir yarış içinde. Gözde bölüm ve üniversitelere ancak yarışı önde tamamlayanlar girebiliyor. Ama, bazı fakülteler birkaç öğrenci zar zor alabiliyor. Hatta hiç öğrenci kaydı yapılmayanlar da var. Bu bölümlerde hocalar hiç derse girmeden yıl sonunu getirebiliyor.

Getirilmek istenen sistem bu tür aksaklıkların önüne geçmek için ise ve iyi alt yapısı yapıldıysa gayet güzel işler, ama pilot uygulamalar da şart. Zaten eğitim sistemi ne çekiyorsa hiç pilot uygulama yapılmadan, olan uygulamalardan geçiyor. Her zaman bir bölüm değil, öğrencilerin tamamı deneme tahtası olabiliyor.

Bu tür uygulamalar için eğitimde önceden belli bir örnek grup seçilir, önce o grup üzerinde uygulamalar yapılır, sonra istenen sisteme geçiş yapılırdı. Gerçi üniversite sistemi gibi adayların geleceğini etkileyen modelde böyle bir şey de zor, ama ya başarılı olunmazsa ne olacak?

Üniversite sınav sisteminde uzun zamandır konuşulan, hatta bu yıl bir grupta uygulanan açık uçlu sınav sistemi de var. Bu sistemin ilk denemesi ÖSYM tarafından Kasım 2013’de yapıldı. Ancak, ÖSYM, hangi ilde ve kaç öğrenciye bu sistemi uyguladığını açıklamadı.
2016’da büyük ihtimalle test mantığından da vazgeçilecek ve bazı sorular açık uçlu sistemle sorulacak. Ancak, burada da bu soruların nasıl okunacağı ve ÖSYM’nin bu alt yapıyı kurup kurmadığı merak konusu.

Kısacası, üniversite adaylarını zorlu bir süreç bekliyor. Belirsizlik her zaman daha zor. Onların geleceğini etkileyecek, üzerlerinde böylesine bir baskının olduğu bir sistemde önce ayrıntılı açıklamalar yapılıp, pilot olarak denense ve sonrasında kademe kademe geçiş yapılsa herşey daha iyi olacak. Bu tür ani değişiklikler onların üzerindeki yükü biraz daha arttırmanın ötesine geçemiyor. Özünde ne kadar iyi bir sistem olsa da... (hürriyet)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÖĞRETMEN ATAMASINDA FLAŞ GELİŞME!

ÖĞRETMENLERDEN GREV KARARI!

CANLI YAYINDA PARALEL İSYANI!
»  DERSHANE TASARISINDA SÜRPRİZ
»  FLAŞ.. 10 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILDI
»  ÖSYS'YE BAŞVURULAR HAFTAYA BAŞLIYOR
»  ÖĞRETMENLER, TÜKENMİŞLİK SENDROMUNDA
»  ÜNİVERSİTE SINAVI YİNE DEĞİŞİYOR!
»  ÖĞRETMEN ADAYLARIN BÜYÜK MÜJDE
»  İŞTE YENİ SINAV SİSTEMİ!
»  200 BİN ÖĞRENCİYE AF MÜDESİ
»  SÖZLÜ SINAV NOTU TARİH OLUYOR!
»  DERSHANELERE KIRMIZI NOKTA!
»  KÜRTÇE EĞİTİMDE İLK HAMLE GÜLEN'DEN!
»  ÖĞRENCİLERE ETEK YASAKLANMALI!
»  13 ÖĞRETMENE GEZİ ŞOKU!
»  İŞTE YENİ SINAV SİSTEMİ!
»  MİLLİ EĞİTİMDE EŞ DURUMU ATAMALARI KRİZİ
»  DERS KİTAPLARDINDAN ATATÜRK'Ü ÇIKARDILAR
»  4+ 4+ 4'DE GERİ ADIM!
»  ÖĞRETMENLER 2014'TE NE KADAR MAAŞ ALACAK
»  LYS'DE SIFIRCILARIN SAYISINDA ARTIŞ!
»  DİRENEN ÖĞRENCİYE BURS YOK!
»  109 BİN KONTENJAN BOŞ KALDI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.