20 bin YTL'ye pazarlıyorlar
Sağlık Bakanlığı son aşı ihalesini "Hepatit B" aşıları için yaptı. Çocuklarda otizme (zeka geriliği) neden olduğu öne sürülen 'thiomersal' maddesini içermeyen aşılar 20 milyon TL'ye bakanlığa teklif edildi. Bakanlık iddiaların asılsız olduğunun onayını Avrupa Tıbbi Ürünler Ajansı'ndan (EMEA) alarak, bu onay doğrultusunda kurul kararı ile 'thiomersal'li aşıları uygun buldu ve yapılan pazarlıklarla "Hepatit B" aşısı doz olarak 140 YTL'ye maledildi.
Prof. Ceyhan'ın verdiği bilgilere göre, son günlerde sık sık gündeme getirilen iddialar doğrultusunda bakanlık ihale yaptığında, aşı maliyeti 100 milyon dolara çıkıyor. 17 milyondan 100 milyon dolara çıkan ücret ise dünya genelinde kamuoyu oluşturarak kar pastasının büyük kısmını almaya çalışan farklı şirketlerin kasasına gidecek. Prof. Ceyhan, ABD'nin bazı eyaletlerinde uygulanan ve pahalı olduğu için dünya genelinde yaygınlaşmayan 'thiomersal'siz aşılarda alternatif maddelerin maliyetinin 'Thiomersal'den 6 kat daha fazlaya malolduğunu bildirdi.
Beş aşı da ABD'de kullanılıyor
Türkiye'de halen yıllık 18 milyon dozla iştah kabartan bir piyasa olan aşı piyasasında tamamen ''thiomersal'siz aşı diye birşeyin mümkün olmayacağını söyleyen Prof. Ceyhan, "ABD'de 5 aşıda halen bu madde var. Sonuçta şu bilinmeki ki bu maddeyle ilgili iddialarda ABD'lilere ait, İspatlayamayıp aşılarda kullananlar da ABD'ller. Pratikte tamamen bu maddeden kaçınmak mümkün değil. Ancak aşılarda bu madddeye alternatif kulllanan firmalar ABD'de 300 milyar dolarlık bir pastadan pay kapmaya çalışıyorlar. Bizim ülkemizde rakamlar düşük olsa da doz başına fiyat farkı ve kar farkı değişmiyor" dedi. Ceyhan, önümüzdeki kış günlerinde grip aşısı tartışmaları ile yeni pazarlamalar yapılacağına da dikkat çekti.
Thiomersal'siz aşı tartışmasının binlerce çocuğu aşıdan uzaklaştıracağına dikkat çeken Ceyhan, vatandaşların kamuoyunda bilimsel olarak ispatlanmamış teorilerle yanlış yönlendirildiğine dikkat çekti. Ceyhan şöyle devam etti: "Adeta 'Madem aşı öldürüyor o zaman çocuklarınızı aşı yaptırmayın' denildi. Bu şöyle bir örneğe benzer: Türkiye bir komşusuyla -Allah korusun- savaşa girse. Diyelim ki sınıra mayın döşedi. Sonra da gazetelerde şu bilgi veriliyor:
Sınırda şu şu noktalara mayın döşendi. Böyle bir haber yapılır mı? Bu aşı haberlerinin bundan hiçbir farkı yok. Sağlık Bakanlığı'nın en hesaplı şekilde aşı kampanyası yapmasına adeta kendi karları için engel oluyorlar." "'Thiomersal var diye aşı yapmazsak ne olur?" sorusunun yanıtının çok korkunç olduğunu savunan Ceyhan, "Yılda 150 bin tane aşı yapmadığımız için ölüm olur. Beklentimiz bu. Ama bugün Thiomersal'e bağlı ne bir ölüm var ne bir hastalık var. Bir teori ileri sürülmüş ve ispat edilememiş. Bunu gündeme getirip aşı yaptırmayın demeye kimin hakkı var?"diye konuştu. Sağlık-Sen (Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası) Genel Başkanı Ahmet Aksu, aşı tartışmaların sağlıkla ve tıpla alakası olmadığını öne sürdü. Aksu, "Türkiye'de ve dünyada bir aşı mafyası var. 3-5 firma, aşı piyasasını elinde tutma çabasında. Aşılardaki 'Thiomersal' maddesinin otizme neden olduğunu öne süren kişiler Sağlık Bakanlığı'na neden başvurmuyor da bunu basın yoluyla gündeme getiriyor? Bunun düşünülmesi lazım. Ayrıca bu haberlerin aynı grup gazetelerde yer alması çok manidardır" dedi. "En büyük mafya sağlık alanında" diyen Aksu, iddialarla aşı kampanyalarının baltalandığını belirtti.
'Aşı yapılmazsa 100 bin çocuk ölür'
Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ülkelerin çoğunda aşılarda koruyucu olarak "thiomersal" kullanımının sürdüğünü ve aşı yapılmaması durumunda 100 binin üzerinde çocuğun ölebileceğini belirtti. Sağlık Bakanlığı Danışma Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Ceyhan, "Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ülkelerin çoğunda aşılarda koruyucu olarak thiomersal kullanımı devam etmektedir. Aşı yapılmaması durumunda yılda 100 binin üzerinde bebek ve çocuk ölebilir. Bu konuya hassas yaklaşılmalı ve halkımız aşıdan soğutulmamalıdır" dedi. Toplantıda aşılamayla ilgili kararlar alındığını da bildiren Ceyhan, kızamık aşısı yaşının 1 yaşına çekilmesine karar verildiğini kaydetti. Ceyhan, "Belli hazırlıklar yapıldıktan sonra öncelikli olarak kızamık, kızamıkçık, kabakulak, sonra da menenjite neden olan bakteriye karşı aşının, Türk çocuklarına rutin şekilde yapılması kararlaştırıldı" diye konuştu.
'Zararlı olsaydı dünyadaki çocukların yarısı otistik olurdu'
Metropolitan Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, son günlerde "Thiomersal" maddesi ile ilgili asılsız iddiaları gündeme getirerek, Sağlık Bakanlığı'nı yönlendirmeye çalışanların, vatandaşları aşıya karşı soğuttuklarını söyledi. Sözkonusu gazete haberlerinde belirtildiği gibi "Thiomersal" içeriğindeki civanın "vücuda girdikten sonra zor atıldığı" iddiasının bilimsellikten uzak olduğunu belirten Mocan şöyle konuştu: "Vücuttan atılımı güç olan madde 'metil civa' olup, 'Thiomersal' içeriğindeki madde ise 'etil civa'dır. Otizm iddiaları bilimsel ortamlarda öne sürülüp çürütülmüş iddialardır. Bu çürütülmüş iddiaları gazetelerde insanlara doğruymuş gibi ifade edenler, çok talihsiz açıklamalar yapıyorlar. Zahmet edip Dünya Sağlık Örgütü'nün konuyla ilgili raporlarını okumaları yeter. Ama bir art niyet varmışçasına, anne babalar aşıdan soğutuluyor. Türk halkı rahat olsun. On yıllardır kullanılan bu madde otizme neden olsaydı, dünya çocuklarının yarısı otistik olurdu. Lütfen daha fazla aşı için çaba sarfedip tüm çocuklarımıza aşı yaptıralım. Onlar bizim geleceğimiz."
Yeni Şafak/aa