Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,8620
EURO
46,9765
IMKB
10.276,000
ALTIN
4.274,340
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 29 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İLAÇ FİRMALARI VAMPİRLER GİBİ MİLLETİN KANINI EMİP SOYUYOR
İLAÇ FİRMALARI  VAMPİRLER GİBİ MİLLETİN KANINI EMİP SOYUYOR
 
Aşı sansasyanunun ardından 'rant' kavgası çıktı. Türkiye 'nin aşı ihtiyacı 17 milyon dolarlık (22.8 trilyon), pazara göz diken firmaların önerisi ise 100 milyon dolara (140 trilyon)
 
3.9.2005 - 14:35

Aşı üzerine son günlerde yapılan tartışmaların, 100 milyon dolarlık (140 trilyon lira) bir pazar kavgasına dayandığı ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı pazarlık usülü ihalelerle tamamını yurt dışından aldığı aşıları yıllık 17 milyon dolara (22.8 trilyon lira) mal ederken, Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ispatlanmamış iddialar doğrultusunda ihalelerin yönlendirilmesi sonucunda bu maliyetin 6 katına çıkacağını açıkladı.

20 bin YTL'ye pazarlıyorlar

Sağlık Bakanlığı son aşı ihalesini "Hepatit B" aşıları için yaptı. Çocuklarda otizme (zeka geriliği) neden olduğu öne sürülen 'thiomersal' maddesini içermeyen aşılar 20 milyon TL'ye bakanlığa teklif edildi. Bakanlık iddiaların asılsız olduğunun onayını Avrupa Tıbbi Ürünler Ajansı'ndan (EMEA) alarak, bu onay doğrultusunda kurul kararı ile 'thiomersal'li aşıları uygun buldu ve yapılan pazarlıklarla "Hepatit B" aşısı doz olarak 140 YTL'ye maledildi.

Prof. Ceyhan'ın verdiği bilgilere göre, son günlerde sık sık gündeme getirilen iddialar doğrultusunda bakanlık ihale yaptığında, aşı maliyeti 100 milyon dolara çıkıyor. 17 milyondan 100 milyon dolara çıkan ücret ise dünya genelinde kamuoyu oluşturarak kar pastasının büyük kısmını almaya çalışan farklı şirketlerin kasasına gidecek. Prof. Ceyhan, ABD'nin bazı eyaletlerinde uygulanan ve pahalı olduğu için dünya genelinde yaygınlaşmayan 'thiomersal'siz aşılarda alternatif maddelerin maliyetinin 'Thiomersal'den 6 kat daha fazlaya malolduğunu bildirdi.

Beş aşı da ABD'de kullanılıyor

Türkiye'de halen yıllık 18 milyon dozla iştah kabartan bir piyasa olan aşı piyasasında tamamen ''thiomersal'siz aşı diye birşeyin mümkün olmayacağını söyleyen Prof. Ceyhan, "ABD'de 5 aşıda halen bu madde var. Sonuçta şu bilinmeki ki bu maddeyle ilgili iddialarda ABD'lilere ait, İspatlayamayıp aşılarda kullananlar da ABD'ller. Pratikte tamamen bu maddeden kaçınmak mümkün değil. Ancak aşılarda bu madddeye alternatif kulllanan firmalar ABD'de 300 milyar dolarlık bir pastadan pay kapmaya çalışıyorlar. Bizim ülkemizde rakamlar düşük olsa da doz başına fiyat farkı ve kar farkı değişmiyor" dedi. Ceyhan, önümüzdeki kış günlerinde grip aşısı tartışmaları ile yeni pazarlamalar yapılacağına da dikkat çekti.

Thiomersal'siz aşı tartışmasının binlerce çocuğu aşıdan uzaklaştıracağına dikkat çeken Ceyhan, vatandaşların kamuoyunda bilimsel olarak ispatlanmamış teorilerle yanlış yönlendirildiğine dikkat çekti. Ceyhan şöyle devam etti: "Adeta 'Madem aşı öldürüyor o zaman çocuklarınızı aşı yaptırmayın' denildi. Bu şöyle bir örneğe benzer: Türkiye bir komşusuyla -Allah korusun- savaşa girse. Diyelim ki sınıra mayın döşedi. Sonra da gazetelerde şu bilgi veriliyor:

Sınırda şu şu noktalara mayın döşendi. Böyle bir haber yapılır mı? Bu aşı haberlerinin bundan hiçbir farkı yok. Sağlık Bakanlığı'nın en hesaplı şekilde aşı kampanyası yapmasına adeta kendi karları için engel oluyorlar." "'Thiomersal var diye aşı yapmazsak ne olur?" sorusunun yanıtının çok korkunç olduğunu savunan Ceyhan, "Yılda 150 bin tane aşı yapmadığımız için ölüm olur. Beklentimiz bu. Ama bugün Thiomersal'e bağlı ne bir ölüm var ne bir hastalık var. Bir teori ileri sürülmüş ve ispat edilememiş. Bunu gündeme getirip aşı yaptırmayın demeye kimin hakkı var?"diye konuştu. Sağlık-Sen (Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası) Genel Başkanı Ahmet Aksu, aşı tartışmaların sağlıkla ve tıpla alakası olmadığını öne sürdü. Aksu, "Türkiye'de ve dünyada bir aşı mafyası var. 3-5 firma, aşı piyasasını elinde tutma çabasında. Aşılardaki 'Thiomersal' maddesinin otizme neden olduğunu öne süren kişiler Sağlık Bakanlığı'na neden başvurmuyor da bunu basın yoluyla gündeme getiriyor? Bunun düşünülmesi lazım. Ayrıca bu haberlerin aynı grup gazetelerde yer alması çok manidardır" dedi. "En büyük mafya sağlık alanında" diyen Aksu, iddialarla aşı kampanyalarının baltalandığını belirtti.

'Aşı yapılmazsa 100 bin çocuk ölür'

Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ülkelerin çoğunda aşılarda koruyucu olarak "thiomersal" kullanımının sürdüğünü ve aşı yapılmaması durumunda 100 binin üzerinde çocuğun ölebileceğini belirtti. Sağlık Bakanlığı Danışma Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Ceyhan, "Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ülkelerin çoğunda aşılarda koruyucu olarak thiomersal kullanımı devam etmektedir. Aşı yapılmaması durumunda yılda 100 binin üzerinde bebek ve çocuk ölebilir. Bu konuya hassas yaklaşılmalı ve halkımız aşıdan soğutulmamalıdır" dedi. Toplantıda aşılamayla ilgili kararlar alındığını da bildiren Ceyhan, kızamık aşısı yaşının 1 yaşına çekilmesine karar verildiğini kaydetti. Ceyhan, "Belli hazırlıklar yapıldıktan sonra öncelikli olarak kızamık, kızamıkçık, kabakulak, sonra da menenjite neden olan bakteriye karşı aşının, Türk çocuklarına rutin şekilde yapılması kararlaştırıldı" diye konuştu.

'Zararlı olsaydı dünyadaki çocukların yarısı otistik olurdu'

Metropolitan Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, son günlerde "Thiomersal" maddesi ile ilgili asılsız iddiaları gündeme getirerek, Sağlık Bakanlığı'nı yönlendirmeye çalışanların, vatandaşları aşıya karşı soğuttuklarını söyledi. Sözkonusu gazete haberlerinde belirtildiği gibi "Thiomersal" içeriğindeki civanın "vücuda girdikten sonra zor atıldığı" iddiasının bilimsellikten uzak olduğunu belirten Mocan şöyle konuştu: "Vücuttan atılımı güç olan madde 'metil civa' olup, 'Thiomersal' içeriğindeki madde ise 'etil civa'dır. Otizm iddiaları bilimsel ortamlarda öne sürülüp çürütülmüş iddialardır. Bu çürütülmüş iddiaları gazetelerde insanlara doğruymuş gibi ifade edenler, çok talihsiz açıklamalar yapıyorlar. Zahmet edip Dünya Sağlık Örgütü'nün konuyla ilgili raporlarını okumaları yeter. Ama bir art niyet varmışçasına, anne babalar aşıdan soğutuluyor. Türk halkı rahat olsun. On yıllardır kullanılan bu madde otizme neden olsaydı, dünya çocuklarının yarısı otistik olurdu. Lütfen daha fazla aşı için çaba sarfedip tüm çocuklarımıza aşı yaptıralım. Onlar bizim geleceğimiz."

Yeni Şafak/aa



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TBMM NİZAMİYESİNDE TERÖRİST FOTOĞRAFI

ADAM ÖLDÜRMEYE İNDİRİMLİ CEZA

DOĞU EKSPRESİ RAYDAN ÇIKTI!!!
»  UKRAYNALI ÜNİVERSİTELİ KIZLARI SATAN BİR ŞEBEKE ÇÖKERTİLDİ
»  BOMBACI HEDEFİNE ULAŞAMADAN PARAMPARÇA OLDU
»  ORHAN PAMUK'A, 'TÜRKLÜĞÜ ALENEN AŞAĞILAMA' DAVASI
»  EV SAHİBİ-KİRACI TARTIŞMASI CİNAYETİ!!!
»  AKILLARA DURGUNLUK VEREN SPERM SKANDALI!!!
»  SİLAHLI KAVGA'DA YOLDAN GEÇEN KADIN ÖLDÜ!
»  LÜKS OTELDE SIR CİNAYET
»  EKONOMİK KOŞULLAR FUHUŞUN YAŞINI DA UFALTTI
»  ADANA'DA PKK YANDAŞLARI POLİSLE ÇATIŞTI
»  FUHUŞ PAZARLIĞI KANLI BİTTİ
»  İLAÇLI KAHVE İLE UYUTUP SOYDULAR
»  ERDOĞAN'IN KORUMALARI İÇİN ŞOK İDDİA
»  12 YAŞINDAKİ KIZA TECAVÜZ!!
»  DOLANDIRICILAR SAVCI MAVCI DİNLEMİYOR ÖNÜNE GELENİ ÖPÜYOR
»  İSTANBUL POLİSİ'NİN HİZBULLAH OPERASYONU
»  OTEL SAHİBİNE KIRMIZI IŞIKTA İNFAZ
»  MAGANDA TERÖRÜ BU KEZ MALATYA'DA CAN ALDI
»  YUVA YIKAN CEP MESAJI
»  POLİS KAPKAÇÇI YERİNE VATANDAŞLARI VURDU
»  BATMAN'DA POLİS-TERÖRİST YAKINI ÇATIŞMASI... 1 KİŞİ ÖLDÜ 3 POLİS YARALANDI
»  ŞEHİR EŞKİYALARI POLİS FALAN DİNLEMİYOR POLİSİN ÖNÜNDE VURUYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.