Münih'teki güvenlik konferansına katılan bakan Uluslararası Atom Enerji Kurumu (IAEA) Başkanı ile de görüşüp güven tazelemeye çalıştı.
Münih'te yapılan güvenlik konferansının ana gündem maddesi İran. İstanbul'daki gayriresmi savunma bakanları toplantısının hemen ardından Münih'e giden bakanlar ve NATO Genel Sekreteri bu kez İran'ın nükleer hevesini masaya yatırdı.
İran Dışişleri Bakanı Mutteki de toplantılardaydı. ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in söylemlerinin aksine, Bakan, zenginleştirilmiş uranyumun nükleer yakıt karşılığında yurtdışına gönderilmesi konusunda "uzak olmayan bir gelecekte" anlaşmaya varabileceğinin ısrarla altını çizdi.
Batılı bakanlar ise Mutteki'nin açıklamalarına şüpheyle yaklaşıyor.
En büyük şüphe ise İran'ın yüzde 20 zenginleştirilmiş nükleer yakıtı alıp, ülkenin en büyük nükleer araştırma reaktöründe kullanmak istemesi ihtimali.
Uzmanlar bu noktada İran'ın düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumunun tümünü aynı anda yurtdışına göndermesinin önemli olduğunu söylüyor.
Zira uzmanlara göre İran'ın bu durumda, nükleer silah geliştirmesi zorlaşacak.
İran ise suçlamaları reddedip, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor.
Tahran'ın uranyumunu daha fazla işlenmek üzere yurtdışına göndermesine yönelik öneri, geçtiğimiz yıl ekim ayında Birleşmiş Milletler'e bağlı IAEA'dan gelmişti.
İran, BM'nin geçen yıl getirdiği öneriye önce olumlu yaklaşmış, sonra ise konu hakkında müzakereler devam ederken tavır değiştirerek öneriyi reddetmişti.
Şimdi yeniden İran'ın Batı'ya olumlu sinyaller göndermesi ise İran'ın zaman kazanmaya çalışması olarak yorumlanıyor.