İsrail Yüksek Mahkemesi eski yargıçlarından Yaakov Turkel başkanlığında oluşturulan komisyonda, ikisi yabancı gözlemci 5 kişiden oluşuyor. Yabancı gözlemciler oturumlara ve müzakerelere katılabilecekler, ancak oy hakları olmayacak.
Bu arada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, soruşturma komisyonunun asıl amacının, "İsrail'in yasalara uygun, sorumlu ve şeffaf bir şekilde hareket ettiğini tüm dünyaya göstermek olduğunu" savundu.
Parlamentodaki Likud grubuna konuşan Netanyahu, oluşturdukları bu komisyonla olayı soruşturmalarının, "uluslararası siyasi arenada İsrail'in mücadelesini kuvvetlendirecek mümkün olan en iyi seçenek" olduğunu söyledi.
"Hiçbir şey yapmamış olsaydık, tahmin ederim ki, dünyada çok kötü problemlerle karşı karşıya olacaktık. Ama bu koşullar altında, en iyi şekilde hareket ettik" diyen Netanyahu, "Ortaçağ'dan kalma karanlık güçler, bize ateş püskürüyor" diye konuştu.
Netanyahu, İsrail devletine karşı zorlu ve devam eden bir mücadelenin söz konusu olduğunu, tüm dünyadaki İsrail düşmanlarının öncülüğünde bir "nefret seli" ile karşı karşıya bulunduklarını savundu.
İsrail Başbakanı, müttefiklerinden de gelebilecek "bazı sürprizlere hazır olunmasını" istedi, buna rağmen "komisyonun İsrail'in aleyhine değil, lehine çalışacağından emin olduğunu" belirtti.
Öte yandan, Gazze Şeridi'nde fiili yönetimi elinde bulunduran Hamas hareketi, İsrail'in oluşturduğu soruşturma komisyonunu reddettiğini açıkladı.
Hamas, yaptığı açıklamada, söz konusu komisyonu, "İsrail'in uluslararası yargıdan kaçması için bir yol" olarak tanımladı ve bir iç soruşturma komisyonuna başvurmasının İsrail'in suçluluğunu kanıtladığını belirtti.
Komisyonun biçiminin, BM Güvenlik Konseyinin açıkladığı ilkelere uygunolmadığı vurgulanan Hamas açıklamasında, BM'ye ve hür dünya ülkelerine uluslararası, bağımsız bir soruşturma komisyonu oluşturma yolunda çalışmalar yapması çağrısında da bulunuldu.
Dışişleri'nden tepki
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Özgürlük Konvoyuna karşı düzenlediği askeri saldırıyı soruşturmak üzere İsrail vatandaşı üyelerden ve iki yabancı gözlemciden oluşan bir komisyon kurma kararının, Türkiye'nin bu konudaki net talebini ve uluslararası toplumun beklentilerini hiç bir şekilde karşılamadığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Özgürlük Konvoyuna karşı düzenlediği askeri saldırıyı soruşturmak üzere İsrail vatandaşı üyelerden ve iki yabancı gözlemciden oluşan bir komisyon kurma kararı hatırlatılarak, İsrail'in bu açıklamasının, Türkiye'nin bu konudaki net talebini ve uluslararası toplumun BM Güvenlik Konseyi Başkanlık Açıklaması'nda ifadesini bulan beklentilerini hiçbir şekilde karşılamadığı bildirildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi: "Uluslararası sularda işlenmiş bir suçla ilgili olarak İsrail'in ulusal nitelikli bir komisyon atama yetkisi yoktur. Böyle bir komisyon tarafından yapılacak soruşturmanın tarafsız, adil, saydam ve güvenilir olması da mümkün değildir."
Türkiye'nin içinde bir Türk, bir İsrailli ve üç uluslararası uzmandan oluşacak bir uluslararası komisyon kurulması yönünde BM Genel Sekreteri tarafından yapılan öneriyi kabul ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Bu önerinin İsrail tarafından bugüne kadar cevaplandırılmamış olmasını şiddetle kınıyoruz" denildi.
Bakanlık, başta bir vatandaşını kaybetmiş olan ABD olmak üzere, uluslararası toplumun BM Genel Sekreteri'nin bu yapıcı önerisini desteklemesini ve bu doğrultuda bir an önce harekete geçmesini beklediğini de kaydetti.