Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4935
EURO
34,6725
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.495,790
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İhtiyaç Kredisi Faizleri Şahlandı!
İhtiyaç Kredisi Faizleri Şahlandı!
 
Düşük faizli kredi bulmak neredeyse imkansız oldu. İhtiyaç kredisi faizleri Mayıs ayında adeta şahlanırken, sadece bir ayda 12 puanlık artış kaydeden kredi faizleri yıllık yüzde 60’a dayanmış durumda. 14 Mayıs seçimleri öncesinde aylık yüzde 3,99 olan faizler seçim sonrası önce 4,49’a ardından hafta başında da yüzde 4,99’a yükseltildi. Hatta bazı bankalarda bu oran yüzde 6’ya yaklaştı.Kamu bankaları ise yarı yarıya daha ucuz kredi almak mümkün ancak orada da sınır bulunuyor.
 
24.5.2023 - 08:59

.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) tüketici kredilerini de menkul kıymet kapsamına aldığı 10 Mart’tan bu yana tüketici kredisi faizleri yönünü yukarıya çevirdi. Merkez Bankası ardından yaptığı düzenleme ile 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredilerini menkul kıymet zorunluluğu dışında bıraksa da, ihtiyaç kredilerine getirilen faiz üst sınırı tersi bir sonuç oluşturdu. Bunun en büyük nedeninin ise TL mevduat faizlerinin daha hızlı yükselmesi olduğu ifade edildi.

Ekonomi Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre, hem TL mevduat oranı hem de Mart sonu getirilen TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturmaya çalışan bankacılık sektörü mevduat faizlerini yukarıya çekerken, ihtiyaç kredisinde ise zarara uğramamak ve arzı düşürmek için faizlerini de yükseltti. 10 Mart öncesi özel ve yabancı mevduat bankalarında aylık yüzde 2,76 yıllık basit faiz oranı olarak yüzde 33,12 seviyesinde olan ihtiyaç kredi faizleri seçimin ikinci turu öncesinde aylık yüzde 5 ve üzerine çıktı. Böylece yaklaşık 2.5 ayda ihtiyaç kredi faizi yıllık hesaplamada 26.5 puan birden fırladı.

SADECE MAYIS’TA 12 PUAN ARTIŞ

Seçimlerin ilk turunun kazananın olmamasıyla geride kalması ve seçim belirsizliğinin devam etmesi nedeniyle 14 Mayıs sonrasında ihtiyaç kredi faizleri daha hızlı yükseldi. İkinci turun yapılacağı 28 Mayıs öncesinde de yükseliş devam etti. 14 Mayıs öncesi özel ve yabancı mevduat bankaları ortalama aylık yüzde 3,99 yıllık basit faiz olarak yüzde 47,88 seviyesinde ihtiyaç kredisi kullandırırken 15 Mayıs’ta bunu aylık yüzde 4,49’a ardından bu hafta başında da yüzde 4,99’a çıkardı. Ancak bazı bankalarda bu oranlar yüzde 6’ya kadar yükseldi. Bu hesaplamaya göre Mayıs başından 22 Mayıs’a kadar ihtiyaç kredi faizinde 12 puan yükseliş yaşandı ve yıllık basit faiz yüzde 59,88’e kadar ulaştı.

YILLIK FAİZLER YÜZDE 32’DEN YÜZDE 59,8’E YÜKSELDİ

Yılbaşında ise henüz ihtiyaç kredi faizlerinde menkul kıymet uygulaması yokken özel ve yabancı mevduat bankaları aylık yüzde 2,69 yıllık basit faizde yüzde 32,28 seviyesinde ihtiyaç kredisi kullandırıyordu. 22 Mayıs haftası itibariyle yüzde 59,88’e dayanan yıllık basit faiz göz önüne alındığında yılbaşından bu yana ihtiyaç kredisi faizindeki artış 27.6 puan oldu.

Bankacılık sektörü kaynakları TL mevduat faizindeki yükseliş nedeniyle net faiz gelirinin negatif olduğunu belirtirken ihtiyaç kredisi faizinde artışın bundan da kaynaklandığını kaydetti. İhtiyaç kredi faizini bilançolarda çok sıkıntı yaratmayacak bir seviyeye çekilmesinin menkul kıymet zorunluluğuyla karşı karşıya kalınsa bile gerekli olduğunu dile getiren bankacılık sektörü kaynakları kredi iştahının ise zaten oldukça düşük seviyelerde bulunduğuna da dikkat çekti.

KAMU BANKALARINDA FAİZLER YARI YARIYA DAHA DÜŞÜK ANCAK…

Kamu mevduat bankalarında ise ihtiyaç kredi faizleri daha düşük oranlarda bulunuyor. Bir kamu bankacılık kaynağı genellikle 70 bin lira altında kredi kullandırımı yaptıklarına dikkat çekerken faiz oranının ise yüzde 2’nin altında bulunduğuna işaret etti. Bazı kamu mevduat bankalarında ise müşterilere tanımlanan ihtiyaç kredi limitleri düşürüldü. Kamu mevduat bankalarında aylık yüzde 1,69-1,94 oranları yıllık basit faizde ise yüzde 20,28-23,28 arasında ihtiyaç kredisi kullandırımı yapılıyor. Kamu mevduat bankaları 10 Mart sonrasında 70 bin TL altındaki büyüklükteki ihtiyaç kredi faizlerinde bir değişim yapmadı. Kamu mevduat bankası sektörü kaynakları özellikle seçim öncesinde faiz oranlarında bir yükseliş yaşanmasını beklemediğini vurgulad



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Seçim Öncesi Dolar Seferberliği

Mevduat Faizlerinde Son Yılların Rekoru

Dolar 20 TL'yi Aşarak Rekor Kırdı
»  Benzine Yine Zam Geliyor
»  Emekli ve Memurun Gözü Kademeli Zamda
»  Kredi Kartına Nakit Avans Şoku
»  Dolar Kuru Tahmini Geriledi
»  Motorine 76 Kuruş Zam Geliyor
»  Kredi Kartına Nakit Avans Düzenlemesi
»  Fitch'ten Belirsizlik Uyarısı
»  Seçim Sonuçlarına Piyasalardan İlk Tepki
»  Memur ve Emekliye Dev Zam Geliyor!
»  Piyasalar Pazartess'yi Bekliyor
»  Kredi Kartlı Alışverişte Yeni Dönem
»  Döviz Kurunda Tarihi Makas!
»  Emekli Maaşına Yeni Artış Düzenlemesi
»  "Karadeniz Gazı 1 Hafta Sonra Hanelerde"
»  En Düşük Kamu İşçisi Maaşı 21 Bin 750 TL
»  "Seçimin Galibini Enkaz Bekliyor"
»  Borç Yapılandırmada Son Günler
»  Akaryakıta Çifte Zam
»  Kamu İşçilerinin Gözü Erdoğan'da
»  Benzin ve Motorine Zam Geliyor
»  Ekonomist Yeşilada: Enflasyon Patlayacak
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.