Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2609
EURO
34,8015
IMKB
10.269,000
ALTIN
2.434,190
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İkinci El Otoda KDV Artışı!
İkinci El Otoda KDV Artışı!
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci el araç ticaretine yönelik yaptığı açıklamalar merak uyandırdı. Öyle ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci el araç alım-satımlarında uygulanan yüzde 1 oranındaki KDV'nin yüzde 18'e yükseltileceği yönündeki mesajı, sektörde tedirginlik yarattı. Habertürk'e özel açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, KDV tutarının yükseltilmesi halinde ikinci elde hem araç fiyatlarının hem de kayıtdışılığın artacağı uyarısında bulundu
 
29.3.2022 - 08:27

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar gözleri ikinci el araç piyasasına çevirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci el araç alım-satımlarında uygulanan yüzde 1 oranındaki KDV'nin yüzde 18'e yükseltileceği yönündeki mesajı, sektörde tedirginlik yarattı.

Habertürk'e özel açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, KDV tutarının yükseltilmesi halinde ikinci elde hem araç fiyatlarının hem de kayıtdışılığın artacağı uyarısında bulundu.

Öyle ki, KDV oranının yüzde 18'e yükseltilmesi halinde ikinci eldeki kurumsal firmaların önünün kapatılacağı endişesi de sektörde hakim.


'OLAN VATANDAŞA OLUR'
Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ikinci el araçta KDV'nin yüzde 1'den yüzde 18'e çıkmasının ikinci elde fiyatları yukarı çekeceğini söyledi.

Yalçın, "Yapılacak değişiklik, kayıt dışılığı teşvik eder. Kurumsal ikinci el araç işi yapanların maliyetleri artar ve küçük esnafın yaşaması zorlaşır. Olan yine vatandaşa olur" dedi.
Kurumsal ikinci el firmalarında fiyatlarında mecburen artacağını vurgulayan Yalçın, "Bunu gören vergi vermeyen galerici de fiyat arttıracak ama yine doğru fiyatları yansıtmadığı için vergiden kaçıracak. Maalesef ikinci el araç da almak daha da zorlaşacak" diye konuştu.

'KAYITDIŞI SATIŞLAR ARTAR'
Otomerkezi CEO'su Muhammed Ali Karakaş ise "Bakanlar Kurulu toplantısı sonucu, Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarıyla beraber ikinci el araç alım-satımı yapan ticari işletmelerin elde edeceği kâr satışında, yüzde 1 olan KDV oranının yüzde 18'e yükseltildiği mesajı verildi. Resmi gazetede henüz yayınlanmamış olan bu bildirimle beraber, oto galericiler ve otomotiv piyasası adeta sarsıldı. Piyasanın dengelerini bozacağı düşünülen bu çok ciddi artışın tek kalemde yapılmış olması ile kurumsal firmaların, tamamen resmi ve nakdi ödeme alan bu tarz şirketlerin önünü kapatacağı görüşündeyiz" dedi.

Kayıtdışının artacağına yönelik uyarılarda da bulunan Karakaş, "Bu kararla beraber kayıtdışının artacağı, noterlerde elden para transferlerinin artacağını öngörüyoruz. Yine aynı zamanda otomobil alım-satımını kurumsallaştırmadan öte bireyselleştireceğini düşündüğümüz bir karar olmuştur. Kayıt dışı satışları artıracak bir karardır. Bu denli yüzde 17 gibi yüksek bir KDV artışı bugüne kadar herhangi bir sektörde eşine, benzerine rastladığımız bir karar değildir" görüşünü paylaştı.

KDV'nin son tüketici tarafından ödendiğine de dikkat çeken Karakaş, "Netice itibariyle KDV son tüketicinin ödediği bir vergilendirme olduğu için, nihai tüketicinin üstüne ağır bir yük yüklenmiştir, bu sebeplerden ötürü bu kararın geri alınması/daha düşük bir vergilendirmeye gidilmesi bizlerin talepleridir. Alım satımda ortaya çıkan kârın yüzde 20'lik gelir vergisi oranının üzerine yüzde 18 KDV de eklenince, ikinci el otomobil ticaretindeki toplam kârlılığın vergisi yüzde 38 olacaktır. Bu oran fiyatlara ciddi anlamda yansıyarak vatandaşın bütçesi, ikinci el otomobil almakta daha da yetersiz kalacaktır" uyarısında bulundu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Bayram İkramiyesi Ne Kadar Olacak?

Elektriğe Yüzde 20 Zam Kapıda İddiası

Merkez Bankası'nın Rezervleri Azaldı
»  Altın Fiyatlarında 'Tahvil Faizi' Düşüşü
»  TÜİK, İşsizlik Oranlarını Açıkladı
»  Benzin ve Motorin Yine Zamlanıyor
»  Fitch'ten Kötümser Tablo
»  Küresel Piyasalarda Powel Rüzgarı
»  Kur Korumalı Mevduatta DeğişiklİK
»  Doğalgaz'a Yüzde 30 Zam Beklentisi
»  Konutta KDV indirimi Geliyor
»  Şekerdeki Sorun Ayiçeğini Solladı
»  Ucuzluk İçin Yeni Proje
»  Motorine Yine Zam geliyor!
»  Türkiye İçin Korkutan Enflasyon Tahmini
»  Akaryakıtta yeni 'Nakit Ödeme' İndirim
»  Piyasalar FED Kararını Bekliyor
»  Bakan Nebati: En Büyük Risk Enflasyon
»  Son Çare 'Süper Bono' İddiası
»  Dolar Güne Nasıl Başladı?
»  FAO'dan Gıda Fiyatları Uyarısı
»   Türk Telekom da Varlık Fonu'nda
»  Akaryakıtta Büyük İmdirim Beklentisi
»  İnşaat Maliyetlerinde Rekor Artış
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.