Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5977
EURO
34,8339
IMKB
9.457,000
ALTIN
2.496,930
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İstanbul'un Taksi Sorununu Çözme Formulü
İstanbul un Taksi Sorununu Çözme Formulü
 
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul'daki taksi sorununa ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu. "İstanbul’da neden taksi sorunu yaşanıyor?" başlıklı bir tweet dizisi hazırlayan Gökçe, "Sorunun temel nedeni çok açık. İstanbul’da nüfusa oranla az taksi var. Artması lazım" dedi
 
27.9.2022 - 09:24

.İstanbul Büyükşehir Belediye Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, son zamanlarda İstanbul'da yaşanan taksi sorununa ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Konuya ilişkin bir tweet dizisi hazırlayan Gökçe, İstanbul'da taksi oranının az olduğunu ve artması gerektiğini belirtti.

Sorunun çözülebilir olduğunu söyleyen Gökçe, "Kimileri taksi sayısı artarsa plakalarının değeri düşecek diye düşünüyor. Hayır sektör sağlıklı işlerse, nitelikli, güvenli taksi hizmeti verilirse sektörün değeri de plakaların değeri de artar. Hiç merak etmesinler" dedi.

Gökçe'nin paylaşımları şöyle:

"İstanbul’da trafik yoğun olduğu için mi taksi bulunmuyor? Taksi ücretleri çok düşük olduğu için mi İstanbullular taksi sıkıntısı çekiyor? Son zamanlarda ortaya atılan bu iddiaları birlikte değerlendirelim. İstanbul’da neden taksi sorunu yaşanıyor?

Deniyor ki "taksi sorunun temel sebebi trafik sorunudur." Eğer öyleyse dünyada trafiğin yoğun yaşandığı diğer şehirlerde de taksi sorunu yaşanması lazım. Tablo böyle mi? Birlikte bakalım. Inrix Trafik Endeksi tam 50 ülkeden 1000'den fazla şehri ele alıyor. İlk 10 aşağıda

 

Evet İstanbul 10'uncu sırada.  Listenin tepesinde neresi var? Londra. Fakat Londra’da taksi sorunu yok.  4 numarada Moskova var. Peki Moskova'da taksi sorunu var mı? Hayır yok. Neden? Çünkü 12 milyonluk şehirde tam 70 bin taksi var. İstanbul’dan yaklaşık 4 kat fazla.

New York, Londra, Paris... Trafik yoğunluğu açısından ilk 5’teler. Bu şehirlerde taksi bulamama sorunu yaşanmıyor. Taksiler müşteri seçmiyor, çeşitli gerekçelerle müşteriyi reddetmiyor. Demek ki trafik yoğunluğu ile taksi erişimi sorunu arasında nedensellik bulunmuyor.

İkinci konu. Deniyor ki “Taksi ücreti düşük dolayısıyla vatandaş çok taksi hizmeti talep ediyor, bu nedenle taksi erişiminde sorun yaşanıyor.”

Ufak bir not olarak söylemek istiyorum. Herhalde dünyada talep yoğunluğundan şikayet eden tek sektör İstanbul’da taksiler olabilir.

Eğer İstanbul’da taksi hizmeti sunanlar talep yoğunluğundan şikayet ediyorsa bunun temel nedeni talebe yetişecek arz olmamasıdır. Evet biz de bu yüzden arzın arttırılmasını, daha fazla taksinin İstanbul’a hizmet etmesini istiyoruz.

Bazıları diyor ki “Efendim taksi sayısını arttırmayın, onun yerine fiyat artışı ile talebi azaltın.” Peki bu sorunu çözer mi? Hayır. Fiyatı ne yaparsanız yapın İstanbul’un günlük nüfusu 19-20 milyon. 18 bin 395 taksi bu nüfus için yetersiz.

Önemli bir nokta. Taksi ücretleri akaryakıt fiyatlarına benzer oranda hareket etmedi. Doğru. Ancak Türkiye’de memur ve çalışan maaşları, emekli aylıkları, ücretler de akaryakıt fiyatı oranında artmadı. Dolayısıyla talep yönünü daraltmaya yönelik öneriler çok haklı değil.

Burada şaşırdığım bir nokta var. Neticede öneriler şuna geliyor: “Taksi sayısı sabit kalsın. Taksi ücreti pahalı olsun. Daha az İstanbullu taksi kullansın.” Dünyada hiçbir yerde böyle bir taksicilik anlayışı yok. Taksi ayrıcalıklı bir zümrenin kullandığı ulaşım aracı değildir.

Buraya kadar örnekleriyle İstanbul’da yaşanan taksi sorununun (i) trafik yoğunluğu (ii) talep yoğunluğu nedeniyle olmadığını gördük. Sorunun temel nedeni çok açık. İstanbul’da nüfusa oranla az taksi var. Artması lazım.

Taksi sayısının artışı İstanbulluların taksi hizmetine daha kolay erişmesini sağlayacak, sektördeki hizmet kalitesini de yukarı çekecek, rekabeti arttıracak, taksi şöforleri de daha iyi şartlarda çalışma şansına erişecek.

Bu sorunu çözebiliriz. Kimileri taksi sayısı artarsa plakalarının değeri düşecek diye düşünüyor. Hayır sektör sağlıklı işlerse, nitelikli, güvenli taksi hizmeti verilirse sektörün değeri de plakaların değeri de artar. Hiç merak etmesinler.

Ayrıca taksi hizmetinin dijitalleşmesi, yeni teknolojik olanakların sisteme dahil edilmesi için çalışıyor, denetimlerimizi de eş zamanlı olarak arttırıyor ve gereken adımları atıyoruz. İstanbullular daha nitelikli hizmeti hak ediyor.

Biz tüm iyi niyetimizle bu sorunu geride bırakmak için çalışıyoruz. İstanbulluların ne istediğini de biliyoruz. Lütfen siz de bizimle düşüncelerinizi paylaşın, hep birlikte ortak akılla sorunlarımızı aşalım"



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Gaziantep'teVahşet

Dünya Mahsa Amini İçin Ayakta

Jelatin FabrikasındaFacia,3 Ölü 3 Yaralı
»  Vahşi Cnayeti Görüntüleyenlere Gözaltı
»  Ulucanlar Göz Hastanesi Kapatılıyor
»  Mevsimin ilk karı yağdı
»  Fox TV'de Görev Değiişimi
»  İnstagram'da Global Kaynaklı Kesinti
»  Tefecilere Şafak Operasyonu
»  Bursa'da Dev Uyuşturucu Operasyonu
»  Haluk Pekşen Yanlış Teşhis Kurbanı!
»  Yeşim Salkım: Bilime Güvenmiyorum
»  İkinci Elde 6 Bin KM Kurnazlığı
»  Taksiciye Falçatalı Saldırı
»  THY 17 Bin TL Maaşla Kabin Memuru Alıyor
»  İstanbul'da Kanlı İnfaz
»  TSK'dan Subay Adaylarına ‘Nikâh’ Şartı
»  Mezar Maliyetleri İkiye Katladı
»  Corona Kalp Hastalıklarunı Arttırdı
»  Gülşen 50 Konserini İptal Etti
»  Dünyanın En Zeki Ülkeleri Açıklandı
»  İstanbul'da Suya Büyük Zam!
»  Bakanlıktan 'Muayeneye Kota' Açıklaması
»  Jandarma'ya 7 Bin 500 Erbaş Alınacak
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.