Şampiyonlar Ligi statüsü gereği, UEFA klasmanında ilk 6 içinde yer alan ülkeler 2 takımını, 7 ile 9'unculuk arasında bulunan ülkeler de 1 takımını doğrudan Devler Ligi'ne gönderiyorlar. Devler Ligi'ne katılacak 16'ncı takım ise bir önceki yılın Şampiyonlar Ligi şampiyonu oluyor.
Buna göre, Real Madrid (İspanya), Villarreal (İspanya), Manchester United (İngiltere), Chelsea (İngiltere), İnter (İtalya), Roma (İtalya), O.Lyon (Fransa), Bordeaux (Fransa), Bayern Münih (Almanya), Werder Bremen (Almanya), Porto (Portekiz) Sporting Lizbon (Portekiz), CFR Cluj (Romanya), PSV Eindhoven (Hollanda) ve Zenit (Rusya) 2008-2009 sezonunda Devler Ligi'ne doğrudan katılacak.
Moskova'da yarın akşam final oynayacak Manchaster United ve Chelsea, Premier Lig'de de ilk 2 sırayı alarak Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılmayı garantilediklerinden dolayı, Şampiyonlar Ligi şampiyonuna ayrılan kontenjan, geçen yılın UEFA ülkeler klasmanında 10. sırada bulunan İskoçya'nın şampiyonu Glasgow Rangers tarafından doldurulacak.
Devler Ligi'ne doğrudan katılacak bu takımlara, ön elemelerden gelecek 16 takım daha eklenecek. Böylelikle, 4'erli takım halinde 8 ayrı grupta mücadele edecek 32 takım belli olacak.
2. ÖN ELEME
Statüye göre, UEFA ülkeler klasmanında 16'ncı ile 25'inci sıra arasında bulunan ülkelerin şampiyonları ile 10 ve 15'incilik arasında bulunan ülkelerin ikincileri 2. ön eleme turundan itibaren mücadele ediyorlar.