Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7627
EURO
43,1769
IMKB
9.704,000
ALTIN
4.042,610
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İŞTE YENİ ABD-TÜRKİYE TANIMI 'ARKADAŞIMSI DÜŞMAN'
İŞTE YENİ ABD-TÜRKİYE TANIMI  ARKADAŞIMSI DÜŞMAN
 
ABD'de yayımlanan Foreign Policy dergisinde çıkan yorum yazısında, ABD yönetiminin eskiden "model ortak" olarak tanımladığı Türkiye'nin, artık ABD'nin Ortadoğu'daki yeni rakibi konumuna geldiği öne sürüldü.
 
2.6.2010 - 22:35

Merkezi New York'ta bulunan "Dış İlişkiler Konseyi" uzmanlarından Steven Cook tarafından, Foreign Policy dergisinin dünkü sayısında kaleme alınan yazıda, son gelişmeler ışığında Türkiye ile ABD ilişkileri masaya yatırıldı.

"Frenemy'nin ('arkadaşımsı düşman') Türkçesi nedir" başlıklı yazıda "Türk iç ve dış politikalarıyla değişen uluslararası sistemde beliren yön değişikliğinin mantıklı sonucu olarak" Türkiye ile ABD arasında süren "60 yıllık stratejik işbirliğinin ardından iki ülke stratejik rakipler haline geldiğine" dikkat çekildi.

İsrail'in Türkiye'ye ait gemileri 9 eylemciyi öldürdükten sonra enterne etmesine Türkiye'nin verdiği sert karşılığın bu realiteyi açıkça ortaya çıkardığı ifade edilen yazıda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İsrail'in eylemlerini "bir ülke tarafından işlenen cinayet olarak nitelendirmesinin ve Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'e yönelik sert bir açıklama yapılması yolundaki çabalara öncülük etmesinin, Türk dış politikasında görülen yön değişikliğinin en büyük delili olduğu önü sürüldü.

Yazıda, İsrail'in Türk gemilerine enterne etmesine Türkiye'nin verdiği sert tepkinin, ABD'nin dış politika yönetimi içindeki, "Sovyetler tehdidi nedeniyle Türkiye ile ABD'nin güvenlik çıkarlarının birleştiği dönemleri özleyen" bazı çevreleri uyandırmak için yapılmış bir çağrı olması gerektiği savunuldu.

Obama yönetiminin "diplomatik ilişkilere, çok taraflılığa ve bölgesel istikrara önem veren uluslararası yaklaşımın", Türkiye'deki iktidarda bulunan AK Parti ile güzel bir birliktelik oluşturacağına yönelik umutların belirmesine neden olduğu belirtilen yazıda, yeni Washington yönetiminden gelen, Türkiye ile
ABD için "model ortaklık" kavramını ortaya atan Obama'nın ilk önceliğinin Türkiye olacağı yönündeki açıklamalara karşın, zaman ilerledikçe durumun farklı bir boyut kazandığının görüldüğü ileri sürüldü.

"Teorik olarak..."

Teorik olarak Türkiye'nin sahip olduğu nitelikler ve değerlerin, ABD'nin Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkasya'daki amaçlarını yerine getirmesinde yardımcı olacağı yönünde yapılan değerlendirmelere karşın, "Sovyetlerle oynanan satranç oyununda", "kavgacı küçük ortak" konumundaki Türkiye'nin bugün büyüyerek dünyadaki 16. büyük ekonomi haline gelmesinin ardından ortaya farklı bir durumun çıktığı yorumunda bulunuldu.

"Bölgedeki nüfuzlu oyuncu"

Yazıda, Türkiye'nin diplomatik açıdan kendini bulmaya başladığı ve son 8 yıl içinde "Ortadoğu'daki ılımlı gözlemci" konumundan çıkarak, "bölgedeki nüfuzlu oyuncu" konumuna geldiğine dikkat çekildi.

Washington ile Ankara yönetiminin genel kapsamda, "İsrail ile Filistinliler arasında barış sağlanması", "istikrarlı ve toprak bütünlüğü korunmuş bir Irak", "nükleer silahlardan arınmış bir İran", "Afganistan'da
istikrar" ve "Batıya yönelmiş bir Suriye" olarak sıralanabilecek aynı hedefleri paylaşmasına karşın, detaylara bakıldığında ABD ile Türkiye'nin tamamen ayrı uçlarda olduğunun görüldüğü öne sürüldü.

Yazıda, "İslamcı bir geçmişi bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın partisinin yönetimindeki Türkiye'nin", İsrail'den Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kaldırmak için adımlar atmasını talep ederek ve aksi takdirde bunun (açıkça ifade edilmeyen) 'sonuçlarına' katlanmak zorunda kalacağını" kaydederek, İsrail-Filistin ihtilafında ilk kez taraflardan birini seçtiğine dikkat çekildi.

Bu bağlamda Türkiye'nin Hamas'a verdiği desteğin, İsrail'in yanı sıra aralarında Mısır, Filistin Yönetimi ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu, ABD'nin diğer bölgesel müttefiklerini de kızdırdığı savunulan yazıda, Türkiye'nin Suriye rejimiyle kurduğu iyi ilişkilerin de başlangıçta George W. Bush yönetimince tepkiyle karşılandığı ifade edildi.

Türkiye'nin İran ile yaptığı uranyum takası anlaşmasına da değinilen yazıda bunun, İran'a nükleer programı nedeniyle sert BM yaptırımları uygulanması yönünde çaba gösteren ABD'nin dış politika hedefleriyle çelişen diğer bir önemli konu olduğunun altı çizildi.

"Türkiye'de yavaş yavaş yol almaya başlayan İslamlaşmayı", Türk dış politikasında görülen yön değiştirmenin nedeni olarak görmenin işin kolayına kaçmak olduğu ifade edilen yazıda, Erdoğan'ın, özellikle İsrail'e ilişkin söylemlerinin büyük bir kısmınını ideolojik bir boyutunun bulunmasına karşın,
şimdiki Türk dış politikasının mimarının Erdoğan değil, Dışişleri Bakanı Davutoğlu olduğu belirtildi.

Yazıda, Türkiye'nin uluslararası alanda aktifleşmesini savunan Davutoğlu'nun, "okumaya düşkün, yumuşak sözlü ve fazlasıyla zeki" bir kişi olduğuna ve İslamcılıkla ilgisi bulunmadığına işaret edildi.

"Türkiye'nin farklı değerlendirmeleri var"

"Doğru bir yaklaşımla, tamamen değişen dünyada, Türkiye'nin oynayabileceği rolü kavrayan" Davutoğlu'nu bu şekilde düşünmeye iten faktörün Kur'an değil, "soğuk savaşın sona ermesinin sonucu olarak ortaya çıkan yapısal değişiklikler", "Avrupa'nın sürekli olarak Türkiye'yi reddetmesi", "ülkenin
güneyi, doğusu ve kuzeyinde ortaya çıkan ekonomik fırsatlar" olduğu vurgulandı.

Türkiye ile ABD'nin, Orta Doğu'da düşman olmamakla birlikte, birbirlerinin hızla rakibi olmaya başladıkları yorumunda bulunulan yazıda, Türkiye'nin, Ortadoğu'daki tek hakim güç olmayı isteyen ve hedeflerine daha kolay ulaşmasını sağlayacağı için siyasi bir düzeni muhafaza etme arzusundaki
ABD'den farklı değerlendirmeleri bulunduğuna dikkat çekildi.

Yazıda, Türkiye'nin "kendi çıkarlarına hizmet edecek şekilde oyunun kurallarını esnetmek arzusunda olduğu" ve bunun sonucunda ortaya çıkan durumun ABD'nin çıkarlarına hizmet etmesi neyse ses çıkarmadığı ifade edildi.

"Arkadaşımsı düşman..."

Yazının sonunda, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri "Frenemy" ("arkadaşımsı düşman") olarak nitelemenin sert bir tanımlama olduğu, ancak bu ilişkiyi "model ortaklık" olarak tanımlamanın da çok büyük bir abartı olacağı yorumunda bulunulurken, ABD'nin Türkiye ile ilişkilerinin, ABD'nin, "bazı
alanlarda çok güçlü ilişkilere sahip olmakla birlikte, ilişkilerin stratejik müttefik olma seviyesine gelmediği" savunuldu ve Washington'un Brezilya, Tayland veya Malezya ile olan ilişkileri gibi yürütülmesi önerisinde bulunuldu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CHP'DE GÜRSEL TEKİN KRİZİ!

BALYOZDA ÖNEMLİ GELİŞME

BARZANİ TÜRKİYE'DE
»  GEMİNİN BANDIRASI NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?
»  BÜYÜK KUŞKU..!
»  İSRAİL ESRARENGİZ SIVI İÇİRMİŞ!
»  İŞTE GÜVENLİK ZİRVESİNDEN ÇIKAN KARAR!
»  UZMAN ERBAŞ'LARA SEVİNDİRİCİ HABER
»  CEP TELEFONU, ASKERİ SUÇ OLMAKTAN ÇIKIYOR!
»  MİLLİ TEKVANDO'CU İSRAİL KURŞUNUYLA ÖLDÜ
»  FLAŞ.. MECLİS'TEN 20 BİN POLİS ALIMINA ONAY
»  MECLİS'TEN ORTAK SES: 'İSRAİL ÖZÜR DİLEMELİ'
»  AKP'DEN BAHÇELİ'NİN SÖZLERİNE AĞIR YANIT
»  MECLİS'TE KINAMA KRİZİ!
»  ERDOĞAN'IN, 'HAYIRLI OLSUN' DEDİĞİ KARAR NEYDİ?
»  İSRAİL PROTESTOSUNDA AKP-MHP KAVGASI
»  "TÜRKİYE'YE KAFA TUTMAK HAMAS'LA MÜCADELEYE BENZEMEZ"
»  İSRAİL'İ ÇILDIRTAN FOTOĞRAF
»  MECLİS'TE BÜYÜK İSRAİL İTTİFAKI
»  ERDOĞAN, ARAP GAZETELERİNİN MANŞETLERİNDE
»  BAYDEMİR DÜN GECE HASTANEYE KALDIRILDI
»  İSRAİL, TÜRKİYE'DEKİ DİPLOMATLARINI ÜLKESİNE ÇAĞIRDI
»  DAVUTOĞLU'NDAN CLİNTON'A,'SİZ DE ANNESİNİZ"
»  GÜL'DEN, İSRAİL'E SERT TEPKİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.