Buna göre, İstanbul’un genelinde trafik bir numaralı sorun olarak gösterilirken, en fazla rüşvet olayının ihalelerin paylaşımında yaşandığı vurgulandı.
İSMMMO’nun yayımladığı, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri biriminin desteğiyle Prof. Dr. E. Figen Altuğ’un koordinatörlüğünde, Doç. Dr. Murat Çak, araştırma görevlileri Murat Şeker ve Önder Bingöl’ün yer aldığı ekip tarafından hazırlanan ve saha araştırması Stata Araştırma tarafından gerçekleştirilen “Yerel Yönetimlerde Hizmetlerden Memnuniyet ve Yolsuzluklar – İstanbul Araştırması” konulu çalışmaya göre, belediyelerde geçerli bir rüşvet tarifesi söz konusu.
Araştırmaya göre, en fazla rüşvet ihalelerin paylaşımında yaşanıyor. 1.153 denekle yapılan araştırmaya göre, ihalelerde yaşanan rüşvet olaylarının rakamı 5.000 TL ve üstü. İmar işlemlerinde verilen rüşvet miktarı 2.600 TL ve üstüne çıkarken, işe alım süreçlerinde yaşanan rüşvet olaylarının ortalaması da 1.650 TL olarak saptandı. Ruhsat işlemlerinde ortalama rüşvet miktarı yaklaşık 900 TL
-UYGUN HEDİYE İŞİ KOLAYLAŞTIRIYOR-
Araştırmaya katılanlara göre yolsuzluklar, belediyelerde en fazla emlak, imar ve zabıta, en az ise kültür-sosyal birimlerinde yoğunlaşmakta. Belediyelerde iş yaptırmak için en geçerli yol deneklerce, yüzde 43,8 oranıyla ilgili birimdeki yöneticilere işin yapılabilmesi için gerekli tüm bilgilerin verilmesi. Ancak bu orana yakın bir oran olarak sayılabilecek düzeyde yüzde 36,9 oranıyla ilgili birimdeki yöneticilere uygun bir hediye alıp onlar için yapılabilecek bir şeyin olup olmadığını sormak tercihi de ciddi bir alternatif. Yine bu görüşle birlikte değerlendirilebilecek ilgili birimdeki yöneticilerle arkadaşlık ya da hemşehrilik ilişkisine girmeye çalışmak tercihi de yüzde 14,3 ile üçüncü sırada geliyor. Dolayısıyla hediye/rüşvet verme ve adam kayırmacılık birlikte düşünüldüğünde belediyelerde bir işin yapılabilmesi için bu tür yollara başvurulması gerektiğini ifade edenlerin oranı yüzde 51,2 gibi yüksek bir oran.
-TRAFİK VE TEMİZLİK HİZMETLERİ YETERSİZ-
Araştırmada, trafik, yol ve kaldırımlar, kent temizliği gibi hizmetlerin istenilen düzeyde olmadığı da vurgulandı. 19 hizmet sınıflandırmasında yapılan araştırmada, trafik sorununun her ilçenin en önemli sorunu olduğu belirtilirken, deneklerin cevapları doğrultusunda bu sorunun Kadıköy (yüzde 81,8), Beşiktaş (yüzde 74,5) ve Zeytinburnu’nda (yüzde 73,5) yoğun yaşanıldığı kaydedildi.
Araştırmada ayrıca, asayiş sorunun yüksek olduğu ilçeler ise Bayrampaşa (yüzde 35,7), Beyoğlu (yüzde 32) ve Gaziosmanpaşa (yüzde 31,3) şeklinde.
Araştırmaya katılan deneklerin yüzde 52’si erkek, yüzde 48’i ise kadın. Araştırmada ortaokul-lise mezunu olan deneklerin toplam denekler arasındaki payı ise yüzde 61.3. Üniversite mezunu denek yüzdesi ise yüzde 27.4.
İSMMMO tarafından gerçekleştirilen araştırmanın yapıldığı bölgeler ise şöyle:
Avcılar, Bakırköy, Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Küçükçekmece, Maltepe, Sarıyer, Şişli, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu.
Vatan