TBMM’ye sunulan Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi’nin yasalaşmasının ardından nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntılar merak ediliyor. Çerçeve yasa teklifinden 2005 yılı öncesinde yalnızca örgüt üyeliğinden hüküm giyen ve müebbet cezası bulunmayan yaklaşık 3 bin 900 kişinin yararlanması öngörülüyor.
TEYİT VE TESPİT AŞAMASI
Nefes'ten Dilan Kutlu'nun haberine göre AKP, MHP, DEM Parti ve CHP milletvekillerinin imzasıyla sunulan teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilip Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Ancak düzenlemenin fiilen uygulanabilmesi için PKK/KCK’nın tasfiyesinin kesinleşmesi ve bu duruma ilişkin Milli Güvenlik Kurulu kararının Resmi Gazete’de yayımlanması gerekecek. Örgüt mensupları silah bıraktıktan sonra “teyit ve tespit mekanizması” devreye girecek. MİT Başkanı İbrahim Kalın, MGK’ya bir rapor sunacak. Milli Güvenlik Kurulu, örgütün silah bıraktığını teyit edip, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandıktan sonra yürürlük süresi başlayacak ve süre 6 ayla sınırlı olacak. Sonrasında örgüt mensuplarının dönüş süreci başlayacak.
2005 YILI SINIR
Örgüt faaliyeti kapsamında işlenen kasten öldürme suçları ile 1 Haziran 2005’ten önce işlenen ve müebbet ya da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlara ilişkin soruşturma ve davalar da düzenleme kapsamı dışında tutuldu. 2005 yılı öncesinde işlenen bu suçlardan cezaevinde olan yaklaşık 814 kişi tekliften yararlanamayacak. 2005 öncesinde örgüt üyeliğinden yatan ve cezası müebbet olmayanlar bu yasadan yararlanabilecek. DEM Partili yetkililer, örgüt üyeliğinden cezaevinde yatanlardan 3 bin 900 kişinin bu kapsama girdiğini belirtti.
Yasanın uygulanmasını koordine etmek amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın başkanlığında Değerlendirme ve Koordinasyon Kurulu kurulacak. Kurulda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, MİT Başkanı, Adalet, İçişleri, Milli Savunma, Aile ve Çalışma bakanları yer alacak. TBMM bünyesinde ise süreci takip etmek üzere İzleme Komisyonu oluşturulacak. MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın, sahadaki gelişmelere ilişkin her iki kurula düzenli olarak bilgi vermesi öngörülüyor.
İmralı Cezaevi’nde bulunan Abdullah Öcalan ve örgütün üst düzey yöneticileri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Sabri Ok ve KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bese Hozat’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 200 üst yönetici yasa hükümlerinden yararlanamayacak.