Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
IMKB
10.644,000
ALTIN
2.498,740
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ŞAMİLTAYYAR PKK'NIN NEDEN AZDIĞINI YAZDI
ŞAMİLTAYYAR PKK NIN NEDEN AZDIĞINI YAZDI
 
Gazeteci kökenli AKP Milletvekili Şamil Tayyar, son kitabında, tırmanan PKK terörünün 10 temel gerekçesini yazdı....
 
24.10.2011 - 11:41
  PKK NEDEN AZDI?
ŞAMİL TAYYAR, TIRMANDIRILAN PKK TERÖRÜNÜN 10 TEMEL GEREKÇESİNİ BÖYLE SIRALADI…
AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Gazeteci Yazar Şamil Tayyar, piyasaya yeni çıkan son kitabı “Kürt Ergenekon’u” isimli kitabında, tırmandırılan son terör olaylarını 10 temel gerekçeye dayandırırken, PKK’nın “Arap Baharı”na özenerek Türkiye’de büyük bir kalkışma provasına giriştiğini ve bölgede her eve silah dağıttığını yazdı. Tayyar, güvenlik güçlerinin son operasyonlarından önce PKK’nın eylem alanlarına ilişkin şu tespitleri yaptı.
Örgüt Hakkâri’ye 30 km uzaklıktaki Kavaklı kampında, KCK mekanizmalarını işletmeye, Kürt işadamlarından vergi toplamaya, PKK’ya yardım etmeyenleri yargılamaya devam etti.
Hakkari, Çukurca ve Yüksekova’da fiili durum yaratan PKK, ayrıca her eve silah (kalaşnikof ve tabanca) dağıtarak, “kalkışma” için hazırlıklı olmalarını istedi. MGK’na sunulan istihbarat raporlarında, neredeyse her evin birer cephanelik haline getirildiği bilgisine yer verildi.
Gelişmeler öyle bir hal aldı ki, Hakkâri ve ilçelerinin değişik noktalarına yüzlerce kilo, binlerce adet patlayıcı madde sevk edilebildi. Güvenlik güçleri sadece 25 Temmuz 2011’de Mardin’de bir kamyon dolusu silah ele geçirdi.
PKK, Hakkari’den Diyarbakır’a kadar geniş alanda evleri silahlandırma faaliyetlerini kesintisiz sürdürdü, Hakkâri üzerinden komşu illere ve yurdun iç kesimlerine silah sevkıyatı yapıldı. Ayrıca Hakkari ve çevresindeki PKK’lı sayısı sürekli arttırıldı, özellikle Kuzey Irak’tan eleman takviyesi yapıldı. Güvenlik birimlerinin tespitlerine göre; bu bölgede eskiden 300 civarında PKK militanı varken, bu sayı 2010 sonuna doğru bine ulaştı.
Bu arada, Hakkari merkezi ve çevresindeki çatışma yoğunluğu arttırılarak, buraları kurtarılmış bölge haline getirme çabasını sürdürdüler.
PKK’nın “Botan” olarak tanımladığı Hakkâri-Şırnak sınır hattı, örgütün ilk kurulduğu dönemde de eylem hattı ve ele geçirilecek bölge olarak listenin ilk sırasındaydı. 2010 yılının sonuna doğru, Hakkari’nin neredeyse tüm çevresi (Çoban dağları, Kavaklı, Armutlu) ve ili Şırnak’a bağlayan Şine köprüsü örgütün kontrolüne geçti. Şehrin giriş ve çıkışında PKK’lılar neredeyse 24 saat kimlik kontrolü yapıp çevreyi denetler hale geldiler.
Bu bölgedeki eylemler “Serhat” kod isimli PKK’lı tarafından gerçekleştiriliyor, ancak Botan sorumluluğu Masiro kod isimli militanda.
Hakkari İl merkezinde Jandarma Alay Komutanlığı, Hakkâri Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı, Jandarma Özel Harekât Taburu ve Polis Özel Harekât birliği’nin bulunduğu dikkate alınırsa, örgütün buradaki hakimiyeti anlaşılır bir durum değildir.
Aynı şekilde “Çektar” ve “Numan” kod isimli iki PKK’lının yönettiği bu bölgedeki PKK faaliyetleri üst düzeyde. 200-250 civarında terörist neredeyse Yüksekova’yı teslim almış, 15 kola ayrılıp bu bölgedeki Cilo dağlarını tümden kuşatmış durumdalar. İlçeye giriş ve çıkış, yine PKK’nın kontrolünde.
Yüksekova’da Jandarma Özel Harekat Taburu ve Taktik Tümen Komutanlığı’nın bulunduğunu hatırlatmakta yarar var. Hakkâri ve ilçelerindeki tüm askeri birliklerin emir ve komutası bu tümene bağlı.
Şemdinli’de de manzara farklı değil. “Sekvan” ve “Özgür” kod isimli iki ayrı militanın yönettiği PKK birliği 200’e yakın elemanıyla kontrolü elinde bulunduruyor. Terörist gruplar Irak ve İran sınır boylarından Şemdinli içine kadar yayılırken, ilçe merkezindeki Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı pek etkili değil.
Çukurca ve çevresindeki Kazan Vadisi’nde ise 80-90 kişilik PKK’lı gruplar “Hebat” kod isimli Şakir Bulut tarafından yönetiliyor. İstihbarat raporlarına göre, silah ve patlayıcı maddelerin Hakkâri’ye sokulduğu en kritik sınır noktası, bu bölgedeki Çığlı köyüdür.
Rapora göre; Tunus’tan başlayan Mısır, Libya ve Suriye’yi içine alarak genişleyen Arap Baharı’nın “Kürt Baharı” şeklinde provasının yapılması planlanıyordu.
Bölgesel aktör olarak Türkiye’nin sürece müdahil olmasını istemeyen güçler ise PKK’ya verdikleri desteği arttırdılar. İşin ilginç tarafı, İsrail ve Suriye gibi ezeli düşmanlar, Türkiye karşıtlığında PKK safında durdular. İran da örtülü şekilde PKK’ya lojistik destek sağlamayı sürdürdü.”
 
10 TEMEL GEREKÇE
 
kapak.20111024113949.jpg
 
10 TEMEL GEREKÇE
 
Şamil Tayyar, “Kürt Ergenekon’u” isimli kitabında, PKK’nın terör eylemlerini tırmandırmasını, 10 temel gerekçeye bağladı:
 
1-Bu eylemlerin birincil hedefi, yeni Anayasadır. PKK, yeni anayasa sürecinde taleplerin azami ölçüde metne yansıması için pazarlık gücünü arttırmak istiyor. Aksi halde süreci silahlı eylemlerle sabote edecektir.
 
2-Kürt sorununu önceleyen değil Abdullah Öcalan ve İmralı’daki dağ kadrolarının varlık nedenini misyon haline getiren PKK, tırmandırdığı eylemlerle Kürt sorununu çözmekten ziyade taleplerini Türkiye’ye dayatma çabasındadır.
 
3-Kurulduğu andan itibaren Kürtlerin temsilcisi olarak kendini pazarlayan, alternatif hiçbir sese ve örgüte izin vermeyen PKK, çözüm sürecinde tek muhatabın kendileri olduğunu, pazarlık masasında sadece kendilerinin olacağını göstermeye çalışıyor.
 
4-Artan eylemlerle kamuoyunda çözüm baskısı oluşturulduğunda, Öcalan’ın İmralı’dan ev hapsine geçişinin kolaylaşacağı umuluyor. Özellikle sivillere yönelik eylemlerin bu baskıyı yoğunlaştıracağı düşünülüyor.
 
5-Doğu ve Güneydoğu’da AK Parti’ye yönelen kitlenin, eylemlerle oluşacak kaos ortamında PKK çizgisine kayabileceği düşüncesinden hareketle, bölgede kendilerinden başka hiçbir siyasi partiye hayat hakkının tanınmadığının görülmesini istiyorlar.
 
6-Kırsal kesimdeki eylemler şehirleri, şehirlerdeki eylemler kırsal kesimi tetiklediği için eş zamanlı veya dönüşümlü planlamalarla eylemlerin etkin kılınması amaçlanıyor.
 
7-Örgüt bu eylemlerle tabanını güçlendirirken devletçi olarak gördüğü muhafazakar Kürt tabanı üzerinde tek söz sahibi olmaya çalışıyor.
 
8-Asker, polis, öğretmen, sağlık personeli, kaymakam gibi bölgede devleti temsil eden kamu çalışanları kaçırılarak, “devletin olmadığı” algısının oluşturulması planlanıyor.
 
9-Polislere yönelik artan eylemlerle, “asker yerine polisi koysanız da bizi etkilemez” mesajı verilerek, devlet yerine güçlü örgüt algısı konmak isteniyor.
 
10-Demokratik özerklik projesinde pilot bölge olarak belirlenen Hakkari ve çevresindeki PKK kuşatmasının batıya doğru yayılması sağlanarak, yeni özerk alanların oluşturulması, KCK yapılanmasına kademeli geçişin sağlanması tasarlanıyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SPİKERİN DEPREM GAFI!

UĞUR DÜNDAR'DAN ŞEHİTLERE TAZİYE İLANI!

AĞABEY'E VEDA...
»  ''GAVUR ASKERİMİ BUNLAR KARDEŞİM!''
»  HABER AJANSLARINDAN ORTAK DEKLARASYON!
»  MAHKEME KARACANLARI HAKLI BULDU,
»  NAGEHAN ALÇI: "CHE YAMYAM'DI"!
»  ÜNKÜ GAZETECİ YAŞAMINI YİTİRDİ
»  ZİRVEYE HANGİ GAZETELER ÇAĞIRILMADI?
»  "BUGÜN YAYIN YAPANLARA LANET OLSUN!"
»  TV'LER, PROGRAMLARINI İPTAL EDİYOR!
»  'BİZİM KESİRE'NİN NİŞANLISI'
»  STAR TV SATILDI,UĞUR DÜNDAR VEDA ETTİ
»  HABERTÜRK YAZARINDAN GÜLEN İTİRAFI
»  YENİ BİR GAZETE GELİYOR!
»  AYDIN DOĞAN'DAN STAR TV ANLAŞMASI!
»  65 TUTUKLU GAZETECİYLE DÜNYA BİRİNCİSİYİ
»  MUHABİRİN EN ACI HABERİ!
»  FARE GİBİ KORKUP KAÇTI
»  "KARAYILAN HABERİMİZ KEŞKE YANLIŞ OLSA"
»  TRT, EUROVİSİON FORMATINI DEĞİŞTİRİYOR!
»  STAR TV RESMEN DOĞUŞ GRUBUNUN!
»  "TANIDIĞIM TEVACÜZCÜ KÖŞE YAZARLARI VAR"
»  TRT GENEL MÜDÜRÜNÜ ŞOK EDEN YANIT
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.