Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3469
EURO
35,1453
IMKB
9,080
ALTIN
2.301,620
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
‘AKP Yedi Ayda 8 Puan Düştü’
‘AKP Yedi Ayda 8 Puan Düştü’
 
Metropoll Araştırma Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Prof Özer Sencar, 7 Haziran öncesindeki tabloyu değerlendirdi.
 
22.4.2015 - 00:54

- CHP’nin seçim bildirgesi için, “CHP, Ecevit’ten sonra ilk kez ‘Parti olarak varım’ diyerek ezber bozdu. İktidarın elindeki psikolojik üstünlüğü CHP ele geçirdi” dedi. Sencar, AKP’nin son 7 ayda 8 puan kaybettiğini belirtip başarısızlığın Davutoğlu’na kesileceğini açıkladı.
2001’de AKP’ye araştırma yapan ANAR şirketinin kurucularından olan Prof Sencar, halen Metropoll Araştırmanın başında ve bağımsız araştırmalar yapıyor. İşte SÖZCÜ’nün soruları ve Sencar’in çarpıcı açıklamaları:
AKP SON 7 AYDA 8 PUAN KAYBETTİ
Mart ayında yaptığımız iki araştırma var. CHP ve HDP’de bir miktar değişim oldu. İlk araştırmada AKP 41.8 di, CHP 26, MHP 17.7, HDP 9.8’di. Mart sonunda AKP’nin oyu değişmedi 41.7 bulduk. CHP’nin oyu 27.7’ye çıktı. CHP oylarındaki bu artışa önseçim ve emekliye 2 maaş ikramiye vaadi etkili oldu. MHP oyu 17.7’den 17.4’e indi. Dikkate değer bir değişim yok. 17 bandında kaldı. HDP son araştırmamızda 10.4’e çıktı. AKP, Eylül 2014’ten itibaren yaklaşık 8 puan oy kaybetti. Bunun 4-4.5 puanı MHP’ye gitmiş, 2.5 puanı HDP’ye gitmiş görünüyor. Kaybettiği oyların özellikle MHP’ye giden kısmının bir bölümünü geri alınabilme ihtimali söz konusu olabilir. Ama Tayyip beyin de beğenisi ve itibarında bir düşme var. 2011 seçimindeki kadar toplumda itibarı yüksek değil. Yıprandı o da.
DESTEK BABACAN’A
Tayyip beyin ekonomiyle ilgili müdahaleleri de giderek yıpratıcı bir faktör oldu. Merkez Bankası ve Ali Babacan’la takışması, onların söylediklerinin aksini söylemesi vs. Kamuoyu ‘Babacan ve MB bu işi iyi biliyor’ diyor. Biz bunu Şubat ayında araştırdık. Yüzde 67 MB’yi haklı görürken, Erdoğan’a destek yüzde 17’de kaldı. Kürtlerin özerk bir sürece doğru gittiği algısı da çıktı ortaya. Bu da AKP seçmeni içindeki ülkücü/milliyetçilerin AKP’yi terk etmeye başlamalarına neden oldu. Diğer önemli bir yıpratıcı faktör Kobani olayları sırasında Tayyip beyin tavrıdır.O günlerde yaşananlar Kürtler arasında itibar kaybına sebep oldu.
BU TABLO KOALİSYON GÖSTERİYOR
Seçim sonucunda AKP’yi 42-43 bandında bekliyorum. 41’in altını hiç görmedik. Anormal, beklenmedik olaylar çıkmazsa 42-43 bandında çıkabilir AKP. Koalisyon gözüküyor. Önümüzdeki süreçte koalisyonun ne kadar kötü olduğunu anlatacak. Bir miktar etkili olabilir. İnsanların hafızasında koalisyonla ilgili olumlu bir şey yok. Yalnız AKP’yi terk eden yüzde 7-8’lik kitle ‘ne olursa olsun diye terk ediyorum’ diyor. Koalisyon korkusu bu kitlede fazla etkili olmayabilir.
HDP BIÇAK SIRTINDA
Çözüm süreci sonucunda bir federal yapıya doğru gidilecek deyip, buna karşı çıkanlar MHP’ye gidiyor. Daha önce AKP’ye oy veren yüzde 2.5’luk Kürt kesim ise HDP’ye geçiyor. Bu Kürt seçmen kitlesi daha dindar, muhafazakar. PKK’ya karşı olan, Öcalan’la gönül ilişkisi olmayan ve 3 seçimdir AKP’ye oy veren bir kitle. Bu Kürtler, HDP’nin baraj altında kalması halinde Kürt kimliğiyle rahatsız olacaklar. Büyük bölümü Batı’da oturan Kürtler. Baraj aşılamazsa PKK, Kandil, KCK’nın barışı bozacağını, şehirleri yaşanmaz hale getireceğini düşünüyorlar Yüzde 10 civarı bıçak sırtıdır. HDP, Kürt dışı seçmenden destek bulamaz ve yurtdışından yeterli destek göremezse baraj altında kalabilir. Unutulmasın 2002 yılında DYP 9.8’le baraj altında kaldı.
ERDOĞAN’A KÖK SÖKTÜREN TEK LİDER
Demirtaş, Erdoğan’dan sonra Türk siyasetinde en başarılı ve en genç liderdir. Tayyip Erdoğan’a karşı çıkmış en etkin liderdir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 9.8 oy alması, şimdi HDP oyunun artmasında bir numaralı faktördür. Demirtaş, yerine başkası olsa bu rakamları göremez ve bugün barajı dahi konuşmazdık. Sadece Kürtlere değil, diğer kişilere de sempatik gelen, zeki, polemik gücü yüksek, cesur bir adamdır Demirtaş. Toplumda karşılığı olan bir lider. Demirtaş’ın aile resmini hangi aile ‘bu benden değildir’ diyebilir.
CHP PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜĞÜ ELE GEÇİRDİ
Ecevit’ten bu yana ilk defa CHP, ‘biz parti olarak varız’ mesajını verdi kamuoyuna. Bu kadar iddialı bir olay. İktidarı hiç dikkate almadı, eleştirmedi. ‘Ben ne yapacağımı’ düşündü, söyledi. Dertli olan insanlara hitap etti. İlk defa halk yerine millet dediler. Bu CHP’nin bugüne kadar ki ideolojik söyleminden, ortaya-merkeze doğru kayış ifadesidir. İşçilere, emeklilere, banka borçlularına direk mesajlar verdi. Bu mesajların alıcısı hazır bekliyordu. İki maaş emekliye ikramiye 1.5 puan getirdi. Mart ayında biz bunu gördük. 1500 TL asgari ücret, asgari ücretten vergi alınmaması, bankalara değişik şekilde borçlu olan insanların faiz borçlarının yüzde 80’nin silinmesi halk nezdinde karşılığı olan argümanlardır. CHP tarihinde ilk kez iktidar tarafından takip edilen parti haline geldi. Vatandaş neyin yapılacağını dinlemek ister.
MİLLİYETÇİ OYLAR MHP’YE AKTI
AKP’den 4-5 puan oy geldi. Son dönemdeki Dolmabahçe bildirisi 1.5-2 puana mal oldu iktidara. MHP’ye giden oyların bir özelliği var. MHP’nin, Devlet Bahçeli’nin cazibesi ile gitmedi bu oylar. Onlar AKP’yi terk ettiler. Milliyetçi/ülkücü oylar MHP’ye otomatik olarak aktılar. Sorun gelen oylarda değil. MHP bu akışı gördü mü? MHP’nin o oyları tutma arzusu, enerjisi, gayreti var mı?. AKP bunların bir kısmını geri almaya çalışacaktır.
BAŞARISIZLIK FATURAYI DAVUTOĞLU’NA KESECEK
AKP’de hala fenomen olan Tayyip Erdoğan’dır. Davutoğlu’nun Erdoğan’ı aşabilecek, denk düşecek bir siyasal birikimi, özellikleri yok. Ben Davutoğlu’nun AKP’ye oy kaybettireceğini veya kazandıracağını da düşünmüyorum. AKP’nin oyunu artıran da düşüren de Erdoğan’dır. AKP başarısız olursa sebebi Erdoğan’dır. Erdoğan da diyecektir ki ‘genel başkan, Başbakan sensin, oyu düşürdün’ deyip faturayı Davutoğlu’na kesecektir. Çünkü faturayı kesme yetkisi ve gücü Tayyip beydedir.“
Veli TOPRAK / SÖZCÜ



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Erdoğan, 4 G'ye Vize Vermedi

Milletvekili Adayı Jet Fadıl Mutlu

Kutlu Doğum Pastası Bahçeli'yi Kızdırdı
»  Abdullah Gül, Sessiz Sedasız Taşındı.
»  Adil Gür'den Partilere Uyarılar!
»  HDP de Seçim Bildirgesini Açıkladı!
»  Erdoğan'lı Çanakkale Reklam Filmi!
»  Koalisyonun Ayak Sesleri!
»  Bülent Arınç: Soykırım yapmadık
»  Almanya da ‘soykırım’ diyecek!
»  'Seçmen Erdoğan’ı bu kez cezalandıracak'
»  Akdeniz'de Facia,300 Kişi Sulara Gömüldü
»  Kılıçdaroğlu,O CHP'lleri Partiden Atacak
»  Erdoğan'ın İstediği Başkanlık Sistemi!
»  HDP saldırısında ‘derin bağlantı’
»  ''İhaleyi Askere Yıkacaklardı''!
»  CHP'den Ekonomik Vaad Dolu Bildirge!
»  Türkiye'nin Sembolü Belli Oldu!
»  '3 Yıldır Ekonomide Patinaj Yapıyoruz'
»  'Geziyorlar, Yiyorlar, İçiyorlar'
»  İzmir 2.Bölgede Sıralama Değişti!
»  AKP'ninSeçim Otobüsüne Yumurtalı Saldırı
»  CHP Seçim Bürosuna Saldırı!
»  HDP Genel Merkezi'ne Silahlı Saldırı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.