Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3469
EURO
35,1453
IMKB
9,080
ALTIN
2.301,620
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ŞEKERİNİZ DÜŞÜNCE NE YEMELİSİNİZ?
ŞEKERİNİZ DÜŞÜNCE NE YEMELİSİNİZ?
 
Türkiye'de şeker hastalığı çok yaygındır. Hastalığın şaşırtıcı yanı kişilerin önemli bir kısmının hastalıklarının farkında olmadan yaşamalarıdır.
 
28.9.2007 - 16:52
Şeker ciddi bir hastalıktır ve ihmal edilmemelidir. Bunun için hastalığınızı iyice anlamanız, onu iş yaşantınıza adapte etmenizi kolaylaştırır. Böylelikle sık sık kan şekeri düşüklüğü yaşamayabilirsiniz. Sorular aracılığıyla şekeri ayrıntılı bir biçimde anlatmak isterim. Temponuza göre yiyeceklerinizi doktorunuzla birlikte belirleyin.

* Şeker hastalığı nedir? Eğer şekeriniz varsa vücudunuz insülin üretemez veya bunu kullanamaz. İnsülin, sizi hayatta tutan enerjiyi şekerden almanızı sağlayan bir hormondur. Birkaç çeşit şeker hastalığı vardır ve en önemlileri Tip 1 ve Tip 2 olarak adlandırılır.

TİP 2 TEHLİKESİZ Mİ?

* Tip 1 nedir? Çoğunlukla çocuklar ve gençlerde görülür. Bu türde vücut yeterli insülin üretemez ve insülin iğnesi kullanılması gerekir. Sık idrara çıkma, açlık hissi, yorgunluk, görme bozuklukları, çok susama, aşırı kilo kaybı ve sinirlilik belirtileriyle kendini gösterir.

* Tip 2 kimlerde görülür? Şeker hastalarının çoğunluğu bu türdendir. Genellikle 45 yaş ve üzeri, ailesinde şeker hastalığı bulunan, fazla kilolu, egzersiz yapmayan ve kan yağları yüksek kişilerde ortaya çıkar. Gebelikte şeker hastalığı çıkan kadınlarda da diyabet gelişebilir. Bu türünde vücut yeterli insülin üretemez veya yeterince kullanamaz. Tedavisinde şeker ilaçları, bazen insülin iğneleri, özel bir diyet ve düzenli egzersiz işe yarar.

* Belirtileri neler? Tip 1'de görülen belirtilerinden herhangi birinin yanı sıra sık sık enfeksiyon geçirme, zor iyileşen yara ve kesikler, eller ve ayaklarda uyuşma ile karıncalanmalar, tekrarlayan deri, diş eti ve idrar yolları enfeksiyonları şeklindedir.

* Şeker kontrolünü nasıl yapmalıyım? Günlük şeker takipleri ve kan seviyesinin iyi kontrolü en önemli adımlardır. Eğer tedavi edilmezse şeker hastalığı, çok yüksek kan şekeri düzeyleri ve ciddi kalp, göz, böbrek ve beyin hastalıklarına yol açar.

* Kan şekerim düşerse? Şeker hastalarında, az yemek yemek, fazla insülin veya şeker ilacı kullanmak yüzünden kan şekeri düzeylerinde düşmeler görülebilir. Bu yüzden doktorunuzun beslenme ve ilaçları kullanma önerilerine harfiyen uymanız önemlidir. Düşük şeker belirtileri; titreme, sersemlik, açlık hissi, soğuk terleme, baş ağrısı ve ciltte solukluktur. Ruh halinde ani değişmeler, anormal el-kol hareketleri, dalgınlık ve ağız çevresinde uyuşmalar da görülür.

* Hangi pratik önlemler sağlıklı? Kan şekeri seviyelerinizin normal sınırlar içerisinde kalmasına gayret edin. Bu sizin kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar ve sağlıklı kalmanıza yardım eder. Doktorunuz ne sıklıkla şeker kontrolü yapmanız gerektiğini söyler. Bunun en kolay yolu evinizde kendi şekerinizi ölçmenizdir. Piyasada çok uygun fiyatlarda otomatik şeker ölçme cihazları satılıyor. Bir çizelge tutmak işinizi kolaylaştırır. Kan şekeri, karbonhidrat veya protein içeren herhangi bir yemekle yükselir. Toz veya küp şeker de bir karbonhidrattır. Suni tatlandırıcılar ise değildir ve şekeri yükseltmez. Sadece tat verirler ve çok düşük kalori içerirler.

SPORU DA EKLEYİN

Dengeli beslenin. Doğru miktarda sağlıklı yiyecekler hem şekeri hem de kilonuzu kontrol etmeye yarar. Vücut her gün dört ana gıdadan çeşitlere ihtiyaç duyar; sebze ve meyveler, tahıllar, süt ürünleri ve et, balık, tavuk ve yumurta. Ancak çok fazla yağ ve kolesterol şeker hastaları için zararlıdır. En fazla yağ, kırmızı et, süt ürünleri, yumurta sarısı, tereyağ, nebati yağlar ve tatlılarda bulunur. Düzenli egzersiz de çok faydalıdır. Kan şekerini düşürür, fazla kilolarınızı vermenize yardımcı olur.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"TÜRK'ÜM DEMEK BİLE SUÇ OLDU"

SU ALTINDAN BİR DENİZDEN DİĞER DENİZE YÜZDÜ

BAKAN YILDIRIM'DAN ADSL MÜJDESİ
»  TOPBAŞ'DAN YAĞIŞ MÜJDESİ
»  İSTANBUL'UN 68 GÜNLÜK SUYU KALDI
»  ADANA'DA YILAN BEBEK DOĞDU!
»  DEV DENİZANALARI İSTANBUL BOĞAZI'NDA
»  OTOMOBİLİM DAHA AZ YAKSIN DİYENLER
»  BİR GAZİNİN YÜREK BURKAN HİKAYESİ...
»  VALİ VATANDAŞA TELEFON NUMARASINI AÇIKLARSA
»  OKUL TABELASİ ATATÜRK RESMİNİN ÜSTÜNE KONULDU
»  İŞTE DÜNYA'DAKİ GELİR DAĞILIMININ ADALETSİZLİĞİ
»  TANRI JÜPİTER GAZİANTEP'Lİ MİYDİ?
»  ASKERE ÇAĞRILAN BELEDİYE BAŞKANI GAZETELERE İLAN VERDİ
»  İSTANBUL TRAFİĞİNE KADEMELİ MESAİ ÇÖZÜMÜ
»  TÜRKİYE'DE İNTERNET 10 DAKİKA ÇÖKTÜ
»  TV'DE İDRARINI İÇTİ
»  KARADENİZDE DEV LEVREK YAKALADI
»  CUMHURİYET TRENİ KAMYONA TOSLADI RAYDAN ÇIKTI
»  "VEKALETEN ORUÇ TUTULUR" İLANI
»  BEYAZ HOCAYA DEMEDİĞİNİ BIRAKMADI
»  EN ÇOK KULLANILAN İSİMLERİ BİLMEK İSTER MİSİNİZ?
»  UÇAĞIN KANADINDA ÜÇ BİN KİLOMETRE UÇTU
»  ÜNİVERSİTE BİTİRDİLER AMA ANCAK DEĞNEKÇİ OLABİLDİLER
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.