Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3295
EURO
35,0907
IMKB
9,042
ALTIN
2.298,580
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
5 ay 29 gün çalışan 50 bin işçiye müjde
 Cahit Saraçoğlu 4 Mayıs 2016 Çarşamba  

Kamuda 5 ay 29 gün çalışma şartına tabi olan işçilerin artık kurumlarda işçi ihtiyacı ola süre boyunca çalışmalarını sağlayacak bir düzenleme getiriliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından talimatının verildiğini düzenleme, 5620 sayılı kanun kapsamındaki köy hizmetleri, il özel idareleri, çay-kur, tarım, orman bakanlıkları, demiryolları gibi kamu kurumlarında 5 ay 29 gün çalışan işçileri kapsıyor.

Yapılacak düzenleme ile bu kurumlarda çalışan 5 ay 29 günlük işçilerin süre sınırını, kurumun ihtiyacı olduğu süreye kadar çıkarılmasını içeriyor. Böylece kurumun ihtiyacı 12 ay ise 5 ay 29 gün çalışan işçi 12 ay boyunca çalışması sağlanacak. 

Çankaya Köşkü’ndeki gerçekleşen öğle yemeğine, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Memur Sen Başkanı Ali Yalçın, Kamu Sen Başkanı İsmail Koncuk’un da aralarında bulunduğu konfederasyon başkanları katıldı.

DİSK Başkanı Kani Beko, çalışmalarının yoğunluğunu gerekçe göstererek yemekte yer almadı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Selçuk Özdağ ve Mehdi Eker, Genel Sekreter Abdülhamit Gül de sofrada hazır bulundu.

 

Yeni Şafak Gazetesi’ne Başbakan Davutoğlu ile yapılan görüşmeyi anlatan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte gittiklerini dile getirdiler.

Sendikalar olarak geçen yıl 30 Mayıs 2015 tarihinde imzaladıkları kamu sözleşmesinin 9’uncu maddesinde yer alan şeker fabrikaları, köy hizmetlerinde, il özel idarelerinde demiryolları, çay-kur, tarım ve orman bakanlıkları gibi kamuda 5620 sayılı yasa kapsamında 5 ay 29 gün çalışan geçici işçilerin durumunu görüştüklerini belirttiler. Yasa’nın 2007 yılında yürürlüğe girdiğini, 5 ay 29’den fazla çalışma yapılamadığını belirten başkanlar, “Mesela demiryolları 24 saat 365 gün açık, ama işçi 5 ay 29 gün çalışıyor işten çıkıyor, onun yerine taşeron işçisi alıyorlar. Biz o zamanki anlaşmada ‘çalışma yapılır’ denilmesini koymuştuk.

Ancak bugüne kadar bir çalışma yapılmamıştı. Başbakan’dan üzerinden bir yıl geçen bu düzenlemenin gereğini yerine getirmesini talep ettik. Sayın Başbakan da talimat verdi. 5 ay 29 günlük sürenin alt sınır olarak kabul edilmesi istedik. Kamu kurumlarının ne kadar süre işçiye ihtiyacı varsa, örneğin demiryollarının 8 ay ise 8 ay, 10 ay ise 10 ay, 12 ay ise 12 ay işçi ihtiyacı varsa, 5 ay 29 gün çalışan işçilerin kurumlarında o kadar süre çalışmaları sağlansın istedik. Ya da Orman Bakanlığı 5 ay 29 gün çalıştırdığı işçi için ‘yaz dönemi yangın mevsimi oluyor benim 2 ay daha ihtiyacım var’ derse, bu işçiler o 2 ay boyunca da çalıştırılacaklar. Böylece süre sınırı kalkacak” değerlendirmesi yaptılar.

 
DÜZENLEME 50 BİN KİŞİYİ ETKİLEYECEK
 
Söz konusu 5620 sayılı kanun kapsamında kamu kurumlarında 5 ay 29 gün çalışanların sayısının da azımsanmayacak seviyede olduğuna işaret eden Atalay bazı Şeker Fabrikalarında 3 bin, Devlet Demiryollarında 1900, Tarım Bakanlığında 1000, Çay-kur da 8 bin, Orman Bakanlığı bünyesinde de 9 bin kişinin çalıştığını söyledi. 
 
 
5620 sayılı Kanun ile kamu kesiminde altı aydan fazla çalışan geçici işçiler daimi işçi kadrolarına alınmıştı. Ancak aynı kanunun geçici 1. maddesi ile de altı aydan daha az çalışan geçici, kampanya ve mevsimlik işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçirilmeyeceği düzenlemesi yapılmıştı. Birçok kamu iş yerinde halen geçici, kampanya veya mevsimlik işçiler ilgili kanun gereği yılda 179 gün (5 ay 29 gün) çalışma yaptırılıyor. Anılan işçiler uzun yıllar bu şekilde çalıştırılıyordu. Örneğin TCDD'da geçici olarak çalışanların kıdemlerine bakıldığında 25-30 yıldır kadro alamadan çalışan işçilerin olduğu biliniyor. Geçici işçilerin çalışmadığı dönemler için genel sağlık sigortası primleri çalıştığı kamu kurumu tarafından karşılanıyor. Bu işçiler altı aydan daha az çalıştırılırken, çalıştıkları iş yerlerinde taşeron işçisi istihdam edilmekte ve taşeron işçilerinin işçilik maliyetleri daha da yüksek olabilmektedir. Geçici işçilerin yılda 360 gün çalıştırılmaları ile çoğu iş yerinde alt işveren uygulamasıyla hizmet alımı ihalesine gidilmesine de ihtiyaç kalmayacak.

 

Esen kalın...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 1   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 
Süleyman Demir
5 Haziran 2016 Pazar 10:04
Yirmi yıl oldu çalışıyorum mevsimlik olarak 2006 da kadro alamadık ve ön yıldırma düzenlemeyi bekliyoruz son bir ay kaldı beş ay yirmidokuzun tamamlanmasina acaba yetisacakmi bu düzenleme lütfen bizi rahatlatın çok zor günler yaşıyoruz
Katılıyorum  Katılmıyorum  
%50 %50

 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.