Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.496,860
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Aslında Her şeyin Sorumlusu Metalurji ve Malzeme
 Yasin Burak Arslan 30 Ocak 2016 Cumartesi  

 Temel Bilimlerden tutun, Mühendislik ve Tıp gibi epey detaylı bilimlerden azar azar köken alıp; yeni bir bakış açısıyla ihtiyaç duyulan alanlara modifiye olabilen bir bölüm olan Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinden bahsetmek istiyorum.

Türkiye adı uzun yıllardır Metalurji ve Malzeme Mühendisliği olarak bilinse de yurtdışın da malzeme bilimi ve mühendisliği olarak bilinmekte ve yeni yeni rağbet görmektedir. Bölümün genel amacı bu kadar çok olan temel bilimleri öğrenciye vermek değildir esasen.

Genel fikir sahibi edip belli bir ürün yada ürünlerde uzmanlaşmayı sağlamaktır. Disiplinler arası bir bölüm olması itibariyle metal, seramik, olimer ve bunların kompozitlerini inceleyip farklı yorumlar alınması amaçtır. Yani bir tıp doktoru yada biyolog gelip seramik malzemeyi kemikte kullanabilir, makine mühendisi de kullanabileceği bir parçayı en ucuz ve en hafif şekilde üretmeyi düşünebilir.

Sadece malzeme olarak düşünmemek lazım . Bir çok çeşitleri olan nano/mikro iç yapıların yapımında, malzemelerin fiziksel-mekanik-optik-elektronik-manyetik özelliklerini belirleyebilen, son zamanlarda popüler olan simülasyon oluşturma ve veri programlama süreçlerini kontrol eden ve tüm bunları hayata geçirebilen bir bilim olduğu unutulmamalıdır.

Eğitim süreci de 4 yıl olarak öngörülmüştür. Analitik düşündüren ve tasarım yeteneğiyle diğer mühendislik bölümlerine göre öne çıkabilecek yetenekteki öğrencilerin seçmesi gerektiği ve işlenecek derslerinde bu yönlerde ağırlıklı olarak anlatıldığı bir bölümdür. 

Mezun olduktan sonra Metalurji ve Malzeme Mühendisi veya Malzeme Bilimi ve Mühendisi unvanını alacak ve herhangi bir malzeme üretimi ile alakalı uygulamaları bilen, üreten vb.  Tüm süreçlerle alakalı donanımlı mühendisler yetiştirmek amaçlanmıştır. Tüm alanlara modifiye olabilen Metalurji ve Malzeme

Mühendisleri tüm metal sanayi işlerinde, tüm seramik sanayi işlerinde, Polimer sanayinde, İletken/Yarı-iletken sanayinde,  Savunma sanayinde, Makine imalat-Otomotiv-uçak-gemi sanayilerinde, Elektrik-elektronik malzeme üretimi, Biyomedikal malzeme üretimi, Kalite kontrol ve gözetim şirketleri vb. aklınıza gelen kamu kuruluşları ve özel şirketlerde çalışabilirler. Aynı zamanda akademide devam edebilir, üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirsiniz. 

 Time dergisinde bile HIGHEST-EARNING MAJORS diye bahsedilen yani en çok kazan 10 meslek arasında yer almaktadır.Yapılan çalışmalarda ise geleceğin en iyi meslekleri veya en gözde meslekleri arasında bulunmaktadır.

Özel sektörde yeni yeni duyulmaya ve ağırlık verilen bir branştır nedeni ise bütün fabrikalrın bir ayağının yurt dışı olmasıdır.Yurt dışında material science and engıneer olarak bılınmektedir.

Sanayimiz geleneksel metalurji alanında oldukça iyi bir yerde. Demir-çelik sanayi olsun, döküm sanayi olsun, ya da cam sanayisine geçelim, geleneksel, düz camları kastediyorum, yine Türkiye oldukça iyi bir yerde. Durumun böyle iyi olmasından, bu malzemelere dair  problemlerin önemli ölçüde çözüldüğünü ve artık bu bilginin sanayiye aktarıldığını anlıyoruz. Ama malzeme mühendisliği dediğimiz zaman, burada üretilen malzemelerin büyük ölçüde sanayiye ulaşmadığını, bunların hala gelişmekte olduğunu görüyoruz.

Bunlar, gelecekte büyük ölçüde sanayide olacağını kabul ettiğimiz malzemeler.Bir malzeme araştırmaları topluluğunun kurulması birçok soruna çare olacaktır.

Böyle bir şey kesinlikle gerekiyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.