Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4964
EURO
34,7460
IMKB
9.549,000
ALTIN
2.479,410
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Yatırım Maliyeti ve En Önemli Giderler
 Yasin Burak Arslan 31 Ekim 2016 Pazartesi  

Bizim sanayicilerimizde, özellikle de yeterince kurumsallaşamamış olan firmalarda iş ve yatırım yaparken, yatırım maliyeti en önemli gider kalemi olarak öne çıkıyor.

Yapılacak yatırımın fizibilitesine göre, yüksek yatırım maliyetleri göze alınabilirken bilgiye yatırım konusunda büyük sıkıntılar yaşanmakta. Bu da çok yüksek sermayelerle çalışılırken düşük verim elde edilmesinin en önemli sebeplerinden biri.
Üretimde verim ve maliyet ilişkisindeki bir diğer sorun da fiyat algısının günümüz piyasa koşullarına uygun olmaması. Son 10-15 yıllık döneme kadar ürün fiyatları, maliyete konan kar marjı ile belirlenmekteydi ve maliyetleri çok çeşitli kalemler oluşturmaktaydı. Kalemlerdeki değişkenliklere rağmen kar marjının sabit kalması, artan maliyetlerle beraber fiyatların da artmasını sağlıyordu. Bu kalemleri aşağıdaki akışta görebilirsiniz.
Maliyeti kalemleri incelendiğinde, maliyeti en etkileyen faktörlerden biri de, insan ve makina hataları olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Her insan veya makina hatasının yukardaki akışda sol üst taraftaki kalemlere ek olarak ayrıca zaman kaybını da eklediğimizde, 6 büyük kayıp meydana geldiğini ve bunların da maliyetleri yüksek seviyelere çıkardığını görmekteyiz.
6 Büyük Kayıp Kalemleri
Arızalar
Set-Up ve Ayar
Küçük Duruş
Yavaş Çalışma
Ayar, Set-Up Firesi
Üretim Firesi
Günümüz piyasa koşullarında, fiyat algısında zorunlu bir değişiklik meydana geldi. Artık rekabetçi bir piyasada öne çıkmak isteyen firmalar, maksimum kar marjını elde edebilmek için sabit ve yüksek fiyatlarda satış yapmak yerine düşük fiyatlarda yüksek kar marjı elde etmeye çalışıyorlar. Bunu yapmanın yolu ise, insan ve makina hatalarından kaynaklanan kayıpları en aza indirerek maliyetleri minimize etmekten geçiyor. Bu yüzden bir çok veri arttırıcı yöntem uygulanmakta, iş yerlerinde çok dinamik, hareketli ve tempolu bir çalışma ortamları oluşmakta. Bu konuya daha sonra değineceğim.
Maliyetleri düşürmek için makina ve insan hatalarının ön plana çıkmasıyla beraber, işletmelerin iş akışlarında da değişiklikler meydana gelmeye başladı ve performans bazlı değerlendirmeler yapılır hale gelindi. Ölçme – Değerlendirme ve Kök nedenleri iyileştirme süreçleri, akışlara dahil olduğunda, süreçte en önemli eksiklerden birinin eğitim olduğu artık inkar edilemez duruma geldi.

Eğitim ama ne eğitimi  Üretim ve üretim destek süreçleri konusunda sistematikleşme için farklı yöntemler mevcut

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.