![]() |
Ülkü Ocakları, Kahramanmaraş katliamını ananlara saldıran grubun kendileriyle alakası olmadığını açıkladı. Katliam davasının bir numaralı sanığı Şendiller de “Boyunlarında zincir vardı. Giyim kuşamlarıyla ülkücü olmadıkları belli” dedi.
Kahramanmaraş’ta 1978’de meydana gelen, 111 kişinin öldüğü olayların yıldönümü nedeniyle kentte düzenlenen anma törenine yönelik saldırı girişimine tepkiler sürüyor. En ilginç tepkilerden biri ise katliam davasının bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller’den geldi.
Anma töreni sırasında ortaya çıkan gerginliği bürosundan izleyen ve zaman zaman kaygılandığını belirten Şendiller “Provokatörlerin hevesleri kursaklarında kaldı” dedi.
Saldırı girişiminin bir grup gencin tepkisi olduğunu söyleyen Şendiller şöyle devam etti: “Bunun herhangi bir grup, görüş ya da ocakla ilgisinin olmadığı yapılan açıklamalarla da ortaya kondu. Bu nedenle bazı medyada sanki ülkücü kesimin yaptığı gibi bir hava verilmeye çalışılması doğru değildir. Kaldı ki, bu gösterilere katılan gençlerin içerisinde giyim- kuşam olarak ülkücüleri temsil etmeyen gençlerin olması hatta boynunda ‘zincir’ olan gençlerin bulunması da bizim bu görüşümüzü doğrular niteliktedir. Anlık gelişen bu tepkinin Valilik binası önünde gösterildiği sırada bizim irtibat büromuzun da Valilik karşısında olması nedeni ile biz de olayı balkondan takip ettik. Bunu bir kısım basın mensubu ‘balkondan izledi’ diye vererek duyurdu.”
Balkona tahrik için çıkmadığını da söyleyen Şendiller “Kahramanmaraş’ta Alevi ve Sünniler’in 32 yıldan bu yana kardeşçe yaşıyor” dedi.
Ülkü Ocakları: Bizle ilgileri yok
Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Merkezi tarafından da konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Ülkü Ocakları’nın ‘hukuki menşei olmayan hiç bir tertip içerisinde yer almadığı’nın belirtildiği açıklama şu görüşlere yer verildi:
“Kahramanmaraş’ta, 1978 yılında meydana gelen olayların 32’nci yıldönümü münasebetiyle tertiplenen programda bazı gerginlikler yaşanmıştır. Bu gerginliğin tarafı olan bir grup, ’bozkurt’ işaretini kullanmış ve çeşitli sloganlar atmıştır. Ülkü Ocakları, hukuk çerçevesinde geliştirdiği söylem ve fiillerin de, her hangi bir hukuksuzluğu beraberinde getirebilme ihtimalini de düşünerek, üst düzey bir hassasiyetle hareket etmektedir. Ülkemizin etnik ve mezhepsel anlamda, bir kavram bunalımına çekilmek istendiği ve bu temelden bir iç kargaşa oluşturulma planlarına şahit olunduğu şu zaman diliminde, ülkücü gençlik, tarihi misyonunun ve vizyonunun gerektirdiği itidalli duruşunu, her platformda muhafaza etmekte ve bu şuuru alabildiğine içselleştirmenin gayretini göstermektedir. Kahramanmaraş’ta yaşanan hadisede, gerginliğin odağında yer alan şahıslar, fotoğraf karelerinde gözükmektedir. Camiamızla özdeşleşmiş bazı sembol ve simgeleri kullanan bu şahısların, kurumsal yapımızla hiçbir bir ilgisi bulunmamaktadır. Yaşanan hadiselerin, tarafımızca tasvip edilmesi de mümkün değildir.”
Türkiye tarihinin en kanlı sayfalarından biri olan Kahramanmaraş katliamında resmi rakamlara göre 111 kişi öldü. Olayla ilgili açılan davanın bir numaralı sanığı Şendiller’in balkondan anmayı izlemesi eleştiri konusu olmuştu.21/12/2010