SİYASET VE ADALET, CMK'DA KARŞI KARŞIYA!

6 Ocak 2011 Perşembe  09:25

Tıkanıklık yüksek yargıda
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) tutukluluk sürelerini belirleyen 102'nci maddesinden toplam bin 236 kişinin yararlanabileceğini söyledi. Tahliyelere  yönelik eleştirilere karşı ise asıl sorunun yüksek yargıda yaşandığını söyledi. Bir davanın ağır ceza mahkemesinde ortalama bin 622 günde bitirildiğini, bu davanın ilk derece mahkemesindeki yargılama ve savcılık soruşturmasının 580 günde bitirildiğini, aynı dosyanın da bin 42 gün yüksek yargıda beklediğini anlatan Ergin, bir dava dosyasının ortalama 473 gün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda beklediğini, dosyanın ilgili ceza dairesinde de 399 gün kaldığını vurguladı.
RADİKAL TEDBİR ŞART
 Bu sürenin kısaltılması için çalıştıklarını belirten Ergin, 'Bugün itibarıyla tutuklu toplam 953 kişi civarında bu düzenlemeden istifade edebilecek gibi, ilk derece mahkemelerinden bu düzenlemeden yararlanan kişi sayısı 280 civarındadır. 40 bin rakamı kesinlikle doğru değil.
Radikal tedbirler alınmazsa bu rakam 2 bin olur, 3 bin olur, 2014'te daha fazla da artabilir. Burada tıkanıklık yüksek yargımızda' dedi.


2004'te Ergenekon yoktu

Tahliyelere ilişkin düzenlemenin, 2004'te yapıldığını hatırlatan Ergin, 'O zaman Ergenekon soruşturması var mıydı?' diye sordu. Yargıtay'ın iş yüküne dikkat çeken Ergin, ekledi: Her staj yapan için staj dönemi değerlendirmesi yapılıyor, hakim adayları için de 1934'ten bu yana yapılmakta. Sizin davanıza kumar ya da alkol bağımlısı birinin bakmasını ister misiniz?'

Maharet cözüm üretmek
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Adalet Bakanı'nın uzayan davalara ilişkin eleştirisine yanıt yanıt verirken 'Demek ki nasıl çalıştığımızı bilmiyor. Maharet çare bulmak, mazeret üretmek değil' dedi. Gerçeker, makamında habercilere yaptığı açıklamada, 'Yasal düzenleme yapıldıysa, tutukluluk süreleri şu kadar olacak deniliyorsa, Yargıtay bunun dışına çıkıp başka türlü bir karar verme imkanına sahip değil ki' dedi. Gerçeker, şöyle devam etti:
ÇOK TALİHSİZ AÇIKLAMA
- Çok talihsiz bir açıklama. Adalet Bakanı herhalde Yargıtay'ın ne şekilde, nasıl özveriyle çalıştığını, gece gündüz, bayram, tatil demeden nasıl çalıştığını bilmiyor? Yargıtay'da zaten tutuklu dosyalarına öncelik veriliyor. Ama dosya sayısı o kadar fazla ki, öncelik de verilse zaten bunların incelenmesi ayları, yılları buluyor.
n Bu iş yükü sorunu halledilmedikten sonra bunun önüne geçmeniz mümkün değil. Artık bir çare üretmek lazım. Maharet mazeret bulmak değil, çare üretmek.

Binlerce tahliyeyi önledik
Yargıtay 1. Ceza Daire Üyesi Salih Zeki İskender, CMK'nın 102. maddesinin yürürlük tarihinden 1 yıl önce, bu kapsama girebilecek dosyaları tespit ettiklerini ve bu süreçte 9 bin dosyanın sonuçlandırıldığını söyledi. İskender, 'Sadece adam öldürme suçlarına bakan bir dairede 50'ye yakın tahliye çıkması abartılacak bir şey değil. 1 yıl öncesinden çalışıldı ve binlerce cinayet sanığının tahliyesi önlendi' dedi.6 OCAK 2011/AKŞAM



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/SİYASET-VE-ADALET-CMK-DA-KARŞI-KARŞIYA/139289