![]() |
Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olması ve bu süreçte yaşananların Türkiye kamuoyunun önünde cereyan ettiğini belirten Bozdağ, şöyle konuştu:
"Benim görüşüme göre, Sayın Kılıçdaroğlu, CHP kurultay delegelerinin oyuyla genel başkan seçilmiştir. Ama o süreçte yaşanan tartışmalarla ilgili soruları, değerlendirmeleri, birtakım şüpheleri herkes kendi cephesinden değerlendirecektir. Tabii aydınlatılmadığı, konular tam açıklığa kavuşturulmadığı için bu tartışmaların önüne geçme imkanı yok. Bu sorular insanlar tarafından sorulabilir, kişiler kendine göre cevaplar oluşturabilir. Ama bize göre Sayın Kılıçdaroğlu, CHP kurultay delegelerinin oyuyla genel başkan seçilmiştir."
-TAHLİYELER-
Bozdağ, CMK’nın 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından gerçekleşen tahliyeler konusundaki soruları yanıtlarken, bu konuda mazeret üretilmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in yaptığı basın toplantısında pek çok mazeret sıraladığını ifade eden Bozdağ, geçiş sürecinde eldeki dosyaların sonuca bağlanması ve bugünkü sorunların yaşanmaması için yasama organının yargıya gerekli süreleri verdiğini kaydetti. Bekir Bozdağ, şöyle konuştu:
"Bazı daireler ellerindeki dosyaları sonlandırırken, 4 dairenin
dosyaları sonlandırmadığı anlaşılıyor. Bundan sonra çözüm nedir. Çözümün biri yargıdadır. Bu dosyaları karara bağlayacak olan Hükümet ve Adalet Bakanı değildir, Yargıtay’dır, mahkemelerdir. Mahkemeler, bu dosyalarla ilgili görüşme sürecini ona göre ayarlayacaktır. Öne geriye bırakma yetkisi, tamamen Yargıtay’ın kendi takdirindedir. O takdir çerçevesinde bu dosyalara öncelik vermeleri çok önemlidir. Öncelik vermeleri halinde bu tür tahliyelerin önüne geçilecektir.
Hükümet de yapması gerekeni yapacaktır. Bu kapsamda şimdiye kadar çeşitli adımlar atıldı. Adalet Bakanı, Yargıtay’da bir milyon 800 bin dosyanın eritilmesi için de yapılması gereken hazırlıkların yapılacağını söyledi. Böyle bir çalışma gelirse, onunla ilgili adımlar da atılacaktır."
-"ERDOĞAN’IN DOSYASI KURYEYLE ALELACELE GELDİ, İVEDİLİKLE ELE ALINDI"-
Bozdağ, geçmişte Başbakan Erdoğan ile ilgili dosyanın kuryeyle ve alelacele Diyarbakır’dan Ankara’ya geldiğini belirterek, ivedi iş olarak ele alındığını, dosyanın hemen kesinleşip karara bağlandığını, Erdoğan’ın isminin listeden silindiğini anlattı. Bozdağ, "Bu noktada takdir yetkisi, öne alma, geriye bırakma Yargıtay’a, ilgili dairelere aittir. Onlar öne alıp geriye bırakabilirler. İvedilik konusunda Yargıtay’ın gerekli hassasiyeti göstermiş olsaydı bu tartışmalar belki bu boyutta yaşanmazdı, çok az belki tahliye olurdu, belki hiç olmazdı" dedi.
-RTÜK YASA TASARISI-
Bozdağ, diğer partilerle varılan mutabakatın işlediğini, bu kapsamda TBMM Genel Kurulunda iki hafta boyunca Türk Ticaret, Borçlar ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile uygulama yasa tasarılarının ele alınacağını ifade etti.
Yarım kalan RTÜK Yasa Tasarı’sının ne zaman görüşüleceği sorusuna Bozdağ, "Gruplarla, mutabakata vardığımız konuları görüşme kararımız var. Onun içinde RTÜK yoktur. Ama kalan bölümü, mutabakat çalışmaları bittikten sonra yasalaştıracaktır. Belki 1 hafta sonra çıkacaktır. Böyle bir gecikme olabilir. Bu arada bir şey olabilir mi, bu konuda da öngörüde bulunmak istemem" diye konuştu.
-10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ-
Bekir Bozdağ, basının önemli görev ifa ettiğini ve bugüne kadar bu görevi başarıyla yerine getirdiğini belirterek, basının aslında büyük bir denetim mekanizması olduğunu ifade etti. Türkiye’de basının güçlü olması, haberleri doğru şekilde vatandaşa yansıtması, kamuoyunu doğru yönlendirmesi gerektiğini kaydeden Bozdağ, "Parlamentoda gazetecilerin konuları nasıl titizlikle takip ettiklerine şahidim. Basının hızlı hareket etmesinden pozitif olarak etkileniyoruz. Adalet, Plan Bütçe ve diğer komisyonlarını takip eden arkadaşlara herhalde fakülte diploması verilse azdır. Çünkü kanunları uzmanları kadar takip edip, oradaki anlaşılmaz konuları halkın anlayacağı şekilde ifade edip aktarıyorlar" diye konuştu.
PMD Başkanı Göksel Bozkurt’un "2 yıl önce elimizden alınan ’Yıpranma hakkı’nın tekrar verilmesini talep ediyoruz" demesi üzerine Bozdağ, 2 yıl önce yapılan düzenlemede yıpranmanın yeniden düzenlendiğini, konuyla ilgili talepleri ilgili bakana ileteceğini söyledi.