![]() |
GENEL Kurul’da halen görüşmeleri süren muhalefetin de Başbakan Erdoğan’a istediği televizyon programını yasaklama yetkisi verdiği yönelik eleştirilerine neden olan RTÜK Yasa Tasarısı’yla ilgili hem RTÜK’den hem de Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’ten yanıt geldi. RTÜK açıklama yaptı. RTÜK, maddenin 16 yıldır yürürlükte olduğunu söyledi. Çelik, “Başbakan padişah mı?” diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu şöyle eleştirdi: “Olağanüstü hallerde, özellikle ulusal güvenliğin söz konusu olduğu olağanüstü hallerde, gerekirse başbakana ya da başbakanın görevlendireceği bakana yayın durdurma yetkisi veren hüküm, 1994’te çıkmış olan RTÜK Kanunu’nun 25. maddesidir. Bu hüküm şu anda yürürlüktedir ve aradan geçen 17 yıl boyunca sadece Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan değil, ondan önce başbakanlık yapan hiçbir başbakan bu hükmü uygulamamıştır. Çünkü böyle bir şeye gerek olmamıştır. Siz, seferberlik durumunda, savaş halinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin özel mülkiyete el koyabildiğini, sizin araçlarınıza da el koyabildiğini biliyor musunuz? Böyle bir hüküm var. RTÜK Kanunu’ndaki hüküm 17 yıldan beri uygulanıyorken, sanki AK Parti, sıfırdan getirdi bunu RTÜK Kanunu’na koydu ve Sayın Erdoğan’a has bir yetki verdi... Neredeyse, utanmasalar diyecekler ki ’yayın durdurma hakkı Başbakan Erdoğan’a mahsustur, aittir.’ Yok böyle bir şey. 1999’dan beri Ecevit başbakandı, sizin eski genel başkanınızdı. Bu hüküm de vardı. Padişah mıydı o? Ondan önce Mesut Yılmaz, Tansu Çiller vesaire...”
Yürürlükteki kanun:
Madde 25: Yargı kararları saklı kalmak kaydıyla yayınlar önceden denetlenemez ve durdurulamaz. Ancak,milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması kuvvetle ihtimal dahilinde ise Başbakan veya görevlendireceği bakan yayını durdurabilir.
Radyo ve televizyon kuruluşları,Cumhurbaşkanının veya Hükümetin;milli güven-liğin, kamu düzeninin,genel sağlığın ve genel ahlakın gerekleriyle ilgili bildirilerini yayınlamakla yükümlüdür. Yukarıdaki fıkralar uyarınca alınacak icrai, idari kararlar aleyhine açılacak iptal davaları doğrudan doğruya Danıştay’da açılır. Danıştay bu davalara öncelikle bakar ve öncelikle karara bağlar. Yürütmeyi durdurma talepleri hakkında 48 saat içerisinde karar verir.
Meclis’teki tasarı
Madde 7: 1)Savaşlar, terör amaçlı saldırılan, doğal afetler ve benzeri olağanüstü durumların ortaya çıkardığı kriz zamanlarında da ifade ve haber alma özgürlüğü esas olup, yayın hizmetleri önceden denetlenemez ve yargı kararları saklı kalmak kaydıyla durdurulamaz. Ancak milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda Başbakan veya bakan geçici yayın yasağı getirebilir.
2)Medya hizmet sağlayıcı cumhurbaşkanının veya hükümetin milli güvenliğin kamu düzeninin,genel sağlığın ve genel ahlakın gerekleriyle ilgili bildirilerini yayınlamakla yükümlüdür.
3) Birinci ve ikinci fıkralar uyarınca alınacak kararlar aleyhine açılacak iptal davaları doğrudan doğruya Danıştay’da açılır. Danıştay bu davalara öncelikle bakar ve öncelikle karara bağlar. Yürütmeyi durdurma talepleri hakkında 48 saat içerisinde karar verir.