11 Mart 2011 Cuma 17:04
Sık sık şiddetli depremlere sahne olan Japonya'da, bu konuda eğitimli olan halk, tsunamiden etkilenmeyen bölgelerde yaklaşık 30 saniye süren sarsıntının ardından meydanlara hücum ederken, suların yükseldiği sahil bölgelerinde ise binaların çatılarına çıktı.
Ajansların geçtiği fotoğraflarda, oluşan tsunaminin ardından yerle bir olan Sendai havalimanı yakınlarındaki binaların çatısındaki Japonların, tahliye edilmek için kurtarma ekiplerinin ulaşmasını beklemeye başladığı görüldü.
Japon yardım ekipleri, yaralananlara ilk müdahaleyi sokakta yapmaya çalışırken, metro ve tren seferlerinin iptal edilmesi üzerine istasyonlarda mahsur kalan yüzlerce kişi yakınlarına ulaşmak için telefonlarına sarıldı.
Oluşan tsunaminin ardından yerle bir olan Sendai havalimanı yakınlarındaki binaların çatısına çıkan Japonlar, tahliye edilmek için kurtarma ekiplerinin ulaşmasını beklemeye başladı.
Hayalet bölgeye dönen balıkçı kasabası Hakodate'de yaşayan 22 yaşındaki öğrenci Sayaka Umezava, "Bu hayatımda gördüğüm en büyük deprem. Öleceğimi sandım" dedi. Deprem sırasında Tokyo'daki ofisindeki kitaplıkların ve bilgisayarların yere devrildiğini anlatan 46 yaşındaki Osamu Akiya, "Hayatımda birçok deprem gördüm, ama böyle bir şey hiç görmedim" diye konuştu.
Japonya'da ilkokul çağında başlayan eğitimlerde halka, depremin sona ermesinin ardından şiddetli sarsıntılara karşı dayanıklı binaların çatılarına çıkmaları yönünde uyarıda bulunuluyor. Bu sayede halk, hem olası tsunami tehlikesinden korunmuş oluyor, hem de tahliyeleri daha kolay yapılıyor.
CAMDAN ATLAYAN TEK KİŞİ TÜRK!
Japonya’daki 8,9 büyüklüğündeki depremi yaşayan Türklerden Selimhan Kılıç, sarsıntı başlayınca kendini camdan dışarı attığını söyledi. Kılıç, “Biraz sakinleşince eve girdim. İkinci sarsıntıda da yine camdan atladım” dedi.
Japonya’da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki deprem sırasında ülkede bulunan Türklerden İbrahim Selimhan Kılıç, NTV’nin canlı yayınına telefonla bağlandı.
Kılıç, deprem sırasında yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Ben Tokyo’ya 20 kilometre uzaklıktaki Tayitama eyaletinin Toka şehrinde oturuyorum. İlk sarsıntı sırasında evdeydim. Bayağı bir şiddetliydi. Kendimi camdan dışarı attım. Fakat uzun sürdü, hemen kesilmedi. Biraz sakinleşir gibi olunca tekrar eve girdim. Ama ikinci kez bir sarsıntı oldu, ben yine camdan atladım. Küçük sarsıntılar halen devam ediyor.
Bulunduğumuz yerde bir sıkıntı yok, sadece gaz kesildi. Japonya birçok yerinde arkadaşlarım var. Onlarla internette görüştüm. Japonya’da yaklaşık 4-5 bin Türk yaşıyor, hiç birinde yaralanma, ölüm veya herhangi bir sıkıntı yoktur. En fazla yıkım Miyagi tarafında oldu. Orada ölü sayısı 60 diye veriliyor.”11 MART 2011/VATAN