DAVUTOĞLU'NDAN BM'YE SURİYE ÇAĞRISI!

4 Şubat 2012 Cumartesi  15:15

 
Davutoğlu, "Maalesef sivil kayıpların gittikçe arttığı bir dönemden  geçiyoruz. Humus ve Şam kırsalında çatışmalar yaşandı. Büyükelçimiz ile konuştum.  Bazı kaynaklar ölü sayısının 300'e kadar yaklaştığını söylüyorlar. Kaygı verici  bir durum. Çatışmalar daha önce öldürülenlerin cenazelerinin alınması esnasında  oluyor. Dolayısıyla rutinin ötesinde ölümlerin sayısında, yaralı ve kayıpların  sayısında artış var. Bunun rutine dönüşmüş olması bile bize kaygı veriyor" dedi.
 
Bu durumun BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan görüşmeleri daha da önemli  kıldığını ifade eden Davutoğlu, "BM'deki süreçten Suriye yönetiminin yanlış mesaj  almaması lazım, yani Suriye yönetiminin günde yüzlerce insanın öldüğü  konjonktürün devam edebileceği gibi, BM'den buna karşı bir tutum alınmayacağı  gibi bir anlayışa yönelmesi çatışma ortamını daha da arttırır. Her şeyden önce BM  Güvenlik Konseyi'nin tüm gelişmeleri göz önüne alarak sivil kayıplar konusunda net  bir tutum takınmasını bekliyoruz" diye konuştu.
 
Bu konuda birçok dışişleri bakanıyla temaslarını sürdürdüğünü kaydeden  Davutoğlu, bunun Türkiye'yi bir komşu ülke olarak ilgilendirdiğini, çatışmaların  sona ermesi için ikili düzeyde her türlü çabayı harcadıklarını söyledi.
 
Suriye yönetiminin Arap Birliği'nin çabalarına olumlu cevap vermemesi  sebebiyle konunun bugün BM'ye taşınmış olduğunu, bu sorunun bölge içinde  çözülmesini tercih ettiklerini belirten Davutoğlu, "Bir günde 300 insanın  hayatını kaybettiği, yüzlerce insanın yaralandığı, bunların içinde kadınların  çocukların olduğu bir konjonktürde tabii ki bu konuların BM gündeminde bu bilinç ve kaygı içinde ele alınması lazım. BM Güvenlik Konseyi üyelerinin de Suriye  yönetimine saldırıların devamı yönünde cesaretlendirici bir tutum takınmamaları  önem taşıyor. Bu çerçevede tüm ilgili dışişleri bakanlarıyla görüşmeler sürüyor.  Ümit ediyoruz BM ve uluslararası toplum Suriye'de devam eden insanlık trajedisine  dur diyecek kararı alır" dedi.

“TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAKTIR”
 
Davutoğlu, "Umut ederim Suriye halkı bu acıları daha fazla  çekmez. Türkiye bu konuda üzerine düşen her şeyi yapacaktır. Her şeyden önce bizim  nihai hedefimiz, dost ve kardeş Suriye halkının kan kaybetmesini engellemek ve  onların haklı taleplerinin hayata geçirilmesine katkı sağlamaktır. Bu konuda  Türkiye, Suriye halkıyla sürdüregeldiği dayanışmayı devam ettirecektir" dedi.
 
Türkiye'nin insani trajedinin yaşandığı tüm ülkelere yardım etmek gibi  bir devlet geleneğine sahip olduğunu ifade eden Davutoğlu, "İnsani trajedi  yaşayan kardeşlerimize, ister Balkanlardan, ister Kafkaslardan, ister  Ortadoğu'dan olsun, hangi komşumuzdan gelirse gelsin, her zaman kucak açtık. Bu  Bosna savaşında böyle oldu. Irak'ta Saddam'ın baskısından kaçan Kürt  kardeşlerimizde böyle oldu. Bugün Suriye için de aynı şey geçerlidir" diye  konuştu.
 
Türkiye'nin dost ve komşu bir ülkede çekilen acılara kayıtsız  kalamayacağını kaydeden Davutoğlu, hükümetin bu acıları dindirmek için her türlü  çabayı harcayacağını, yardıma ihtiyaç duyan insanlara yardım ederek bu insanları  Türkiye'de ağırlayacağını söyledi.
 
Suriye konusunda Rusya Dışişleri Bakanı'yla görüştüğünü, ikili  görüşmelerini Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde de sürdüreceğini belirten  Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Türkiye'ye sığınmak istediği  şeklindeki iddialarla ilgili bir soru üzerine de bu iddiaların doğru olmadığını  ifade etti.

 



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/DAVUTOĞLU-NDAN-BM-YE-SURİYE-ÇAĞRISI/156326