![]() |
Başbakan Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'nda İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ankara Valisi Alaattin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya ve öteki ilgililer karşıladı.
Başbakan Erdoğan ile birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı da Ankara'ya geldi.
Başbakan Erdoğan Brezilya dönüşü İstanbul Atatürk Havalimanında sıcak açıklamalar yapıyor.
İşte Başbakan’ın konuşmasından satırbaşları:
Güney Amerika’ya yapmış olduğumuz seyahatin ardından sizlerle basın toplantısını yapmanın faydasına gereğine inanıyorum.
Meksika’da G-20 Zirvesi’ne katıldık. Ardından da 20-22 Haziran’da Brezilya’da BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’na katıldık.
Ziyaretimin Meksika bölümünde yanımda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı sayın Mehmet Şimşek benimle birlikteydiler.
Ziyaretlerimiz vesilesiyle gerek ben gerekse bakan arkadaşlarım son derece yararlı verimli ikili görüşmeler yaptık. Özellikle G-20 Zirvesi’nin hemen öncesinde iş zirvesi yani B-20 denilen toplantılarına katıldım. Özellikle iş adamları veya iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldik. Bu çerçevede iş dünyasının önemli sorunlarını bu temsilcilerle görüşme fırsatı oldu. Bizler G-20 çalışmalarının olumlu sonuçlarının olduğuna inanıyoruz. Bu çalışmalar sayesinde küresel ekonomik ve mali krizin menfi etkilerinin azaltılması daha büyük felaketlerin önlenmesi de mümkün oluyor.
Hepsi dertli hepsi bu noktada sıkıntılı. Tek burada rahatlatan bir süreç diyeceğim o da Yunanistan seçimi ve neticesinde hükümetin kurulması olayı.
Özellikle AB üyesi ülkelerini rahatlatmış durumda ve Euro’yla ilgili farklı tartışmalar gündeme gelecekti ama hükümetin kurulmuş olması daha rahat karar vermeyi, belki bir umudun ertelenmesi olarak da değerlendirilebilir. Yahut bu ertelenmeyle birlikte yeni bir dönem olur mu olmaz mı bilemem, onu yeni hükümet ortaya koyacaktır.
Şu hususu özellikle vurgulamak isterim. Bizler gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler olarak aynı sistemin parçasıyız. Türkiye 2015 yılındaki zirvenin dönem başkanlığını üsteleneceği için küresel ekonomik istikrarın sağlanması yönündeki çabalara güçlü desteğimizi devam ettireceğiz.
Meksika’daki zirvede tabii ki özel görüşmelerimiz oldu. Rusya Devlet Başkanı ve Çin Devlet Başkanı ile görüşmem oldu. Aynı şekilde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama ile Almanya Şansölyesi Merkel ile görüşmem oldu. O görüşmelerde daha çok Ortadoğu konuları yer aldı.
Ardından Brezilya’ya geçtik. Rio+20 toplantısına katıldık. Aslında bu toplantı adeta bir BM toplantısıydı. BM’nin tüm üyelerinin devlet başkanları hükümet başkanları veyahutta en azından bakanlar olarak temsilcilerinin katıldığı gerçekten çok çok yüksek katılımlı diyebileceğim bir toplantıydı ve dünya liderleri olarak onayladığımız sonuç belgesini ciddi bir gelişme olarak görüyorum.