![]() |
Bireysel başvuru hakkı dünden itibaren kesinleşen nihai işlem ve kararlar aleyhine yapılabilecek. Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin, nasıl işleyeceğini hazırladığı 'bilgilendirme kitapçığı' ile duyurdu. Buna göre, anayasada yer alan temel hak ve özgürlük ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki, temel hak ve özgürlüklerinin, kamu gücü tarafından 'ihlal edildiğini' iddia eden bireyler, 'mağduriyetlerinin giderilmesi' talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilecek. 'Uzun tutukluluk, adil yargılanma, savunma hakkı' gibi Türkiye'nin AİHM'de en fazla mahkum olduğu 'ihlal' iddiaları Anayasa Mahkemesi'nde incelenerek, karara bağlanabilecek. 30 GÜN ŞARTI İSTİSMARA 2 BİN TL CEZA
'Hak ve özgürlük' ihlaline uğradığını ileri süren kişinin, Anayasa Mahkemesi'nden önce diğer yargı kurumlarına yaptığı başvurulardan sonuç alamamış olma şartı aranacak. Başvurular, kesinleşen kararların tebliğinden itibaren 30 gün içinde yapılabilecek. Başvurular, 'Bireysel Başvuru Formu' kullanılarak veya formunda bulunması gereken bütün bilgileri içeren bir dilekçeyle 10 sayfayı geçmeyecek şekilde yapılacak. Başvuruda bulunanların 172 lira 50 kuruş harç yatırmaları gerekecek.
Bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesine doğrudan yapılabileceği gibi diğer mahkemeler ya da yurtdışı temsilcilikler aracılığıyla da yapılabilecek. Mektup, telgraf ya da elektronik iletişim araçları kullanılarak yapılan başvurular kabul edilmeyecek. Başvurular tarih sırasına göre değil, önem ve aciliyet gibi özellikleri dikkate alınıp incelenecek.
Başvurular, bölümler tarafından dosya üzerinden incelenirken, gerekli görülmesi halinde duruşma yapılmasına da karar verebilecek. Anayasa Mahkemesi komisyonlarının ihlal kararı vermesi durumunda, bunun giderilmesi için yapılması gerekenler belirtilecek. Yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar yoksa başvurucu lehine tazminata hükmedilebilecek.
Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurularda verdiği kararlar kesin olacak ve itiraz mümkün olmayacak. Başvurucunun bireysel başvuru hakkını istismar edici, yanıltıcı ve benzeri nitelikteki davranışlarıyla kötüye kullanması halinde başvuru reddedilecek ve başvurucunun yargılama giderleri dışında, 2 bin TL'den fazla olmamak üzere para cezasıyla cezalandıracak. ANKARA/AKŞAM