![]() |
Yerel seçimler erkene alınacak mı, yoksa zamanında mı yapılacak tartışmaları bitti ve seçimlerin zamanında yapılacağı kesinleşti. Şimdi gözler İstanbul’da AK Parti’nin kimi aday göstereceğine çevrildi.
Sahip olduğu imkanlar ve elinde bulundurduğu güçle Türkiye’nin 1/5’i olunca, İstanbul’da kimin yerel yönetimde bulunacağı bir çok bakanlıkta kimin oturacağından daha öne geçiyor. Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerde İstanbul için kollar sıvanmaya başlandı.
Adı henüz ön plana çıkmayan isimler, ortaya çıkmak için nabız yokluyor. “Nabız yoklayan” isimlerin bir kısmı muhtemelen hiç ortaya çıkmayacak. Ancak, bazı isimler kamuoyuna yönelik “ben varım” diye açıklama yoluna gitti. Rotahaber, AK Parti kulislerinde konuşulan adayları derledi. İşte konuşulan isimler:
KADİR TOPBAŞ: İki dönemden bu yana İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Kadir Topbaş, üçüncü dönem için yeniden var olduğunu açıkladı. Başta yeniden adaylık konusunu açıklamakta tereddüt eden Topbaş, farklı isimlerin konuşulmaya başlaması üzerine önce dolaylı yoldan aday olduğunu açıkladı.
Kadir Topbaş, CHP’li Muharrem İnce’nin Topbaş ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i kastederek, “İkisi de aday gösterilmeyecek” iddiası üzerine ekrana koşup “Üçüncü dönem için de varım” anlamına gelecek açıklama yaptı.
Topbaş, yeniden aday gösterilmesine gerekçe olarak, kendisinin olmaması halinde CHP’nin kazanma ihtimalini ve Gürsel Tekin’in söylediği iddia edilen sözleri dayanak göstermesi parti içinde gülümseme ile karşılandı.
AK Parti çevrelerine göre, Topbaş’ın bu çıkışları kamuoyuna ve parti içine yönelik değil, belediye bürokrasisine yönelik. Yeniden aday gösterilmeyeceği belli olan bir başkanın, bürokratları çalıştırması çok zor. Aynı çevrelerin yorumu şöyle:
“Seçime daha bir yıldan fazla zaman var. Eğer Kadir Bey aday değilim derse ve parti içinden bir isim açıkça öne çıkarsa, bir buçuk yıl İstanbul açısından kayıp süre olur. Bu da Kadir Bey’e zarar verdiğinden daha çok partiyi zaafa uğratır.”
BİNALİ YILDIRIM: Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Tüzüğünde yer alan “üç dönem” şartı gözetilerek Haziran 2011 seçimlerinde memleketi olan Erzincan yerine İzmir’den aday gösterildi. Yerel seçimler de göz önünde bulundurularak, seçimle beraber İzmir için 35 büyük projenin startı verildi.
Çalışmalar ilk günden bu yana aralıksız yürütülüyor. Bu projelerin bir kısmı bitirilip hayata geçirildi, büyük kısmında ise önemli mesafe alındı. Yıldırım’ın İzmir’e kaydırılması ve bu kadar yoğunluklu projelere girişilmesi, yeni dönemde Ulaştırma Bakanı’nın İzmir’den Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak gösterileceği şeklinde yorumlandı.
Ne var ki Binali Yıldırım’ın, bütün bu yürütülen projelere rağmen İzmir’in oy yapısının değiştirilmesinin zor göründüğünden hareketle İzmir yerine İstanbul’dan aday olmak istediği konuşuluyor.
Binali Yıldırım’ın son aylarda İzmir kadar İstanbul’la da ilgilenmesi, buna bir delil olarak gösteriliyor. Kimi iddialara göre de yaz aylarında Kadir Topbaş ile Binali Yıldırım arasında perde arkasındaki dirsek güreşinin ardında da bu adaylık yarışı bulunuyor.
NUMAN KURTULMUŞ: AK Parti trenine en son binen isimlerden biri olan Numan Kurtulmuş, 30 Eylül’deki Büyük Kongre’de Genel Başkan Yardımcısı koltuğuna getirildi. Kurtulmuş, her ne kadar, “Biz göreve değil hizmete talibiz” diyerek, Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan’ın elini rahatlatmış olsa da şu anki pozisyonundan daha önemli görevler beklentisi içinde olduğu bir gerçek.
Erdoğan’ın 3 dönem şartından dolayı Genel Başkanlık koltuğundan ayrıldığında halef olarak yerine geçecek isim gibi gösterilse de buna parti içinde pek fazla ihtimal verilmiyor. Partiye en son katılıp da partide bu görevi yapabilecek hiç kimse yokmuş gibi en üst göreve getirilmesine sıcak bakılmıyor.
Numan Kurtulmuş’un bu gerekçelerden dolayı Erdoğan’dan boşalacak koltuğa değil, daha popüler bir konum olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilebileceği konuşuluyor. Kurtulmuş’un daha partiye geçtiği günlerde bu ihtimalin önünü kesmek amacıyla medyaya yaptığı açıklamaların ise zaman içerisinde unutulup gidileceği ifade ediliyor.
EGEMEN BAĞIŞ: Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış da AK Parti Tüzüğünün “3 dönem” şartına takılan isimlerden. Başbakan Erdoğan’ın daha yola çıkmadan yol arkadaşlığı yaptığı isimlerden. AK Parti’nin ve özellikle de Başbakan Erdoğan’ın yurt dışı gezilerinde önemli görevler üstlenen biri olageldi.
Erdoğan’ın bu kadar kader arkadaşlığı yaptığı bir ismi bir şekilde değerlendireceği konuşuluyor. Egemen Bağış da İstanbul milletvekili olması dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için nabız yokladığı konuşuluyor. Ancak, Bağış’ın Büyükşehir değil, ilçe belediyelerinden birine kaydırılabilme ihtimali üzerinde duruluyor.
AHMET MİSBAH DEMİRCAN: Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, selefi Kadir Topbaş’ın kendi ilçesinden İBB’ye gitmenin verdiği moralle kendini doğal bir aday gibi görmeye başladı. Beyoğlu’nun popülaritesinin de kendisine bu konuda destek olacağını düşünerek hareket etti.
Ne var ki, Demircan’ın Beyoğlu’na hizmet etme, kriz yönetimi ve parti ile diyalog konusunda iyi bir sınav vermediği konuşuluyor. Demircan’ın başlarda Büyükşehir’e geçiş düşüncesinin şimdilerde çok zayıfladığı, dahası, Beyoğlu Belediye Başkanlığı için de yeniden aday gösterilmesinin de şüpheli olduğu belirtiliyor.
MUSTAFA DEMİR: Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “İlçe belediyeleri içinde Büyükşehir’e kendini en yakın gören isim” olarak biliniyor. Ancak, AK Parti çevrelerinde bu yakınlık, “Bu yakın görme olsa olsa İstanbul Büyükşehir Belediyesi merkezinin Fatih ilçesinde olmasından kaynaklanıyor olabilir” diye niteleniyor.
Mustafa Demir’in zaman zaman adının ön plana çıkması için anketler yaptırdığı biliniyor. Bu anketlerin hedefinin de kamuoyu olması kadar yeni dönemde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı olduğu biliniyor. Son dönemde Mustafa Demir’in adının zirvede çıkan anketlerin yayınlanmaması da bu ihtimalin azalması olarak yorumlanıyor.
AZİZ YENİAY: Aziz Yeniay, AK Parti iktidarı ile seçim kazanılan ilçelerden biri olan Küçükçekmece’de başarılı işlere imza atması ile tanındı. Gecekondularla dolu Küçükçekmece’yi “Küçük İstanbul”a dönüştüren isim olarak anıldı.
Aziz Yeniay, 2009 yerel seçimleri öncesinde Büyükşehir için nabız yokladığı, ancak Kadir Topbaş’ın adının öne çıkması ile hiç adını öne sürmeden çeken isim oldu. Parti içinden kimi çevreler, Yeniay’ı Büyükşehir için aday olmak için mücadele vermeye ikna etmeye çalıştığı biliniyor. Yeniay’ın ise Küçükçekmece’de tempoyu artırarak beklemeyi uygun gördüğü biliniyor.
ROTAHABER / Kulis