![]() |
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) gönderdiği iki belge, adı geçmişte çok sık kontrgerilla faaliyetleri ile anılmış Seferberlik Tetkik Kurulu (STK) Başkanlığı bünyesindeki özel bir birimle ilgili çarpıcı bilgiler içeriyor. Komisyonun kozmik kasada sakladığı ‘gizli’ ve ‘çok gizli’ ibareli belgelerde STK bünyesinde, doğrudan Genelkurmay’a bağlı örgütlenmiş subaylardan oluşan Muharebe Arama Kurtarma’nın (MAK) devletin ihtiyacı dışında faaliyetlerde kullanıldığı ifade ediliyor. MİT ayrıca MAK’ta görev yapan 650 sivili de kod adlarıyla birlikte Meclis’e bildirdi. Belgelerdeki dikkat çeken ayrıntılar... haberin ayrıntıları aşağıdaki linktr http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1115985&CategoryID=77
MİT’ten gelen ‘gizli’ ve ‘çok gizli’ ibaresi taşıyan belgeler komisyon raporuna konulmadı. Belgelerin ekine de MİT’e ‘içerden’ yazılmış 6 sayfalık bir ihbar mektubu da konuldu. Meclis’teki kozmik kasada saklanan bu belgelere sadece komisyon üyesi milletvekilleri bakabiliyor ancak fotokopi dahi çekemiyor. Radikal’in ulaştığı bilgilere göre MİT’ten gelen belgelerde yer alan bazı bilgiler şöyle:
HABUR’DAN KARDAK’A: ‘Bordo bereliler’ olarak bilinen Özel Kuvvetler bünyesindeki Seferberlik Tetkik Kurulu’na bağlı MAK 39 kişiyle Habur’da görev yaptı, Kardak krizinin çıkmasından sonra ise Genelkurmay bünyesinde çalışmaya başladı.
YEŞİL VE TURUNCU KUVVET: MAK’ın görevi PKK ile işbirliği yapan unsurları pasifize etmesi olarak belirleniyor. MAK, özellikle kritik bölgelerdeki insanları ‘yararlı’, ‘zararlı’, ‘kullanılabilir’ olarak 3’e ayırıyor. MAK’ta görev yapanlar da ‘Beyaz’, ‘Siyah’, ‘Turuncu’ ve ‘Yeşil’ kuvvetler olarak 4’e ayrılıyor.
MİT 650 İSMİ GÖNDERDİ: MİT, MAK’ta görev yapan 650 sivilin isimlerinı, kullandığı kod adlarını ve telefon numaralarının olduğu listeyi de Meclis’e gönderdi. Türkiye genelinde MAK’ta görevli olduğu söylenen kişi sayısı da 4 bin olarak belirtiliyor.
HATAY’A ÖZEL LİSTE: MAK’ın hassas bölgelerde özel çalışma yaptığı da görülüyor. Bunların başında Hatay geliyor. Hatay’da ‘korunacak’ kişi listesinde bazı siyasetçi, sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin isimleri yer alıyor. ‘Zararlı’ olarak belirtilen listede gayrimüslim ve BDP ’lilerin isimleri var.
PARTİLERİ YIPRATMA GÖREVİ: MAK ve Seferberlik Tetkik Kurulu’nun bağlı olduğu Özel Kuvvetler’in görevi ‘iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesi’ olarak tanımlanıyor. Belgelerden MAK’ın bu çerçevenin dışına çıktığı, egemen güçlerce istenmeyen siyasi partilerin yıpratılması gibi bir misyonu da üstlendiği anlaşılıyor.
MİT, “Çiller Özel Örgütü” iddiasının 1996 yılında Cumhurbaşkanı Demirel ile görüşen İP lideri Doğu Perinçek’in ortaya attığını, bunların açık istihbarata dayalı bilgi notları olduğunu iletti.
Kumarhaneciler kralı olarak bilinen Ömer Lütfi Topal’ı öldüren silahlarda Abdullah Çatlı’nın parmak izi bulunuyor.