![]() |
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin meclis grup toplantısındaki konuşmasına 12 mart muhtırasının yıl dönümü olması nedeniyle "demokrasi ve darbe" konusuyla başladı.
12 MART MUHTIRASI Kılıçdaroğlu 12 mart muhtırasının CHP tarihi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu "Muhtıra verildiği zaman o dönem genel sekreter olan Bülent Ecevit çok açık ve net bir dille muhtıraya karşı çıktı. Kurulacak olan hükümete CHP'den bakan verilmemesini istedi. Ecevit açıkca askerlerin ülkeyi yönetmesine karşı çıkmasının yanı sıra demokrasinin de savunuculuğunu yaptı. Kurulacak hükümete bakan verilmesi halinde istifa edeceğini söyleyip gereğini de yerine getirmiştir. Daha sonra da sosyal demokrasiyi bu ülkeye getiren bir kahraman olarak tarihe geçmiştir.
CHP'nin iktidara en yakın olduğu dönemlerde darbe olmuştur. Milletvekillerimiz yöneticilerim hapse atılmış, mal varlıklarına el konulmuştur" dedi.
ULUDERE OLAYI Uludere'deki olayın üzerinden çok zaman geçtiğini ve hala aydınlatılamadığını belirten Kılıçdaroğlu "İstihbaratın nereden alındığını ve bombalama emrini kimin verdiği sorularının hala yanıtlanmadığını" açıkladı.
Başbakan Erdoğan'ın hiç bir olayın karanlıkta kalmayacağına iliŞkin açıklama yaptığını anımsatan Kılıçdaroğlu komisyonun hazırladığı raporun olayı kararttığını savundu.
UCU BAŞBAKANA DOKUNUYOR CHP lideri "Başbakan biliyor ki işin ucu kendisine dayanınca akan sular duruyor.Hatırlarsanız, Oslo görüşmeleri kamuoyuna açıklanıp MİT müsteşarı hakkında dava açılınca alelacele yasa değiştirildi. Deniz feneri soruşturmasında da aynısı oldu. Çünkü ucu kendisine dokunuyordu" diye konuştu.
Kılaçdaroğlu raporun Ankara'nın değil TBMM'nin derin dehlizlerinde kaybolduğunu belirttiği rapor için, "Bu insanlık adına utanç vericidir. Devlet gayri meşru yollara sapmaz. TBMM'nin ve Türkiye'nin saygınlığına gölge düşürüyorsunuz. TBMM çatısı altında olayı kapatmaya çalıştınız. İyi ki bu ülkede CHP var. Sonuna kadar bu olayı takip edeceğiz. Onlar bizim insanlarımız" dedi.