![]() |
Silivri'de yaşanan olaylara tepki gösteren Erdoğan, olayların kabul edilemez olduğunu, bu uygulamanın maruz görülmesi halinde bundan sonra herkesin mahkemeyi basmaya kalkacağını söyledi. Erdoğan'ın sorulara cevapları şöyle: Silivri'de yaşanan olayları nasıl değerlendirdiniz? Savcılık soruşturma açtı. Dokunumazlık fezlekeleri Meclis'e gelirse ne yapacaksınız? 'TERİM'İ AKİL ADAMLAR LİSTESİNE ALIRDIM' Fatih Terim'in tartışılan hareketlerini gördünüz mü? PKK'NIN SINIR DIŞINA ÇIKMASI PKK'nın sınır dışına çıkması ne zaman başlar? Kandil'in mektubu geldi içeriği hakkında bilginiz var mı? Rakamlar konusunda farklı şeyler söyleniyor. Size yansıyan veriler nasıl? Süreçte bir tıkanma var mı? Bölgeye ziyaret planlıyor musunuz? John Kerry'in ziyaretleri ile Suriye, Çözüm Süreci ve Ortadoğu Barış Süreci'nde hızlanma bekleniyor mu? Süriyeli PKK'lıların Kuzey Suriye'ye yerleştiği değerlendiriliyor. Türkiye'den çıkanların da oraya gideceği yönünde değerlendirmeler var? Silahsız çekilme konusunda kararlısınız? 'AF YOK' Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kınay, 12 Eylül'de olduğu gibi silahlar için bir af ve teslim kampanyası önerdi. Böyle bir şey olabilir mi? 'ASKERE EMİR YOK' Asker yazılı emir bekliyor şeklinde haberler çıkıyor. Böyle bir emir var mı ya da böyle bir emir verilecek mi? Anayasa ile ilgili süre bitti. Komisyon nisan sonuna kadar çalışmayı planlıyor. Anayasa yapılabilecek mi? VALİLERE TALİMAT Akil İnsanlarla ilgili bir güvenlik tedbiri alınacak mı? MHP liderinin sert açıklamaları oldu bu heyete karşı? İçlerinde PKK'ya terörist demeyelim diyenler var? 'SÜRECE DESTEK YÜZDE 58' Sürece kamuoyu desteği nasıl? 'CHP'YE GİTMEM' CHP Genel Merkezi'ni ziyaret edecek misiniz? Çözüme Ege ve Akdeniz'de destek düşük. Neden? MHP şiddeti teşvik ediyor. AİHM'in Batasuna kararına göre şiddet kapatma nedeni olabilir. Öyle bir düşünceniz var mı? GAZZE SEYAHATİ Gazze'ye ne zaman gideceksiniz? 'FENERBAHÇE FİNAL OYNARSA GİDERİM' Fenerbahçe maçında nasıl bir sonuç bekliyorsunuz? Tur atlarsa gider misiniz maçlara?
Kabul edilebilir gibi değil. Yaşananlar açıkça anayasanın, kanunların ihlalidir. Biz bu işin peşini bırakmayız. Eğer iş fezlekelerin meclise gelmesi noktasına varırsa, üzerimize düşeni yaparız. Aksi halde 'basan kazanır' denir ve herkes böyle şeylere tevessül edebilir. Emsal olur yoksa. Bizim partimizle ilgili kapatma davası açıldı. Anamuhalefet partisi lideri Ankara da hakimler var dedi. Ama biz hiç bir hukuksuzluğa tevessül etmedik. Hukuka saygılı olduk.
Marjinal bir partinin peşine takılıp giden bir CHP var. Mahkemeyi basarak netice alırı hissi ve anlayışı var. Bu anlayıştan, girişimden netice çıkmaz. Eğer bir hak arayacaksanız bunu hukuk içinde aramalısınız. Yargının tavrı ne olacak merak ediyorum. Perşembe günkü duruşmada ne olacağını göreceğiz. Takip edeceğiz. Aşırı uçların trenine vagon olan bir CHP var. Ergenekonu savunmak suçtur. Sen burada suç işliyorsun.
Bu konuda duyarsız olmayız. Bu ülkede hukuk bu kadar ayağa düşmez. Hukuka ayağa düşürmek isteyenlere karşı gereğini yerine getiririz. Şahsımla ilgili bir mahkemede takipsizlik verilmişti. Sincan'a gittiler. Orada malum bir adam vardı. Takipsizliği bozup yargılama istediler. Tamamen siyasi bir tavırdı. Bu tür şeyler ortada. Bu ülkede hukuk hakim olacaksa yasalar ortada. Tamamen hukuk içinde yürüsün. Bu arkadaşlar Meclis'te kürsü dokunulmazlığını kullanıyorlar. Sanıyorlar ki Silivri'de de dokunulmazlık var. Silivri'de kürsü dokunulmazlığı yok. Ceza kanununda da bu konuda çok ağır hükümler var. Anayasa 138 çok net. Ayrıca TCK 227 var.
Fatih'in meşgalesi olmasa Akil Adamlara alırdım. Sadece sporlarla ilgili değil, bütün meselelerde siyasi derinliği olan bir adam.
Ben dönmeden arkadaşlar bir adım atmazlar. Ama onlar bu arada sınır dışına çıkacaklarsa çıkarlar. Dönüşte bakacağız.
1500-2000 civarında . Ama daha fazla da olabilir. Kayda girmeyenleri de düşündüğümüzde
Şu ana kadar yok. Ufak tefek sıkıntılar oldu ama süreç iyi ilerliyor.
Benim büyükşehir ziyaretlerim var. Bölgeye de gideceğim. Diyarbakır, Van, Urfa'ya gideceğim.
Bekleyebiliriz. 15 gün sonra yine gelecek.Türkiye'de Suriye'nin dostları ile ilgili bir toplantı yapılacak.
Türkiye'deki Suriyeli PKK'lılar büyük ölçüde çekildi ve Suriye'ye gittiler.
Bizim bu konudaki düşüncemiz bu işin sıkıntısız olmasını istiyorsak silahsız olmalıdır. Silahlı olursa sıkıntı olabilir. Sorun doğabilir.
Bizim gündemimiz de şu anda böyle bir şey yok.
Böyle şey olmaz. Verilmesi gereken emir olursa askerimize polisimize veririz.
Süre zaten bitti. Ama biz döndükten sonra Cemil Bey'le bir araya geleceğiz. Bizim açımızdan süre bitti.
Valilere talimat verildi. Hassasiyet gösterecekler. Akil insanlar tamamen kendi gündemlerini belirleyip ona göre çalışacaklar. Bizden bir bilgi talep ederlerse onu vereceğiz.
O toplantıda da söyledim. Terörün tanımı bellidir. Teröristin tanımı da bellidir. Bu süreç devam ediyor diye biz ne terörü ne de teröristi tanımlamaktan vazgeçmeyiz. Bu tanımın içine kim girerse o olur. DHKPC olur, El Kaide olur, PKK olur.
Kamuoyu geneli yüde 58 çıkıyor. Şimdi bu bölgelere taramalar ve ziyaretlerden sonra bu oran artar.
Ben CHP yöneticilerine kadrolarına inanmıyorum ki. Şu ana kadar verdikleri hiç bir sözü tutmadılar. Sayın Kılıçdaroğlu yeni genel merkeze bekliyormuş. Öyle bir şey yok. Bizim Genel Merkezimiz bombalandı. Senaryo deyip sulandırmak istediler, bir geçmiş olsun dileğinde bile bulunmadılar. Önceden birinin ölüsü olunca birbirimizi arardık. Şimdi bu hukuku da ortadan kaldırdılar. Saygı bazında, siyaseti nasıl sürdüreceğiz.
Akdeniz'de iyi ancak Karadeniz ve Ege'de düşük. Karadeniz'de 43/43, Ege'de biraz sorun var. CHP ve MHP faktörü var başka bir şey de yok. Aynı şeyi referandumda yaşadık.
Yok böyle bir düşüncemiz. Ayrıca Anayasa değişikliği gerektiren bir şey şu anda böyle bir şey olmaz.
Galiba Amerika seyahati sonrasına kalacak.
Tur atlayalım yeter.
Final oynarsa giderim.