![]() |
Taha AkyolHürriyet Kuveyt’te kendisine “Meydanlara çıkmayı özlediniz mi?” diye soruldu. Bunun anlamı açık. Gül önce güldü, sözlü cevap vermeyecek zannettik, fakat “Gülerek ifade ettim” dedi. Gül, Twitter yasağını kaldıran Anayasa Mahkemesi’ni de övdü, “Evrensel hukuku uyguluyorlar”dedi. Kürt siyasetinin önerdiği ‘demokratik özerkliği’ eleştiren Gül’e sorulan sorular ve cevapları özetle şöyle: TWITTER YASAĞI HABERİN AYRINTILARI AŞAĞIDAKİ LİNKTE...
Anayasa Mahkemesi’nin Twitter yasağını kaldırmasına biz gazeteciler çok sevindik. Siz nasıl karşıladınız?
Benim için sürpriz değil. Benim söylediğim şeylerdi. Yeni çıkan internet yasasının amacı zaten bütünü kapatmamak, sadece URL denilen o sayfayı kapatmaktı. Ama iki gereksiz müdahale oldu; onları düzeltmelerini istedim, düzelttiler. Önemli olan Anayasa Mahkemesi’nin oybirliği ile aldığı karar. Sonunda hukukun üstünlüğü bu memlekette ispatlanır. En yüce mahkeme, Anayasa Mahkemesi bir zamanlar siyasi kararlar verirdi. Memnuniyetle görüyorum ki 17 üyenin 10’unu ben atadım, ikisini direkt atadım.17 üye, siyasi düşünceleri farklı, fakat bazı önemli kararlar oybirliği ile çıkıyor. Evrensel hukuku esas alarak karar veriyorlar. Bu, mahkemeye güveni artırır. Benim çok gurur duyduğum bir olaydır. Tutuklu milletvekilleri ve Başbuğ ile ilgili karar verilirken de böyle hareket ettiler. Sadece adaleti düşündüğünüzde, taraflara gözünüz kapalı olur ve böyle kararlar çıkar. Kuruma güven önemlidir.
Bağımsız olması gereken kurumlara siyasi müdahale, güveni sarsmaz mı?
Reform süreci aslında kurumları rehabilite etmektir, standartlarını yükseltmektir. İyi yönetişim, kurumları da ilgilendiren şeylerdir. Kurumlar ve kurallar yerleşince o zaman siyasi mücadeleler farklı olur. Asıl mesele yeni anayasanın yapılamamış olması. Ümit ederim tekrar buna döneriz.